Enphase haarab päikeseenergiast kasvu mitmel tasandil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Enphase haarab päikeseenergiast kasvu mitmel tasandil

Erko Rebane

16.02.2022 09:07

Autor: Todd Rhines

Enphase Energy sündis 2006. aastal Martin Fornage’i ja Raghu Beluri ideest kasutada päikesejaamas ühe keskse inverteri (muudab päikesekiirgusest tekkiva alalisvoolu vahelduvvooluks, et seda saaks majapidamises kasutada) asemel iga paneeli taga eraldi mikroinverterit. Nõnda muutub energiasüsteem efektiivsemaks, sest ühe paneeli tehniline tõrge või vari/mustus selle peal ei hakka takistama terve süsteemi edukat toimimist.

Kui ettevõtte esimene mikroinverter M175 polnud kuigi edukas, siis 2009. aastal lansseeritud teise põlvkonna M190-d müüdi 2010. aasta alguseks tervelt pool miljonit ühikut. 2012. aastaks olid nad neljanda põlvkonna mikroinverteriga haaranud ligi 54% Ühendriikide majapidamiste turust, moodustades omakorda 72% terve maailma mikroinverterite turust. 2017. aastal tutvustati uuel põhimõttel töötavat süsteemi IQ6, millele järgnes IQ7 2018. aastal ning nende enda disainitud kiibiga IQ8 2019. aastal.

Enphase’i sõnul on uute IQ8 mikroinverterite suureks eeliseks see, et kui päikeseenergia tehnoloogia üldiselt vajab toimimiseks ikkagi ühendust elektrivõrguga, siis IQ8 suudab voolukatkestuse ajal luua päikseenergia toel ise mikrovõrgustiku, pakkudes sellega hoonele tagavara elektrit põhimõtteliselt ilma salvestita. Loetud kuud tagasi hakati IQ8 mikroinvertereid alles müüma Põhja-Ameerikas, rahvusvaheliselt tehakse seda 2022. a teises pooles. Eelmise aasta septembriks oli Enphase müünud üle 39 miljoni mikroinverteri, olles esindatud rohkem kui 1,7 miljonis majapidamises.

Kui veel mõned aastad tagasi oli Enphase’i äri seotud vaid mikroinverteri disainimise ja müümisega, siis lisaks selle pidevale edasiarendamisele on nad laiendanud ka tootevalikut. Energiasalvestid lisandusid valikusse veidi rohkem kui aasta tagasi ja neljandas kvartalis osteti ära elektriliste autode laadimislahenduste pakkuja ClipperCreek. Viimane on tegutsenud alates 2006. aastast, müües tänaseks üle 110 tuhande Level 2 laadimisseadme.

Erinevate toodetega on Enphase’il tekkinud terviklikum lahenduste pakett, kus olulisel kohal on ka kogu süsteemi orkestreeriv tarkvara. Näiteks kui majal on energiasalvestile lisaks ka tavaline generaator või vesinikuseade ning voolukatkestuse korral tahetakse majapidamises tarbida energiat rohkem kui salvesti suudab pakkuda, siis tarkvara kaasab ladusalt toiteks juurde ka generaatori. Elektrivõrgu taastumisel lülitatakse generaator välja ning peamisteks allikateks saavad võrk koos salvestiga.

Allikas: Enphase Energy

Väga tugevalt toetuvad nad mikroinverterite müümisel koolitatud paigaldajatele, keda on üleilmselt kokku üle 900. Energiasalvestite puhul on välja koolitatud ligi 5000 inimest.

Eelmisel nädalal avaldatud info kohaselt suurenes ettevõtte müügitulu neljandas kvartalis aastatagusega võrreldes 56% 412,7 miljoni dollarini (oodati 399,6 mln USD), kui kolme kuu jooksul müüdi 3,03 mln mikroinverterit ning 100 MWh jagu energisalvesteid. Kogu 2021. aasta tulu kasvas 78% 1,382 miljardi dollarini. Neljanda kvartali aktsiakasumiks kujunes 0,73 dollarit (oodati 0,59) ja kogu aasta peale 2,41 dollarit. Lisaks kiirele kasvule paistab Enphase tänu võrdlemisi väikestele kapitalikulutustele silma ka positiivse vaba rahavoo teenimise poolest (mullu 315,5 mln dollarit ja tunamullu 199 mln dollarit), tänu millele on neil bilansis vaba raha maht kasvanud miljardi dollarini (netoraha positsioon oli detsembri lõpus nullilähedane).

Allikas: Bloomberg (ootused kajastavad analüütikute konsensust)

Ettevõtte sõnul on turul nõudluse nende mikroinverterite järele tugev ning kuna tarneahel ja kulude kontroll on pidevalt olnud üsna terava fookuse all, siis õnnestus mullu pakkumisprobleemidest üsna vähese tagasilöögiga pääseda. Enphase’il on kolm mikroinverterite lepingulist tootmistehast: Mehhikos, Indias ja Hiinas, mille tootmise koguvõimsus on kvartalis kokku veidi üle viie miljoni mikroinverteri. Tugeva nõudluse tõttu plaanitakse tootmisleping sõlmida ka Euroopas. Akuelementide tootjad on valmis Enphase’ile vajadusel rohkem tootma aga probleem on rohkem logistikas, mistõttu on tellimuse andmise ja toote kättesaamise aeg veninud üsna pikaks 14-16 nädala peale, ent see peaks leevenema kui üleilmne logistika seis paraneb.

Veebruari alguses neljanda kvartali tulemusi kokku võttes jagas juhtkond julgustavaid kommentaare ka esimese kvartali kohta. Nii mikroinverterite kui ka energiasalvestite nõudlus on olnud oodatust tugevam ja kuna aastatagusega võrreldes on ka komponentide kättesaadavus paranenud, jättes ühe peamise piirava tegurina alles veel logistikaprobleemid, prognoositakse jooksva kvartali müügitulu kasvamist mullu sama perioodiga võrreldes vahemikus 39–46% 420-440 miljoni dollarini (analüütikud ootasid 407 mln dollarit) ja brutokasumi marginaali jäämist 38-41% vahemikku.

80% ettevõtte eelmise aasta tulust pärines Ühendriikidest ja ülejäänud 20% mujalt maailmast. Lisaks jätkuvale kasvupotentsiaalile USAs on neil seega üsna mastaapne rahvusvaheline võimalus. Euroopas laieneti mullu Itaaliasse ja Saksamaale ning Belgiasse, tänavu tahetakse energiasalvesteid pakkuma hakata ka teistes siinse piirkonna riikides. Asia-Pacific regioonis on sihikul eeskätt Austraalia, kus regulatiivsed muudatused soosivad nende tarkvarapõhist arhitektuuri. Seal tuuakse salvestid turule 2022. a lõpus. Ka Ladina-Ameerika osas ollakse väga optimistlikud. Uutele turgudele laienemisega paralleelselt jätkatakse järgmise põlvkonna mkroinverterite ja energasalvestite arendamist.

Päikeseenergiaga seotud ettevõtete puhul on viimastel kuudel üheks peamiseks murekohaks olnud Californias arutluse all olev kommunaalfirmade ettepanek vähendada maksudega majapidamiste huvi müüa päikeseenergiat elektrivõrku ning motiveerida rohkem investeerimist salvestitesse, et ise toodetud elektrit tarbida.  Juhul kui ettepanek läheks läbi, tõotaks see jahutada huvi paneelide paigaldamise vastu, ent paljude osapoolte vastuseisu tõttu on ametnikud otsustamise praegu teadmata ajaks edasi lükanud.

Enphase’i käibest pärineb umbest 20% Californiast, mistõttu tekitaks ebasoodne regulatiivne lahendus tagasilöögi. Kuid ettevõtte arvates on ülejäänud tulu üsna hästi hajutatud teiste osariikide lõikes, et potentsiaalse negatiivse stsenaariumiga hakkama saada.

Teine oluline küsimus puudutab Joe Bideni kongressi toppama jäänud Build Back Better (BBBA) seaduseelnõud, kus ühe osana tahetakse rohepöördesse suunata 0,55 triljonit dollarit. Juhul kui see läheks lõpuks nii senatist kui ka esindajatekojast läbi, saaks Enphase kasu lõigata mikroinverterite tootmise subsiidiumitest. Praegu neil tehast Ühendriikdes pole, ent Enphase’i sõnul on nad suutelised lepingupartneri leidma ja tootmisega USAs alustama 6–9 kuuga.

Pandeemia ajal investorite tähelepanu keskpunkti tõusnud rohesektori aktsiad on viimasel aastal kogenud eeskätt intressimäärade tõstmise ootuse tõttu tormilisemat sõitu. See on toonud allapoole ka Enphase’i vahepeal isegi üle 100x 12 kuu ettevaatavat kasumit kaubelnud aktsia. Neljanda kvartali oodatust paremad majandustulemused ning arvatust positiivsem esimese kvartali väljavaade võisid anda investoritele põhjuse firma edasise kasvu osas taas kindlamalt tunda.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon