Warren Buffett panustab krüptovaradega tulevikku - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Warren Buffett panustab krüptovaradega tulevikku

Erko Rebane

18.02.2022 14:45

Pangandus, tootmine ja logistika – need on võrdlemisi arusaadava ärimudeliga sektorid, kust nö tugeva kaitsevalliga varade ostmisele on Warren Buffett ja tema äripartner Charlie Munger jõukuse kasvatamisel pikalt truuks jäänud. Kiiresti muutuv maailm paneb investeerimise kaht korüfeed üha julgemalt tegema panuseid nüüd ka tehnoloogiasektorisse.

Buffetti ja Mungeri konservatiivsust ja väärtuspõhimõtteid ei maksa sarjata, sest alates 1965. aastast on nende juhitud valdusfirma Berkshire Hathaway suutnud aktsionäride jõukust suurendada keskmiselt 20% aastas ehk täpselt kaks korda rohkem sellest tootlusest, mida on samal perioodil pakkunud S&P 500 indeks koos dividendidega.

Pikka aega välistas Buffett investeerimist tehnoloogiasektorisse, kuna ärimudelid polnud tema jaoks piisavalt arusaadavad ja samuti kõhkles ta jätkusuutlikkuses, kui pidevalt tuleb kulutada raha oma vidina või tarkvara uuendamisele, sest iga kell võib turule tulla keegi teine parema lahendusega.

Märgiliseks pöördeks võib lugeda 2016. aastat, mil Berkshire Hathaway soetas miljardi dollari eest osaluse Apple’is, suurendades seda 2018. aastaks soetushinna alusel 36 miljardi dollarini. Olgugi et  vahepeal müüdi 11 miljardi dollari eest aktsiaid ära, on investeering kasvanud tänaseks 156 miljardi dollarini ja teeninud aastas veel lisaks u 800 miljoni dollari väärtuses dividende. Apple’ist on saanud Berkshire’i üks väärtuslikumaid varasid.

Pärast Apple’it on aja jooksul Berkshire’i investeerimisportfelli lisandunud ka teisi tehnoloogiaettevõtteid. Kindlasti on seal oma roll mängida investeeringute juhtimisse kaasatud Ted Weschleril ja Todd Combsil, ent suuremate tehingute korral jääb lõppsõna tõenäoliselt Warren Buffettile ja Charlie Mungerile, mis näitab, et viimased on valmis ka nõnda kõrges eas (vastavalt 91- ja 98-aastane) tunnistama, et maailm on muutunud ja sellele vastavalt tuleb ka oma investeerimisfilosoofiat korrigeerida.

Investeering Brasiilia finantstehnoloogia ettevõttesse

14. veebruaril avaldatud Berkshire’i neljanda kvartali aruandest selgus Buffetti värskeim nö väljaspool mugavustsooni tehtud tehing, kui portfelli soetati juurde Nubanki aktsiaid, omades Ladina-Ameerika suurimat digitaalset panka kokku ühe miljardi dollari väärtuses. Berkshire investeeris Nunbanki esimest korda 2021. aasta suvel, aidates neil 500 miljoni dollariga finantseerida rahvusvahelist laienemist. Mullu detsembris kaasas ettevõte täiendavalt 2,6 miljardit dollarit ja noteeris aktsiad Nu Holdings nime all paralleelselt nii Brasiilia kui ka Ühendriikide börsil.

Nii nagu Buffett ütles kunagi, et ta tehnoloogiaaktsiatesse ei investeeri, on ta varasemalt Bitcoini rotimürgiks nimetanud, mistõttu tasub ehk pöörata tähelepanu rohkem valdusfirma tehingutele, et mõista, milline on tema tegelik mõtlemine.

Kuna Maailmapanga kohaselt omas enne pandeemiat Ladina-Ameerika täiskasvanutest vaid 55% pangakontot ja turgu domineerinud vähesed traditsioonilised pangad said oma toodete ja teenuste eest küsida kõrget hinda (krediitkaardi aastane intressimäär ulatus 300%ni), on sealsed riigid osutunud sektorit raputavatele fintech ettevõtetele väga heaks kasvupinnaseks.

Nubank alustas äritegevust 2013. aastal Brasiilias tasude vaba krediitkaarti pakkudes. Täiendavaid digitaalseid pangateenuseid ja tooteid lisades ning teistesse naaberriikidesse laienedes on vähem kui kümne aastaga jõutud pea poolesaja miljoni kliendini.

Nubank on sealses regioonis populaarne ka Bitcoini investorite seas, olles eelmisel aastal omandanud 1,6 miljoni kliendiga Easyinvest maaklerfirma, mille üheks tooteks on Bitcoini börsil kaubeldav fond. Nii nagu mitmel pool mujal maailmas on krüpto muutumas ka Ladina-Ameerika tehnoloogilises arengus üha olulisemaks ja sellest ei saa enam niisama lihtsasti mööda vaadata. Krüptovaradele pakuvad juba ligipääsu sealsed finantsteenuse pakkujad nagu näiteks Itau, BTG ja Banco do Brasil, rääkimata konkurentsist teiste turuosa ihkavate fintech ettevõtete poolt. Ka oma möödunud aasta IPO prospektis nentis Nubank, et kui uute ja innovatiivsete toode ning teenuste arendamises (sh plokiahela ja krüptovaradega seotud maksetehnoloogia) ei suudeta sammu pidada, võib kannatada nende konkurentsivõime ja edasine kasv.

Tegelikult omab Berkshire Hathaway osalusi ka teistes traditsioonilistes pankades (Bank of America, US Bancorp, Bank of New York Mellon), kes on ühel või teisel viisil hakanud krüptovaradega end siduma, mistõttu võivad Buffett ja Munger küll oma sõnavõttudes Bitcoini maha teha, ent kaudselt uue varaklassi arengusse ikkagi panustatakse.

Nu Holdingsi aktsia hind USA börsil (dollarites)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon