Odava raha ajastu on ümber saamas - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Odava raha ajastu on ümber saamas

Andres Viisemann

22.02.2022 09:25

Kui 2021 oli aktsiaturgudel erakordselt hea aasta, siis käesolev aasta algas üsnagi kurjakuulutavalt.

Maailma kõige suuremat aktsiaturgu kirjeldav S&P 500 indeks kerkis möödunud aastal 27%, saavutades seejuures 68 kauplemispäeval uue rekordtaseme. Aastavahetusega tõusutrend siiski murdus ja jaanuari jooksul näitas S&P 500 korraks isegi üle 11% langust. Taastumine kuu viimasel kahel päeval vähendas kaotust 5,3%-ni, mis tähendas indeksi jaoks ikkagi halvimat jaanuari alates 2009. aastast.

Tehnoloogiaettevõtete aktsiad on langustrendis olnud veidi pikemat aega. Seda sektorit esindav Nasdaq 100 indeks saavutas kõigi aegade kõrgeima taseme läinud aasta 19. novembril, pärast mida on ta oma väärtusest kaotanud ligikaudu 10%.

Kui aga analüüsida USA tehnoloogiasektori aktsiate tootlust natuke üksikasjalikumalt, siis jääb silma, et Nasdaqi indeks tõusis eelmisel aastal ennekõike ainult kolme suurema ettevõtte – Apple’i, Google’i ja Microsofti – toel. USA tehnoloogiasektori väiksemate ja üldjuhul kahjumis ettevõtete aktsiad olid langusele pööranud möödunud aasta veebruaris. Nüüdseks juba kurikuulsaks muutunud Cathie Woodi ARK Innovationi börsil kaubeldav fond on 12 kuuga kaotanud rohkem kui poole oma väärtusest.

Tehnoloogiasektori buumi eelmine haripunkt saavutati 2000. aasta märtsis, kui Nasdaqi indeks oli viie aastaga kerkinud 400%. 2000. aasta märtsist kuni 2002. aasta oktoobrini kaotas tehnoloogiaindeks aga 78% oma väärtusest. Seejuures odavnes Amazon samal ajavahemikul 92% võrra. Amazon on praeguseks kasvanud maailma üheks suurimaks börsifirmaks ja Nasdaqi indeks on 2008. aasta finantskriisile järgnenud 13 aastaga tõusnud ligikaudu 900%.

Need, kes suutsid 2000. aastal säilitada külma närvi, on väga kenasti teeninud, kuid enesekindlust ja distsipliini tuli neil säilitada 13 aastat, sest Nasdaq saavutas dot.com mulli aegse tipptaseme taas alles 2014. aastal. Selleks, et teha tagasi 78% suurune kukkumine, pidi Nasdaqi indeks tõusma 454%.

Kas turud on sisenenud langusfaasi?

Kui ulatuslikuks kujuneb aktsiaturgude praegune langus, ei oska ega saagi keegi täpselt ennustada, kuna see sõltub paljudest teguritest ja otsustest, mis sünnivad alles tulevikus. Legendaarne investor Jeremy Grantham (vaata tema intervjuud) usub, et me oleme juba jõudnud turgude languse faasi.

Ka mina olen seisukohal, et keskpankade rahapoliitika ja valitsuste eelarvepoliitika on aidanud erinevate varade hindadel kerkida tasemeni, mis ei põhine enam mitte tulevaste perioodide kassavoogudel, vaid elaval fantaasial.

Pärast finantskriisi on investorid harjunud sellega, et iga veidi suurema tagasilöögi puhul tormavad keskpangad neile appi. Olukorras, kus inflatsioonitempo ületab nii USA-s kui ka Euroopas keskpankade eesmärke vähemalt kaks korda, kuid intressimäärad on nullilähedased või isegi negatiivsed, on oma usaldusväärsuse ja tõsiseltvõetavuse hoidmine keskpankadele tähtsam kui varade hindade toetamine.

Pensionivara kaitsmine ja kasvatamine

LHV on Eesti pensionifondide turul ainus varahaldur, kes pakub nii passiivseid indeksifonde kui ka aktiivselt juhitud pensionifonde, kus investeerimisotsuste tegemisel võetakse arvesse ka varade hinnataset ning püütakse analüüsida ettevõtete ja projektide tulevasi kassavoogusid.

Mida kõrgemale tõuseb vara hind, seda väiksemaks muutub tema pakutav tootlus. Näiteks kui fikseeritud rendivooga kinnisvara hind kerkib tasemelt, mis vastab 8%-le renditootlusele, tasemele, mis vastab 4%-le renditootlusele, siis see tähendab kinnisvara hinna kahekordset kasvu, kuid samas ka tuleviku tootluse kahanemist poole võrra (8%-lt 4%-ni).

Aastaid põhjendati aktsiaturgude järjest kõrgemaid hinnatasemeid võlakirjade üha väiksema tootlusega, mis kahanes isegi nulltasemest allapoole. Nüüd, kui inflatsioon annab endast küllalt agressiivselt märku, on pöördunud nii aktsia- kui ka võlakirjaturud langusele.

Ehkki aktsiad annavad võrreldes võlakirjadega mõningase kaitse inflatsiooni vastu, ei ole päris immuunsed nemadki. See on põhjus, miks me oleme LHV-s juba mõnda aega vaadanud reaalvarade ja nendega tihedalt seotud aktsiaturu segmentide poole.

Vaatamata sellele, et ma olen üsnagi skeptiline niinimetatud hilises faasis, kuid kasvavalt kahjumlike tehnoloogiasektori ettevõtetele omistatud väärtuste suhtes, usun ma siiski, et innovatsioon on see, mis viib elu edasi ja aitab lahendada inimkonna ees seisvaid suuri probleeme. Ajalooliselt on just rasked ja keerulised ajad sundinud otsima uusi lahendusi.

Võib-olla ei olegi nii suur probleem, kui tänaseks umbes üheksasaja pealiseks kasvanud üleilmne ükssarvikute populatsioon ajutiselt mõnevõrra väheneb – võib-olla viib kapitali hinna tõus hoopis efektiivsuse ja finantsdistsipliini paranemisele. Ma usun, et kapitaliturgude lainetused mõjutavad oluliselt rohkem börsile minekut ettevalmistavaid ükssarvikuid kui oma arengu varajases faasis olevaid ettevõtteid.

LHV pensionifondid on tänaseks investeerinud läbi viie erineva Eesti riskikapitalifondi rohkem kui kaheksakümnesse varajases faasis ettevõttesse. Ma usun, et suured ideed ja head ettevõtted leiavad ka keerulistel aegadel tuge ja kapitali ning Eesti tehnoloogiasektor kasvab ülejäänud majandusest oluliselt kiiremini.

LHV pensionifondide pikaajalise tootluse eesmärk on ületada Eestis makstavate palkade kasvu tempot. Inflatsioonitempo kiirenemine tähendab tavaliselt palgakasvu hoogustumist. Me ei võrdle ennast aktsiaindeksite ega indeksifondidega.

Ajal, kus inflatsioonist hakkab saama probleem ja on risk, et aktsiahinnad võivad langeda, on meie tootluseesmärgid koguni kasvanud, sest palgad kerkivad tõenäoliselt koos inflatsiooni kiirenemisega. LHV Varahalduse meeskond on viimase kolme aasta jooksul kujundanud tunduvalt ümber LHV pensionifondide investeerimisstrateegiat ja portfelle. Meie eesmärk on kaitsta ja suurendada klientide pensionivara reaalväärtust ka muutlikus majanduskeskkonnas.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon