Enefit Green nüüd LHV PIKi automaatse investeerimise valikus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Enefit Green nüüd LHV PIKi automaatse investeerimise valikus

Raido Tõnisson

02.03.2022 11:14

Shutterstock

Eesti roheenergia tootja Enefit Green on vaieldamatult üks LHV klientide lemmikaktsiatest, väljendudes investorite arvu kiires kasvus ka pärast ülipopulaarset IPOt: kui esmanoteerimine tõi Balti börsile juurde ligi 60 tuhat uut investorit, siis huvi aktsiat hoida ja sellega kaubelda on suur ka IPO järgselt.

Kuna Enefit Green on suurima mahuga investeering ka LHV PIKi klientide portfellides, lisasime hiljuti ettevõtte ka LHV PIKi automaatse investeerimise valikusse.

Enefit Green – IPOst tänaseni

Kuigi eelmise aasta 21. oktoobril toimunud IPO oli ettevõtte jaoks ehk aasta ja ka kogu tegevusajaloo üks olulisemaid sündmusi, on Enefit Green teinud mitmeid edusamme ka IPO-järgselt, et oma pikaajalisi kasvueesmärke toetada.

Veel 2021. aasta detsembris teatas Enefit Green esimese tuulepargi ehitamisest Soome, mis peaks valmima 2023. aasta lõpuks. 13 tuulikust koosnev tuulepargi koguvõimsus ulatub 72 MW-ni, mis on suuteline aastas tootma 250 GWh elektrit. See on võrreldav 76 tuhande Eesti kodumajapidamise aastase elektritarbimisega.

Tuuleparkide rajamise rahastamiseks Leedus ja Eestis sõlmis Enefit Green 2022. aasta alguses laenulepingu Põhjamaade Investeerimispangaga kokku summas 80 miljonit eurot. 12 aastase perioodiga laen toetab Enefit Greeni üht peamist eesmärki varustada kodumajapidamisi taastuvenergiaga kõigil ettevõtte koduturgudel, s.t Soomest Poolani. Lähisaastatel plaanitakse tuule- ja päikeseparkidesse investeerida täiendavad 600 miljonit eurot.

27. jaanuaril jõuti lõplikule otsusele tuulepargi rajamise osas Ida-Virumaale Purtsesse ja päikesepargi ehitamises Poolas asuvasse Debnikusse. Kui esimene suudab oma aastase elektritoodanguga ära katta näiteks kogu Hiiumaa aastase elektritarbimise, siis Poola turul on Enefit Greeni tegevjuhi Aavo Kärmase sõnul rohelise elektri järele eriti kõrge nõudlus suurtarbijatest ettevõtete osas, kellele pikaajaline elektriostuleping annab tugeva konkurentsieelise.

Kasv nii tulemustes kui aktsia hinnas

Enefit Green avaldas hiljuti ka oma 2021. aasta ja neljanda kvartali tulemused, mis näitasid tulude ja puhaskasumi paranemist mõlemal ajaperioodil. 2021. aastal ulatusid Enefit Greeni äritulud kokku (sh taastuvenergia toetus) 183,7 miljoni euroni, kasvades aastaga 13% võrra. Tuludele avaldas enim mõju kõrge elektrihind, kuid olulise panuse andis ka aastaga 6,2 miljoni euro võrra kasvanud pelletite müük.


Allikas: Enefit Green

IPO-l osalenud investorite 2,90 eurost märkimishinda arvestades on enam kui 4 kuu pikkune investeering kasvanud praeguseks 31% võrra, ületades sellega nii Balti börsiindeksit kui ka Euroopa 600 suurimat kommunaalteenuste ettevõtet koondavat indeksfondi iShares STOXX Europe 600 Utilities UCITS ETF (EXH9).


Allikad: Nasdaq Baltic, Yahoo Finance

Enefit Green on 2005. aastal asutatud suurim tuuleenergiatootja Balti riikides ning üks juhtiv ja mitmekülgseim taastuvenergia ettevõtte kogu Läänemere piirkonnas. Ettevõte tegutseb peale Balti riikide veel ka Soomes ja Poolas ning kokku kuulub talle 22 tuuleparki, 38 päikeseelektriparki, neli koostootmisjaama, üks pelletitehas ja üks hüdroelektrijaam. Ettevõttes töötab ligi 165 töötajat. Enefit Greeni juhtimise eest vastutab neljaliikmeline juhatus, kus juhatuse esimees Aavo Kärmas on ühtlasi ka ettevõtte tegevjuht. Ettevõte kuulub Eesti Energia konsolideerimisgruppi, mille omanikuks on Eesti riik.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon