LHV klientide lemmikaktsiad Euroopas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide lemmikaktsiad Euroopas

Raido Tõnisson

07.03.2022 09:00

Wise

2022. aasta esimesel kahel kuul, mil investorite riskiisu näitas jätkuvat taandumist, tegid LHV kliendid Euroopa aktsiatest enim tehinguid finantssektorisse kuuluvate väärtpaberitega, aga ka laiapõhjaliste indeksfondidega. Kukkuvat nuga meenutava languse tõi Euroopa börsidele aga veebruari lõpus alanud Ukraina-Venemaa sõda, süvandades langust kahe kuu kokkuvõttes veelgi.

Seoses LHV klientidele krüptovarade ostmise-müümise võimaldamisega alates eelmise aasta lõpust, on tabelis mõnevõrra tahapoole langenud börsil kaubeldavad suuremate krüptorahade hinnaliikumist järgivad ETFid. Need on aga asendunud enamasti päris krüptotehingutega, mis allolevas tabelis ei kajastu.

LHV klientide enimkaubeldud aktsiad 2022. aasta jaanuaris-veebruaris. Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest 3. märtsi sulgemishinna järgi.
Allikas: LHV

Wise (WISE)

Londoni börsil noteeritud Eesti finantstehnoloogia ükssarvik on kahtlemata üks LHV klientide lemmikaktsiatest olnud alates selle börsile tulemisest saadik ning 2022. aasta esimese kahe kuu jooksul püsib aktsia tehingute kogumahu poolest kindlal esimesel kohal. Siiski on oluline muudatus toimunud ostude ja müükide dünaamikas: kui eelmise aasta sügiseni oldi pigem ostupoolel, siis aktsia hinna märkimisväärne langus on tekitanud olukorra, kus müügitehingute kogusumma ületab oste.

Kuigi aktsia languse on suures osas toonud tõenäoliselt laiemalt valitsev pessimism turgudel ja lühikese aja jooksul järjestikku ilmunud ebasoodsad uudised ettevõtte juhtkonna kohta, sealhulgas laialdane insaiderite müük, avaldas Wise 19. jaanuaril küllaltki tugevad kvartalitulemused. Selle mõju ei jätkunud aga kauaks, kuna pärast lühiajalist tagasipõrget ülespoole jätkas aktsia oma pikaajalist langust.

Wise’i majandusaasta kolmanda kvartali müügitulu ulatus 149,8 miljoni naelani, kasvades aastaga 34%. Sealjuures Wise platvormi kaudu tehtud tehingute kogumaht kasvas aastaga 38% 20,6 miljardi naelani, mida vedasid ettevõtte enam kui 4 miljonit klienti. Kvartalitulemustega koos avaldas Wise ka oma 2022. aasta väljavaated, öeldes, et tänu teenustasude langetamisele ja sellest tulenevale müügimahu suurenemisele peaks 2022. majandusaasta tulud kasvama aasta 30% võrra.

Kuigi Wise ei ole sõjaolukorraga seoses Ukrainasse ega Venemaale raha saatmist veel piiranud, on ettevõte tunnistanud, et kahtlemata raskendab tekkinud olukord ettevõte teenuste osutamist. Näiteks on Wise sulgenud praeguseks oma Ukrainas asuva kontori.

Wise’i aktsia 4. märtsi sulgemishind oli 445,8 penni, sealjuures analüütikute keskmine hinnasiht on 929 penni. Aktsia ettevaatav P/E suhtarv on 58,82.


Allikas: Yahoo.Finance

Swedbank  (SWEDA)

Rootsi suurima ja vanima jaepanga Swedbanki aktsia on järsu languse osaliseks saanud alates veebruari lõpust, kukkudes ainuüksi ühe kuuga ligi 16%. Langusest hoolimata oli LHV klientide ostude ja müükide maht Swedbanki aktsia suhtes küllaltki võrdne, osaliselt peegeldades investorite huvi aktsia üha suureneva dividenditootluse vastu.

Lisaks mitmesugustele muudele riskidele on Swedbanki aktsia langust süvendanud selle jaanuari lõpus avaldatud kvartalitulemused, mis investoritele pettumust valmistavana kukutasid aktsia hinda ainuüksi päevaga ligi 4% võrra. Swedbank tunnistab, et jätkuvalt tunti pandeemiast tulenevate piirangute ja ebakindluse mõju, ehkki 2021. aasta jooksul suudeti üsna hästi taastuda.

Neljanda kvartali tulemuste üks nõrgim osa oli selle ärikasum, mis vähenes aastaga 3,4% 6,0 miljardi Rootsi kroonini, jäädes alla aktsiaanalüüse teostava Refinitivi 6,6 miljardi krooni suurusele ootustele. Samas Credit Suisse’i ja JPMorgani analüütikute hinnangul on aktsia hinna järsk langus seotud vähenenud intressituluga.

Kõigest hoolimata tõstis Swedbank aktsionäridele tehtavaid väljamakseid, viies kogu 2021. aastal teenitud kasumi eest tehtava väljamakse 11,25 kroonini aktsia kohta, sealhulgas 2 krooni suurune eridividend. Aktsia 4. märtsi sulgemishind oli 139,36 krooni, mis tähendab ligi 8%list dividenditootlust.


Allikas: Yahoo.Finance

Deutsche Bank (DBK)

Deutsche Bank on juhtiv Saksa pank, millel on ülemaailmne võrgustik kokku 58 riigis nii Euroopa, USA ja Aasia piirkondades. Kuigi esmapilgul langes panga aktsia kahe kuuga vaid napilt ühe protsendi võrra, sai järsem kukkumine alguse 10. veebruaril, kui järelejäänud kuu jooksul kaotati 25% väärtusest. Kuna Deutsche Banki põhilised tarkvaraarenduse eest vastutavad osakonnad asuvad just Moskvas ja Peterburis, on langusele veelgi kaasa aidanud valitsuste ja ettevõtete kehtestatud sanktsioonid Venemaa vastu.

Panga Venemaal asuvates arendusosakondades töötab kokku 1500 inimest, mis moodustab siiski vaid 2% ettevõtte kogu töötajate arvust. Kuigi pank on sunnitud nüüd Venemaal toiminud osakonnad sulgema, on juhtkond öelnud, et peale mõningate tehnoloogia uuendamisega seotud projektide edasilükkumise on IT-arendusosakonna sulgemise mõju ettevõtte tegevusele üsna tühine.

Jaanuari lõpus teatas pank ka oma 2021. aasta tulemused, mis puhaskasumi osas olid tugevaimad alates 2011. aastast. Deutsche Banki aastaseks puhaskasumiks kujunes 2,5 miljardit eurot, mida on 4x rohkem kui aasta varem. Tulemuste avaldamise järgselt on analüüsifirma Kepler Cheuvreux tõstnud oma väljavaadet aktsia kohta, muutes neutraalse soovituse ostusoovituseks, hinnasihiga 15,50 eurot. Deutsche Banki reedene sulgemishind oli 9,15 eurot.


Allikas: Yahoo.Finance

Deutsche Lufthansa AG (LHA)

Saksamaa suurim ja Euroopa suuruselt teine lennufirma Lufthansa aktsia on LHV klientide populaarsematest väärtpaberitest ainuke plussijäänu, ehkki jäädes veebruari lõpu seisuga üsna samale tasemele võrreldes jaanuari algusega. Märtsi algusesse vaadates on sõja mõju aga lennundusaktsiatele üsnagi laastavalt mõjunud, eriti mis puudutab Euroopa lennufirmasid. Alates veebruari keskpaigast on Lufthansa aktsia odavnenud 27%, sulgedes reedel 5,78 euro juures.

Kui 2021. aastal nähtud puhaskahjumi vähenemine eelneva aasta 6,7 miljardilt eurolt 2,2 miljardi euroni andis lootust tulemuste paranemiseks ka käesoleval aastal, siis nüüd on ettevõtet tabanud raskused hoopis teisest küljest.

Nimelt on Lufthansa Vene õhuruumi vältimise ja sellest tuleneva lennutrajektoori muutumise tõttu sunnitud oluliselt suurendama oma lendude pikkust Hiina, Jaapani ja Lõuna-Korea suunal, mis koos kõrgustesse tõusnud naftahindadega tähendab ettevõttele märkimisväärselt suuremaid kulusid, mõjudes kasumlikkusele. Lisaks teatas Lufthansa 30 lennu tühistamisest Venemaale, mis pidanuks toimuma märtsi esimesel nädalal. Seetõttu juhtkond viimati antud kommentaarides puhaskahjumi jätkuvas vähenemises enam nii kindel ei ole.

Õnneks on aga Lufthansa kütusevajadusest aastaks 2022 kaetud ligi 63% ulatuses 74 dollarilise naftahinnaga barreli kohta, omades seetõttu olulist eelist võrreldes teiste lennufirmadega. Selles osas on paremas positsioonis vaid Iiri odavlennufirma Ryanair, kes on kuni märtsini 2023 koguni 80% ulatuses kindlustanud 63 dollarilise naftahinnaga barreli kohta.


Allikas: Yahoo.Finance

Nokia Oyj (NOKIA)

Soome telekomiseadmete ettevõtte Nokia aktsia oli 2022. aasta esimesel kahel kuul stabiilselt languses, suurendades oma väärtuse kaotust 4. märtsiks 24%ni. Nokia aktsia sulges reedel 4,80 euro juures, mis on madalaim tase alates eelmise aasta mais. Ettevõte avaldas oma neljanda kvartali tulemused juba rohkem kui kuu aega tagasi, näidates puhaskasumi paranemist, kuid tulude vähenemist aastaga. Kui puhaskasum ulatus 682 miljoni euroni, võrreldes 2,7 miljardi euro suuruse kahjumiga aasta varem, siis kvartali tulud langesid aastaga 2,1% võrra 6,4 miljardi euroni, eelkõige 16% käibekaotuse tõttu mobiilsidevõrkude segmendis.

Langusest hoolimata tõstis Nokia koos tulemuste avaldamisega oma tänavusi käibeootusi, mis hinnangute kohaselt ulatuvad 22,6-23,8 miljardi euroni (2021: 22,2 mld eur). Sealjuures otsustas ettevõte esimest korda pärast 2019. aastat maksta oma investoritele dividendi, kokku summas 0,08 eurot aktsia kohta. Lisaks sellele teenivad Nokia aktsionärid kasumit läbi ettevõtte alustatud aktsiate tagasiostu programmi: järgneva kahe aasta jooksul plaanitakse aktsionäridele tagastada 600 miljonit eurot. Sealjuures esimesed ostud on juba tehtud.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti jaanuaris arvukalt tehinguid ka iShares Core DAX UCITS ETF EXS1 (kuine muutus: −9,7%), iShares Core DAX UCITS ETF SXR8 (−7,2%), Bitcoin Tracker EUR XBT COINXBE (−9,4%), iShares Nasdaq 100 UCITS ETF EXXT(−13,7%) ja Danske Bank A/S DANSKE(−1,7%) väärtpaberitega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: EXS1, SXR8, COINXBE (alates noteerimisest), EXXT, DANSKE.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon