LHV portfellihaldus: väärismetallid pakkusid kaitset raskel ajal - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

LHV portfellihaldus: väärismetallid pakkusid kaitset raskel ajal

Kaius Kiivramees

09.03.2022 15:21

Kaius Kiivramees

Finantsturgude jaoks on see aasta alanud ärevalt. Jaanuaris kasvasid ootused keskpankade intresside tõstmisest, kuna inflatsioon on liiga kõrge. Sellele järgnes veebruaris Venemaa sõjaline agressioon Ukraina vastu, lisades uue kihi riske finantsvarade hindadesse.

 

Järgnev artikkel on lühendatud versioon LHV portfellihalduse veebruari investeeringute ülevaate kuukirjast.

LHV portfellihalduses oleme viimased aastad uskunud, et ainus viis klientide tegelikku ostujõudu säilitada uuel kümnendil on läbi olulise avatuse toormehindadele, olgu selleks energiakütused, väärismetallid, energiametallid, põllumajandusväetised või nendega seonduvad väärtusahela lülid. Toormete hinnad on kaudselt kõik omavahel seotud. Meie portfellide avatus toormetele on viimase kolme aasta jooksul järk-järgult kasvanud, moodustades tänaseks tugeva enamuse meie portfellides.

Sarnaselt sellele, kuidas COVID forsseeris meie portfellides väärismetallide positsioone, usume, et Venemaa konflikt läänega forsseerib ka meie toormesektori investeeringute trende mitme aasta jagu ettepoole. Odava energia aeg on läbi, odavate materjalide aeg on läbi. Inflatsioon saab olema struktuurse survega. Meie ainus ülesanne on kaitsta meie klientide ostujõudu läbi likviidsete investeeringute.

Kui kõik populaarsed indeksfondid langesid veebruaris, siis meie portfellid pakkusid positiivset tootlust toormehindade tõusule avatusest tulenevalt. Usume, et läbi indeksfondide ja indeksite investeerides avavad investorid end sel kümnendil suurte kaotuste meelevalda. Keskkond on risti vastupidine sellele, mida nägime eelmisel kümnendi. Inflatsioon on kõige olulisem sisend finantsvaradele ja viimase paari nädala sündmused on loonud maailmas uue keskkonna, kus hinnatõus püsib ebamugavalt kõrge.

Suur osa meie portfelli investeeringutest on tänase seisuga avatud toormetele, olgu selleks energia, väärismetallid, väetised või energiametallid. Toormesektorile avatust oleme teadlikult ehitanud vältides riskantsemaid geograafiaid, vältides suuremat avatust Ladina-Ameerikale ja Venemaale, kuigi antud piirkonnad on väga toorainete rikkad.

Kuna keskkond on äärmiselt närviline, siis oleme alati pidanud oluliseks rasketel aegadel pakkuda maksimaalset läbipaistvust investeeringute ja riskide osas meie portfellides. Sellest tulenevalt proovime järgnevalt kirjeldada lahti ka meie portfelli tänase riskiprofiili teemade kaupa.

Väärismetallid

Kuld ja hõbe on meie portfelli kindlustuspoliisid. Tegu on osaga portfellist, mida me kunagi ei taha, et veaks meie portfellide tootlust, kuna see on enamasti märk, et inflatsiooni või riskidega on finantssüsteemis probleeme. Samas muutsime antud segmendi meie portfellide nurgakiviks 2019. aasta sügisel. Oleme küll 2020. aasta sügisest olnud antud positsioonidega surve all, kuid usume, et need on investeeringud, mis aitavad meil portfelle olulisel määral stabiliseerida nagu ka veebruar ilmekalt näitas.

Energiakütused

Odava energia aeg on ümber ning energiakütuste tootjad pakuvad meie hinnangul uuel kümnendil investoritele üht parimat riski-tulu suhet. Tegelikult ei ole meie silmis vahet, millist energiakütust vaadata. Arvame, et kõik tõusevad olulisel määral. Oleme oma portfellidesse aga valinud eelkõige madalama CO2ga kütused, kuna nende trendid on selgemad. Olgu selleks siis tuumakütused, mille kasutuselevõttu on Aasia vedamas Hiina ja India või USA maagaas, kus on suur potentsiaal LNG vedelkütuste ekspordimahtude järsu ülesehitamise näol.

Energiametallid ja kaevandustehnoloogia

Vask on olnud üks peamiseid investeeringuid meie taastuvenergia ja elektrifitseerimise trendidele panustamisel. Suured taastuvenergia suunalised investeeringud nõuavad elektrisüsteemide ehitusel palju vaske ning vase nõudlus kasvab kiiremini, kui pakkumine suudab järgi tulla. Usume, et oleme pikaajalises vase hinna tõusutrendis. Taastuvenergia mõistes on energiametallid justkui uus nafta. Kaevandustehnoloogia saab kasu sektorisse suunatavatest investeeringute kasvust.

Kaitseme kapitali

Igal mündil on kaks külge. Kui üks pool turust on oluliste riskidega, näeme mündi teisel poolel toorainete- ja materjalisektoris väga atraktiivseid investeerimisvõimalusi. Struktuurse inflatsiooni taustal on ühe ettevõtte kulusurve teise ettevõtte kasumimarginaal.

Usume, et see aasta on siiani hästi tõestanud, kuidas meie investeeringud pakuvad head kaitset raskete aegade vastu läbi avatuse toormesektorile ja väärismetallidele. Jälgime jooksvalt võimalusi ja riske, hoiame portfellid likviidsed ja teeme vastavalt vajadustele muudatusi, et meie klientide vara raskel ajal kaitsta ning kasvatada.

Kaius Kiivramees
Portfellihaldur

Tutvu LHV portfellihalduse teenusega lähemalt lehel www.lhv.ee/portfellihaldus.

Finantsteenuse pakkuja on LHV Pank. Tutvu tingimustega ning küsi nõu meie asjatundjalt.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon