Origin avab tee süsinikunegatiivsetele materjalidele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Origin avab tee süsinikunegatiivsetele materjalidele

Erko Rebane

15.03.2022 09:54

Autor: Johannes Plenio

Materjalitööstuse jaoks fossiilsete kütuste asemel puidumassist vajalikku sisendit tootvat Origin Materialsi sai finantsportaalis lähemalt tutvustatud eelmise aasta augustis. Järgnevalt vaatame veebruari lõpus avaldatud neljanda kvartali aruande põhjal, kuidas ettevõttel oma sihtide täitmisega läheb.

Kuna Origin Materials alles ehitab oma esimest tehast, puudub neil veel müügitulu. Äritegevusega seotud kulud olid 2021. aasta neljandas kvartalis –7,8 mln USD ja terve 2021. a peale –26,9 mln USD. Kogu aasta korrigeeritud EBITDA kahjum oli –20,0 mln USD (aasta tagasi börsile tuleku presentatsioonis oodati isegi veidi rohkem –25 mln) ja puhaskahjum –42,1 mln USD. Kuna ettevõtte esimene tehas valmib käesoleva aasta lõpus, prognoositakse tänavuse kulumieelse ärikahjumi jäämist samasse suurusjärku nagu mullu (–36 mln USD).

Tselluloosist toodetud kemikaale on naftapõhiste sisendite alternatiivina saanud kliendid juba testida ja iga kvartaliga muljet avaldavalt kasvav tellimuste maht võiks anda aimu kõrgest rahulolust. Täpsemalt oli Origin Materialsil neljanda kvartali lõpus klientidelt ja partneritelt toote ostmise kokkuleppeid ning tootmismahtude broneerimisi väärtuses 5,6 miljardi dollari eest (kolmanda kvartali lõpus 4,2 mld USD; aastatagusega võrreldes on kasv rohkem kui neljakordne). Origin ei avalda, kuidas tellimuste maht ostulepingute ja tootmismahtude reserveerimise vahel jaguneb, ent juhtkond on üsna veendunud, et ka teise tehase valmimiseks on neil toodang välja müüdud.

Origin Materialsil on partnerluslepped ette näidata näiteks Danone’i, Nestle Water’i, Pepsico, Fordi, Mitsubishi, Primalofti, Solvay ja paljude teistega. Tänavu jaanuaris ja veebruaris lisati sellesse nimekirja veel üleilmse tegevushaardega Mitsui ja Minafin Group, kes tahavad Origini sisendit kasutada erinevates tarbe- ja tööstuskaupades, laiendades ühtlasi ka Origini haaret Aasias ja Euroopas.

Mitsui sõlmis mitmeaastase tootmismahu reserveeringu ja tahab Origini süsinikunegatiivset toodet kasutada auto-, kemikaali-, elektroonika-, pakendamise, tekstiili-, ehituse ja hügieenitoodete tööstuses. Minafin Group sõlmis strateegilise koostöö, seades eesmärgiks toota Origini sisendiga kõrge väärtusega kemikaale, mida kasutatakse farmaatsiatööstuses, kosmeetikas, autotööstuses. Mõlemad testisid eelnevalt põhjalikult Origin Materialsi kemikaale, sõlmides seejärel sadadesse miljonitesse ulatuvad lepingud, mis võiks anda täiendavat kvaliteedi kinnitust ettevõtte tehnoloogiale.

Juhtkonna sõnul on nad ajaliselt graafikus ja ka eelarves, et avada 2022. a lõpus Kanadas Ontarios Origin 1 tehas ja Origin 2 2025. a keskel. Origin 2 asukohaks valiti Luisianas asuv Geismari kommuun, kus on vajalik taristu, tööjõud, leidub palju jätkusuutlikku puidujääki, asub paljude teiste potentsiaalsete klientide lähedal ja logistikaks saab kasutada nii Mississippi jõge kui ka raudteed. Teise tehase ehitusega alustatakse 2023. a keskel ning Origin 3 tehas peaks valmima 2027. aastal.

Allikas: Origin Materials

Kvartali lõpu seisuga oli ettevõttel pärast SPACiga börsile tulekut vaba raha 444,6 mln dollarit, millest juhtkonna sõnul piisab koos eelnevalt välja reklaamitud täiendavate finantseerimisvõimalustega rahastamaks nii Origin 1 kui ka Origin 2 ehitust (usutavasti jääb 100 mln dollarit võimalikeks ootamatuteks veel varuks).

Kokkuvõttes on Origin Materials oma eesmärke suutnud siiani kenasti täita, olles esimese tehase püstitamisel mitmetes protsessides kuid isegi graafikust ees. Muljet avaldab hoogsalt suurenev tellimuste maht, kasvades kõigest kolme kuuga 1,4 miljardi dollari võrra 5,6 miljardi dollarini, millega broneeritakse juba 2025. aastal tegevust alustava tehase toodangut. Origini juhid tõdesid juba enne nafta hinna viimase aasta tõusu, et nende kemikaalist valmistatud tooted suudavad hinna poolest konkureerida naftast valmistatud toodetega. Mida rohkem nafta hind tõuseb, seda atraktiivsemaks muutub Origini lahendus ja juhtkonna sõnul sõlmitakse juba kokkuleppeid, mis kas ühtivad või ületavad nende pikaajalisi tulude ja marginaalide prognoose.

Ettevõtte esimene tehas saab olema veel võrdlemisi tagasihoidliku tootmisvõimsusega ja paraku näeme märkimisväärseid tulusid alles Origin 2 tehase valmides, tänu millele peaks käive 2025. aastal jõudma ligi 500 miljoni dollarini ja EBITDA 139 miljoni dollarini. Arvestades praeguseks kogunenud tellimuste mahtu ja samuti nafta hinna tõusu, mis aitab Originil sõlmida prognoosidest juba kõrgema marginaaliga kokkuleppeid, siis võiks eeldada, et Origin Materialsi enda poolt eelnevalt välja käidud ootused võiksid olla realiseeritavad.

Origin Materialsi aktsia USA börsil. Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon