Kas kanepitööstus suudab tuhast tõusta? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas kanepitööstus suudab tuhast tõusta?

Raido Tõnisson

22.03.2022 09:28

iStockphoto

Meditsiinilise kanepi uurimise, arendamise ja müügiga tegelevad ettevõtted said börsil tugeva hoo sisse 2020. aasta lõpus, kui mitmed USA osariigid teatasid kavatsustest legaliseerida kanep. 2021. aasta alguses aga investorite eufooria sektoris lõppes ning praeguseks on paljud kanepiaktsiad kaotanud kogu oma 2020. ja eelmise aasta jooksul akumuleerunud väärtusest. Kanepiaktsiate puhul on sarnaseid eufooriaperioode ka varasematel aastatel nähtud ning arvestades tööstuse tulevikupotentsiaali ja võimalusi meditsiinis, ei pruugi hiljutine tõusutsükkel sugugi mitte viimaseks jääda.

Hoolimata kanepiaktsiate järsust langusest börsil kasvas legaalse kanepi müük 2021. aastal ülemaailmselt 31 miljardi dollarini. Suure ehk üle 80% müügist moodustas USA turg, kus aastane müügi kasvumäär ulatus tänu legaliseerimistele 40%ni.

Kanepitööstuse analüüsifirma Headseti viimase prognoosi kohaselt ületab seadusliku kanepi müük USAs 2022. aastal 30 miljardit dollarit, peamiselt tänu pidevalt täienevale kanepi tootevalikule ja turu üldisele tõusutrendile. Arvestades, et Headset on oma prognoosi mitmete legaliseerimiste tõttu eelmisel aastal tõstnud, ei tõota praegu kehtiv 30-miljardiline hinnang veel lõplik olla.

Teise turuanalüüse koostava firma Grand Viewi pikemaajalisema prognoosi kohaselt kasvab kanepitööstus 2028. aastaks pea 92 miljardi dollarini, mis tähendaks enam kui 26% aastakasvu. Lisaks meelelahutuslikule tarbimisele on analüüsis rõhutatud eelkõige selle potentsiaali meditsiinivaldkonnas. Nimelt saab meditsiinilist kanepit kasutada mitmete krooniliste haiguste raviks, nagu Parkinsoni ja Alzheimeri tõbi, artriit, vähk ning ka paljud neuroloogilised haigused.

Legaliseerimisele aitab survestavalt kaasa ka USA elanike toetus kanepi legaliseerimiseks – eelmisel aastal Gallupis läbiviidud küsitluse kohaselt leidis koguni 68% vastanutest, et meditsiiniline ja ka meelelahutuslik kanep peaks olema seaduslik. Sealjuures on USA elanike poolt olek kanepi legaliseerimise osas praegu kõigi aegade kõrgeimal tasemel.

Allikas: Statista

Hanetf Alternative Medicine Ucits ETF (CBSX)

Euroopa esimene HanETFi loodud ja meditsiinilise kanepi tööstuses tegutsevaid ettevõtteid järgiv Hanetf Alternative Medicine Ucits ETF võimaldab ühe investeeringuga osa saada valdkonna ülemaailmsest kasvupotentsiaalist. Kuna kanepituru moodustavad üsna väike arv ettevõtteid, on ka positsioonide arv fondis on vaid 31.

Fondi suurimaks positsiooniks on ligi 22% osakaaluga veel märgitud uuenduslikke ravimeid arendav kliinilise faasi ettevõte Arena Pharmaceuticals, mille aktsiaid tegelikkuses börsilt enam osta võimalik ei ole. Nimelt teatas 2021. aasta detsembris üks ravimitööstuse turuliider Pfizer Arena Pharmaceuticalsi omandamisest 6,7 miljardi dollari eest, mis viidi edukalt lõpule märtsi keskpaigas.

Suuruselt teine positsioon (19% fondist) on Iisraelis baseeruv Jazz Pharmaceuticals, mille üheks olulisemaks tooteks on FDA pooltki heakskiidu saanud narkolepsia raviks mõeldud Xyrem. Kuigi ettevõtte tootevalik on lai, moodustas ainuüksi Xyremi müük 2020. aasta kogutulust 74% ehk 1,7 miljardit dollarit.

17% osakaaluga omab kolmandat kohta 1868. aastal asutatud Scotts Miracle, kes algusaastatel tegeles hoopis muruseemnete müügiga. Tegelenud ka mitmes muus aianduse ja taimedega seotud valdkonnas, hakkas ettevõte kanepitööstuse kiire kasvu tõttu 2021. aastal otsima investeerimisvõimalusi kanepitööstusesse, luues selleks eraldi tütarettevõtte Hawthorne Collective, mis keskendub vähemusinvesteeringutele kanepi kasvatamisega tegelevates ettevõtetes. Näiteks on Hawthorne hiljuti investeerinud kanepikasvatajatele valgussüsteemide pakkujasse Luxx Lighting ning kanepitaimede kuivatamiseks ladustamislahendusi pakkuvasse pereettevõttesse True Liberty Bags. Samas on ka täilikult üle võetud teisi kanepitööstuse ettevõtteid, sealhulgas idufirmad.

Üheks kanepitööstuse eripäraks ongi see, et vaid väike osa sektorist tegutsevatest ettevõtetest omab turust vägagi suurt osa. Seda ilmestab tööstuses valitsev ühinemiste ja ülevõtmiste aktiivsus – investeerimisfirma Viridian Capitali analüüsi kohaselt toimus 2021. aastal kanepitööstuses pea 300 (2020: ca. 230 tehingut) ülevõtu- või ühinemistehingut.

Allikas: Yahoo.Finance

Kuna aga kanepitööstuse ettevõtetest paljud kasumit veel ei teeni, on investorite müügisurve tekkinud ka kõrge inflatsiooni tõttu, kes eelistavad nüüd turvalisemaid investeeringuid riskantsematele. Seda täheldada praegu iga kasvusektori puhul, kuid see ei tähenda, et sektori väljavaated oleks muutunud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon