Millise strateegiaga saavutab praegu börsil edu? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Millise strateegiaga saavutab praegu börsil edu?

Raido Tõnisson

24.03.2022 11:27

iStockphoto

Aktsiainvesteeringutel kasutatavate erinevate strateegiate hulk võib ulatuda mitmesajani, kui mitte tuhandeni, ehkki kõige rohkem järgitakse selliseid, mis on loodud mõne tuntud investeerimisguru põhimõtetest lähtudes või mis on oma pikaajalise tootlusega investorite usalduse võitnud. Pandeemiajärgsel ja kõrge inflatsiooniga ajaperioodil on viimane pigem harukordne nähtus, kuna seni pikka aega turgu võitnud strateegiatele ei pruugi praegune majanduslik keskkond enam soodne olla.

Price to Free Cash Flow Screen

Paljude edukate investorite jaoks on aktsiate valimisel üheks olulisemaks kriteeriumiks ettevõtte võimekus raha teenida. Tugev rahavoog võimaldab ettevõttel suurendada dividende, arendada uusi tooteid, siseneda uutele turgudele, tasuda laenukohustusi, osta tagasi aktsiaid ja ühtlasi olla ka potentsiaalsed ülevõtmise sihtmärgid teistele ettevõtetele. P/FCF eeliseks näiteks populaarsema P/E ees on veel ka parem võrreldavus teiste ettevõtetega, kuna erinevate arvestuspõhimõtetega on kasuminumbreid võimalik oluliselt moonutada.

Enne aktsiate järjestamist nende vaba rahavoo alusel sõelutakse esmalt välja finantssektori aktsiad, kuna erinevalt teistest sektoritest on neil üsna olematud kapitalikulutused, mida vaba rahavoo tekkimisel arvestatakse. Lisaks elimineeritakse ettevõtted, kellel on viimase viie majandusaasta jooksul kasvõi ühel aastal teeninud negatiivset vaba rahavoogu.

Samas võib tsüklilise äritegevusega ettevõtete, nagu Boeing, puhul vaadata ka viie aasta keskmist vaba rahavoogu. Kuna lennukitootja Boengi tootmis- ja tarnetsüklid on olulisemalt pikemad kui mõni jaekaubanduse ettevõtte puhul, ei saa selliselt ettevõttelt igal aastal positiivset rahavoogu nõuda, ehkki pikas perspektiivis võib see tugev olla.

Kui rakendada veel kriteerium, et hinna ja vaba rahavoo suhe oleks madam kui vastava tööstusharu mediaan ning väiksem kui ettevõtte enda viie aasta keskmine, ei tohiks järele jääda just palju ettevõtteid, mida tasuks edasi uurima hakata. Allolevad tootlusnumbrid põhinevad ülalolevad kriteeriumid läbinud ja nendest omakorda 30 kõige madalama jooksva P/FCF suhtarvuga ettevõttel.


*Tootlused seisuga 28.02.2022. Allikas: aaii.com

Suurema turuväärtusega ettevõtetest kuuluvad veebruari lõpu seisuga koosseisu näiteks arvutiriistvara ja -tarkvara tootja Dell Technologies, kelle hinna/vaba rahavoo suhe on viimasel viiel aastal keskmiselt 4,9, võrreldes valdkonna keskmise 11,1ga. Teiste seas kuuluvad koosseisu ka näiteks põllumajandustooteid ja -saaduseid müüv Adecoagro, terasetootja Posco Holdings ja elamukinnisvarateenuseid pakkuv Realogy Holdings.

Buffett: Hagstrom Screen

Mitme investeerimisalase raamatu autor ja enam kui 700 miljardit dollarit haldava fondi juht Robert Hagstrom on oma edu saavutanud just Warren Buffetti investeerimispõhimõtteid järgides, ehkki on teinud mõningaid kohandusi põhiprintsiipides. Hagstromi screener koosneb ühtekokku kaheksast erinevast kriteeriumist, kus üheks olulisemaks hindamismõõdikuks on eelpool käsitletud hinna suhe vabasse rahavoogu. Kriteeriumid on ka omakapitali tootlusele, ärikasumile ning ettevõtte võimekusele teenindada võlakoormust, mis ühtekokku annab hea pildi ka pehmematest väärtustest nagu juhtkonna kvaliteet ja selle pädevus oma valdkonnas.

Hagstromi screener hõlmab järgmisi kriteeriumeid:

  • Turuväärtus vähemalt 1 miljard dollarit
  • Positiivne ärikasum viimasel seitsmel aastal ning jooksva nelja kvartali arvestuses
  • Omakapitali hetketootlus vähemalt 15%
  • Omakapitali tootlus igal eelneval kolmel aastal vähemalt 15%
  • Võla/omakapitali suhe madalam kui vastava tööstuse mediaan
  • Ärikasumi marginaal kõrgem kui tööstuse mediaan
  • Puhaskasumi marginaal kõrgem kui tööstuse mediaan
  • Madal hinna/vaba rahavoo suhe

Kriteeriumid läbinud ettevõtetest on välja võetud 30 kõige madalama P/FCF suhtega ettevõtet ning veebruari lõpu seisuga kuuluvad nende hulka tuntumatest näiteks varahaldusettevõte T.Rowe Price, spordirõivaste tootja Lululemon ning tervishoiuteenuseid pakkuv UnitedHealth. Viimane on Hagstromi enda hallatavas fondiski praegu üks suurima osakaaluga positsioone.

*Tootlused seisuga 28.02.2022. Allikas: aaii.com

O'Shaughnessy: Growth Screen

Omanimelist varahaldusettevõtet juhtiv investor James O'Shaughnessy’i on aktsiaturge analüüsinud juba alates 1980ndatest ning on oma kogemused koondanud siiani üheks paremini müüdud investeerimisraamatusse „What Works on Wall Street: A Guide to the Best-Performing Investment Strategies of All Time“. O'Shaughnessy’i lähenemine aktsiate valimisel hõlmab võrdsel määral nii väärtus- kui ka kasvumõõdikuid, eesmärgiga leida kiirekasvulisi ettevõtteid, mis pakuksid parimat riskiga korrigeeritud tootlust.

Väärtuskriteeriumid:

  • Välja on jäätud kõik kommunaalettevõtted
  • Viimase nelja kvartali vaba rahavoog suurem kui kõikide ettevõtete keskmine samal ajal
  • Viimase nelja kvartali kogutulud on 1,5x kõrgemad kui kõikide ettevõtete keskmine
  • Järelejäänud valimist jääb lõplikult sõelale vaid 50 kõrgeima dividenditootlusega ettevõtet

Kasvukriteeriumid:

  • P/S suhe on alla 1,5x
  • Jooksva aasta puhaskasum ületab eelneva aasta puhaskasumit
  • Valitakse vaid 50 ettevõtet, mille jooksva 12-kuu aktsia hinnatõus on olnud kõige kiirem (näitab investorite ootusi ja huvi ettevõtte vastu). O'Shaughnessy usub, et investorid panevad oma raha sinna, kus see juba on, samas kui langejad kaotavad oma väärtust ka edaspidi.

O'Shaughnessy’i kasvustrateegias domineerivad veebruari lõpu seisuga viimastel kuudel kiiret tõusu näidanud naftaaktsiad, nagu näiteks Equinor, Targa Resources ja Imperial Oil, kuid esindatud on ka pilveteenuste ettevõte Information Services, riiete jaemüüja Destination XL ning konteinervedusid teostavad laevandusettevõtted ZIM Integrated Shipping ja Grindrod Shipping.

*Tootlused seisuga 28.02.2022. Allikas: aaii.com

 

Allikas: aaii.com, Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon