Waste Connections ühendab jäätmekäitluse roheenergiaga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Waste Connections ühendab jäätmekäitluse roheenergiaga

Raido Tõnisson

25.03.2022 09:55

iStockphoto

Rahvastikuarvu suurenemise üheks negatiivseks kõrvalmõjuks vältimatult on ülemaailmne jäätmekoguste suurenemine, mis on eriti suureks probleemiks selliste jäätmete puhul, mida on keeruline taaskasutada või uuesti ringlusesse suunata. USA üks juhtiv jäätmekäitlusettevõte Waste Connections seisab selle eest, et võimalikult palju tööstusettevõtete, eramajapidamiste, kuid ka naftaväljade jäätmeid oleks võimalik keskkonnasõbralikult ringmajandada, lõigates seega kasu kindla kasvuga jäätmekäitluse valdkonnast kui ka potentsiaalikast taastuvenergia trendist.

Waste Connections on USA suuruselt kolmas tahkeid jäätmeid teenindav ettevõte, mis pakub peamiselt jäätmete kogumise, üleandmise ja konteinervedudega seotud teenuseid kogu Põhja-Ameerikas, sh Kanadas. Kokku ulatub ettevõtte teeninduspiirkond 43 osariiki ja kuute Kanada provintsi, olles sellega üks laiema võrgustikuga käitleja oma valdkonnas.

Kuna Põhja-Ameerikas pööratakse üha rohkem tähelepanu keskkonnaprobleemidele ja sellega seotud eeskirjadele, on uute ettevõtete sisenemine jäätmekäitlusvaldkonda üsna keeruliseks muutunud. Waste Connections alustas oma tegevust aga juba 1998. aastal ning pidevalt suureneva jäätmete hulgaga maailmas on ettevõtte suurem väljakutse pigem kasvava nõudluse teenindamine kui suurenev konkurents.

Lisaks regulatsioonidele teeb uutele ettevõtetele turule sisenemise keeruliseks valdkonnale iseloomulikud kõrged tegevuskulud, mistõttu on Põhja-Ameerika jäätmekäitlustööstus viimastel aastatel konsolideerunud. Ainuüksi tegevuse alustamiseks on ettevõttel vaja teha mahukaid investeeringuid jäätmekäitluskohtadesse, veoautodesse ja sorteerimisrajatistesse.

Keeruline turule tulek on üks põhjuseid, miks suuremad jäätmekäitlusettevõtted on aktiivselt uuemaid ja väiksemaid tulijaid üle võtnud, tugevdades oma turupositsiooni veelgi. Waste Connectionsi kõrval tegutsevad samas piirkonnas veel kaks suuremat jäätmekäitlusettevõtet: Waste Management (WM) ja Republic Services Group (RSG).

Waste Connectionsi peamine eripära on aga see, et keskendutakse pigem sekundaarsetele turgudele ja maapiirkondadele, saavutades sellega kokkuvõttes parema kohaliku turuosa kui konkurentsitihedas linnapiirkonnas. Spetsialiseerumine maapiirkondadele tähendab ka väiksemat riski klientide lahkumise osas, väljendudes stabiilsemates tuludes ning paremas kasumlikkuses. Kui konkurentide Waste Management ja Republic Services Groupi viimase viie aasta keskmised EBITDA marginaalid on vastavalt 27,8% ja 28,2%, siis Waste Connectionsi vastav näitaja on samal ajaperioodil 30,6%.

Waste Connectionsi üheks nišituruks on ka maagaasi ja nafta tootmise käigus tekkivate jäätmete vedu ja käitlemine, mille osas samuti ollakse enamikes piirkondades juhtiv teenusepakkuja.

Kuigi võiks arvata, et jäätmekäitlusvaldkond on kasvu mõttes pigem paigal seisev, on Waste Connections tööstuse eripäradest hoolimata kasvule orienteeritud. Ettevõte on ainuõiguslik teenusepakkuja mitmes oma turupiirkonnas, takistades teiste käitlejate sisenemist turule ning soodustades kaudselt ettevõtte sisemist kasvu. Samas suurendatakse jõudsalt oma turuosa praegu olemasolevatel turgudel, otsides uusi kliente ja pakkudes erinevaid lisateenuseid.

Arvestades elanikkonna ja ettevõtete arvu suurenemist, toimub aga kasv suuresti juba ettevõtte enda kontrolli alt väljas olevate tegurite tõttu, eriti USA elanikkonna kiirema kasvu tõttu linnalähedastes piirkondades, võrreldes suurlinnadega (Pew Research Center: Demographic and economic trends in urban, suburban and rural communities).

Nagu mainitud, on kasvu üheks oluliseks teguriks ka uute ettevõtete ülevõtmine. Ainuüksi 2021. aasta jooksul omandas Waste Connections 30 ettevõtet (2020: 21 ettevõtet), kogusummas pea 1,1 miljardit dollarit. Kuigi ülevõtmiste väärtus ei ole summaliselt suur, annavad need omandamised Waste Connectionsile aastas ligi 400 miljonit dollarit lisatulu. See tähendab 2022. aastal 6-7%list tulude kasvu ainuüksi M&A tehingutest.

Waste Connectionsi jätkusuutlikumaks pooleks on nii era- kui ka äriklientidele mitmesuguste taaskasutatavate materjalide, näiteks komposti, kartongi, segapaberi, klaaspudelite ning metallide ringlussevõtu teenus. Waste Connectionsi roll selles osas on koguda need materjalid oma klientidelt kokku, misjärjel neid töödeldakse ja müüakse edasi kolmandatele osapooltele. Kuna inimeste keskkonnateadlikkus suureneb ja laienevad ka jäätmete käitlemist puudutavad eeskirjad, on see suund üks kiiremini kasvav.

Ühtlasi saab taaskasutatavate materjalide kogumisteenusele kehtestada kõrgemaid hindu, kuna nendega kaasnevad nimetatud töötlemiskulud. Kuigi eriti praegu on taaskasutavate materjalide aluseks olevate toorainete hinnakõikumine üsna suur, kantakse ka see risk klientidele üle.

Taaskasutust rakendab ettevõte ka oma prügilavõrgustikus, kus aja jooksul jäätmete lagumisel tekkiv metaan muundatakse hiljem puhta energia allikaks, mille USA Keskkonnakaitseamet on liigitanud samasse kategooriasse tuule-, päikese- ja geotermilise energiaga. Tekkinud taastuvenergia müüakse hiljem elektrienergiana majapidamistele ja kommunaalettevõtetele, kuid samuti kasutatakse seda tööstuslikes elektrijaamades ja taastuvenergiaallikana sõidukites.

Finantstulemuste osas on Waste Connectionsi tulud aasta-aastalt stabiilselt kasvanud, ulatudes 2021. aastal rekordilise 6,2 miljardi dollarini, võrreldes 5,4 miljardiga 2020. aastal. Arvestamata eelnevalt tehtud omandamiste ja ülevõtmiste mõju 215 miljonit dollarit, kasvasid tulud orgaanilise kasvu toel aastaga ligi 10% võrra, peamiselt tänu hinnatõusudele ja suurematele mahtudele.

2015. aastal tegi ettevõtte suuremahulisi ülevõtmisi, mis väljendusid ühelt poolt hüppelises tulude kasvus järgneval kahel aastal, kuid teisalt kasumi vähenemises lühiajaliselt. Seda hüpet arvestamata on Waste Connectionsi pikaajaline jätkusuutlik tulude kasv jäänud 8% juurde aastas. Waste Connections on tõestanud, et suudab oma ärimahte säilitada ka keerulisematel perioodidel, teenides 2020. aastal sama suurt tulu kui pandeemiaeelsel aastal.

*2022. ja 2023. aasta puhul analüütikute konsensuse prognoos. Allikas: Bloomberg


*2022. ja 2023. aasta puhul analüütikute konsensuse prognoos. Allikas: Bloomberg

Teenuste lõikes on esikohal klientidelt jäätmete kogumise eest saadavad tasud, hõlmates nii era-, äri- kui ka tööstuskliente ning moodustades läbi aastate stabiilselt enam kui poole kogutuludest. Teise poole moodustavad suures osas jäätmete vastuvõtuteenus, kus paljude klientidega on sõlmitud pikaajalised (kuni 10 aastat) lepingud koos aasta-aastalt tõusvate hindadega.

Kuna prügilad on jäätmekäitluse ahela kõige viimane lüli (jäätmed viiakse kogumiskohast ümberlaadimisjaama ja sealt edasi prügilatesse) ja mitmed väiksemad jäätmekäitlusettevõtted neid omada või rentida ei suuda, ostetakse teenuse sisse Waste Connectionsilt. Seega on tal selles osas on vabadus teistele ettevõtetele kõrgem hind määrata, suurendades kasumlikkust parandades turupositsiooni.

Märgatavalt on kasvanud kogutud taastuvate materjalide müügi osakaal, edestades eelmisel aastal naftatoodete käitlemisest ja biogaasi müügist saadud tulusid.

Olgugi, et taastuvenergia osa müügis on väike, suudab Waste Connections aastas toota kuni 15 MW elektrienergiat, millest piisab ligikaudu 10 tuhande majapidamise varustamiseks aastaks.


Allikas: Waste Connections

Kuigi veel veebruari langes Waste Connectionsi aktsia korraks 118 dollarini, ei ole ühe kuuga üle 13%line aktsia kallinemine ajaloolises mõttes veel Waste Connectionsit ülemäära kalliks muutnud. Järgneva aasta puhaskasumi ootusi arvestades kaupleb aktsia praegu 35,7 P/E juures, samas kui viie aasta keskmine jääb 34,3x juurde.


Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon