Märtsis eelistasid LHV kliendid Hiina aktsiaid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Märtsis eelistasid LHV kliendid Hiina aktsiaid

Raido Tõnisson

04.04.2022 08:17

iStockphoto

2022. aasta märtsis, kui intressimäärade tõstmise ja Ukraina sõja mõjude osas saabunud selgus kasvatas investorite riskiisu, ostsid enim LHV kliente välisturgudelt tuntud Hiina aktsiaid NIO ja Alibaba Group ning Balti börsilt siinseid panku ja taastuvenergia tootjaid. Populaarsemad müügid aga hõlmasid ettevõtteid baasmaterjalide sektorist, kuid ka Bitcoini hinda järgivas krüptofondis oldi pigem müügipoolel.


Järjestatud suurima netoostjate absoluutarvu alusel (ostjate arv – müüjate arv = netoostjate arv). Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest 1. aprilli sulgemishinna seisuga. Allikas: LHV

Koduturul osutusid netoostjate arvu poolest populaarseimateks aktsiateks LHV Group ja Enefit Green, mille puhul ostutehingud moodustasid vastavalt 90% ja 85% kõikidest instrumendiga tehingu teinud klientidest. Kuigi aktsia hind seisis esimese kahe puhul märtsis üsna paigal, avaldas LHV Group kuu jooksul investoritele mitmeid positiivseid teadaandeid, sealhulgas auditeeritud majandusaastaaruanne tugeva 2021. aasta kohta koos dividendipakkumisega, makseteenuste platvormi EveryPay omandamine ning LHV UK filiaaliga seotud arengud.

Märtsi alguses avaldas Enefit Green oma igakuised tootmisandmed, mille kohaselt kasvas veebruari elektritoodang teist kuud järjest. Sealjuures näitasid kasvu nii tuulest, koostootmisest kui ka päikesest toodetud energia. Kuu lõpu poole teatati ka koostööst Läti suurima erametsaomanikuga, kellele kuuluvaid maid on võimalik tulevikus kasutada tuuleparkide rajamiseks.

Suurima ostjate osakaaluga aktsiaks osutus aga Leedu roheenergia tootja Ignitis Grupp, mis võib olla osaliselt põhjendatud 11. aprillil saabuva dividendi ex-kuupäevaga. Ühtlasi oli 31. märtsil Tallinna Kaubamaja dividendi ex-kuupäev, mis seletab aktsia hinna järsku kukkumist kuu lõpus.


Järjestatud suurima netoostjate absoluutarvu alusel (ostjate arv – müüjate arv = netoostjate arv). Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest 1. aprilli sulgemishinna seisuga. Allikas: LHV

Välisturgudel domineerisid märtsis netoostjate arvu poolest volatiilsed Hiina aktsiad, eesotsas elektriautode tootja NIO ja riigi suurima e-kaubandushiiu Alibaba Groupiga. Kui viimase aktsiahind kukkus märtsi keskpaigas koguni selle madalaima tasemeni alates 2016. aastast, siis NIO madalaimaks sulgemishinnaks kuu jooksul kujunes 14,1 dollarit, mis on viimase kahe aasta madalaim. Mõni päev pärast põhjasid võtsid aga Hiina aktsiad uuesti suuna ülespoole, kui investorite optimism taastus tänu Hiina finantsstabiilsuse ja arengu komitee plaanile toetada riigi kapitaliturge varasemast rohkem.

Kõikidest tehingutest koguni 95%lise ostjate osakaaluga Occidental Petroleum on naftaaktsiana ühtlasi ka üks parima tootlusega väärtpabereid S&P 500 indeksis nii aasta algusest alates, kui ka märtsikuus. Seda enam, et märtsis suurendas oluliselt Occidental Petroleumi positsiooni ka Warren Buffetti juhitud valdusfirma Berkshire Hathaway.

Põhjamaade väärtpaberitest tehti märgiliselt ostutehinguid aga Swedbank AB ja Finnairi aktsiatega.

Järjestatud suurima netomüüjate absoluutarvu alusel (müüjate arv – ostjate arv = netomüüjate arv). Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest 1. aprilli sulgemishinna seisuga. Allikas: LHV

Netomüüjate arvu alusel enimmüüdud aktsiaks tõusnud kinnisvaraarendusega tegelev Hepsor AS märtsikuus millegi negatiivsega küll ei üllatanud, ehkki aktsia hinnaliikumiselt jäi see tugevalt alla Balti turu indeksile. Hepsor AS-i sulgemishinnaks selle esimesel kauplemispäeval 26. novembril kujunes 16,2 eurot aktsia kohta, mis on seni ka Hepsori kõrgeim tase.

Enam kui neli kuud väldanud langustrend on aga aktsia hinna tagasi viinud selle IPO märkimishinna lähedale, milleks oli 11,7 eurot (aktsia 1. aprilli sulgemishind oli 11,88 eurot). Sealjuures LHV õiglase väärtuse vahemik Hepsori aktsia kohta on 14,00-15,20 eurot, mis tähendab potentsiaalselt 24,7% tõusuruumi.

Enimmüüdud väärtpaber välisturgudelt oli märtsis biotehnoloogiaettevõte ja edukas koroonavaktsiini arendaja Pfizer, mille puhul müükide osakaal kõikidest tehingutest ulatus 87%ni. Järgnesid Soome elektroonikakomponentite tootja Incap, maailma suuruselt teine kullakaevandaja Barrick Gold Corporation ning kütuseelementide tootmise ülemaailmne liider FuelCell Energy.

Mõnevõrra vähemtuntud nimena sattus enimmüüdud aktsiate tabeli lõppu USA suurim ja vanim rauamaagi kaevandaja Cleveland-Cliffs, mis pärast mitme aasta pikkust madalseisu läbis 2020. aastal ulatusliku ümberstruktueerimise, sealhulgas omandati kaks suurt teraseettevõtet.

Tänaseks on Cleveland-Cliffsist saanud USA suurim lehtterase ja rauamaagipelletite tootja ning ettevõtte edu peegeldub ka aktsia hinnas, mis on alates 2020. aasta maist tõusnud rohkem kui kuuekordselt. Ainuüksi 2022. aasta algusest on aktsia hind tõusnud 48%, ehkki kogu sektor on viimasel ajal saanud soodsa taganttuule osaliseks nõudluse kasvu tõttu materjalide järele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon