LHV pensionifondide investeeringud Skandinaavias - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV pensionifondide investeeringud Skandinaavias

Karl Tiit

08.04.2022 10:35

Autor: Adrian Cuj

LHV pensionifondid on viimaste aastate jooksul suurendanud investeeringuid Skandinaavia aktsiaturgudele, valides välja kõrge juhtimiskvaliteediga ning pikaajalise potentsiaaliga ettevõtteid.

GN Store Nord

Taani ettevõte GN Store Nord on üks maailma juhtivatest kuuldeaparaatide tootjatest ja tähelepanuväärne on seejuures veel fakt, et kolmest maailma suurimast tootjast kaks asuvad justnimelt Taanis. Ajalooliselt on kuuldeaparaatide turg olnud väga stabiilne isegi majanduslangustes, kasvades läbi majandustsüklite umbes 4% aastas.

GN Store Nordi muudab investeeringuna huvitavaks asjaolu, et erinevalt konkurentidest on firma aina aktiivsemalt otsimas uusi kasvusuundi muu audio- ja videotehnika tootesegmentides, mis on pärast pandeemiat uue hoo sisse saanud. Näiteks kuulub tooteseeriasse Jabra bränd, mis on üks populaarsemaid kõnekeskuste kõrvaklappe ning hea helikvaliteedi poolest kõrgelt hinnatud äriklientide ning tavatarbijate hulgas. Lisaks ostis GN Store Nord äsja professionaalsete videomänguseadmete (selle hulgas ka kõrvaklappide) tootja Steelseries. Kodukontori ning paindliku töötamise trend on tulnud, et jääda, ning GN Store Nord on sellele jõuliselt panustamas.

Nagu paljud tootmisettevõtted vaevleb ka GN Store Nord parasjagu tarneraskuste ja kiibipuuduse käes, mis on tinginud aktsia languse 2021. tippudest ligi poole võrra. Praeguse hinna pealt kaupleb GN Store Nord 18x käesoleva aasta oodatavat kasumit.

GN Store Nordi aktsia Taani börsil. Allikas: Bloomberg

Getinge

Meditsiinitehnoloogia tootja Getinge tugevuseks on väga lai tooteportfell. Koroonakriisis tõestas Getinge juhtkond kiiret kohanemisvõimet ja tõstis edukalt ventilaatorite tootmisvõimekust mitmekordseks ajal, mil maailm seda kõige rohkem vajas. Järgmise suure teemana meditsiinisektoris ilmusid pilti koroonavaktsiinid, mille tootmisele aitas Getinge kaasa enda poolt pakutavate steriilsete tootmisseadmetega, mida kasutab muide ka farmaatsiatööstus. Nüüd, kui suurem koroonapandeemia on enam-vähem seljatatud, hakatakse lahendama aastate jooksul kuhjunud plaanilise ravi järjekorda, mille tarbeks pakub Getinge väga palju erinevaid vahendeid, alustades operatsioonisaali tehnikast ja lõpetades ühekordsete tarbeosadega. Kokkuvõttes on Getingel mitmekülgne tooteportfell, kust leidub igaks stsenaariumiks erakordselt hästi müüvaid tooteid.

Näide mõningatest Getinge tooteportfelli kuuluvatest toodetest. Allikas: Getinge

Pärast erakordseid aastaid on Getingel tekkinud üsnagi tugev praktiliselt võlavaba bilanss, mis tähendab, et ettevõte on aktiivsemalt otsimas uusi kasvusuundi ning veelgi laienemas spetsiifiliste meditsiinitoodete maastikul. Getinge oli 2021. aastal OMX Stockholm 30 indeksist parima tootlusega aktsia, tõustes aastaga 108%.

Tomra

Norra ettevõte Tomra toodab sorteerimismasinaid, mida kasutatakse taaraautomaatides, toiduainetööstuses põllusaaduste sorteerimiseks ning kaevandussektoris. Tomra tugevuseks on kõrgelt arenenud sensorite tehnoloogia, mis võimaldab teenindada erakordse kiiruse ja täpsusega väga suuri kaubamahte. Sel põhjusel on nende arendatud masinad ühed eelistatumad ning oma sektori turuliidrid. Lisaks, pudelitagastust ning toidutööstust peetakse valdavas osas riikides elutähtsateks teenusteks, mis võimaldas Tomral äritegevusega jätkata ka koroonapandeemia ajal.

Väga huvitav ja potentsiaalikas segment on taaramasinate müük. Maailmas müüakse igal minutil umbes 1 miljon plastpudelit, millest ainult alla poole jõuab taaskäitlemisse. Isegi arenenud maailmast on seni vaid vähesed riigid pandisüsteemiga liitunud: peaasjalikult Skandinaavia, Austraalia, mõned Ameerika Ühendriikide osariigid ning üksikud mandri-Euroopa riigid (nende hulgas ka Eesti). Käesolevast aastast hakkasid kasutama Tomra masinaid ka äsja taarasüsteemiga liitunud meie lõunanaabrid lätlased. Tomra on üle maailma paigaldanud ligikaudu 81 tuhat masinat, millega on nad ühtlasi turuliidrid.

Karl Tiit
Vanemanalüütik

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon