SolarEdge näeb päikeseenergia sektoris pikka kasvuteed - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

SolarEdge näeb päikeseenergia sektoris pikka kasvuteed

Erko Rebane

13.04.2022 13:27

Autor: Chang Duong

Päikeseenergia ettevõtetest rääkides võib sektor esimese hooga peamiselt seostuda paneelidega, ent tegelikkuses pakutakse investoritele märksa laiahaardelisemat võimalust pikaajalisest kasvuvõimalusest osa saada. Üheks selliseks on inverterite, võimsuse optimeerijate ja mitmete teiste päikeseenergia kasutamiseks vajalike tehnoloogiliste lahenduste tootja SolarEdge Technologies.

Ühendriikides asutatud, kuid Iisraelis peakontorit omav SolarEdge on peamiselt seotud inverterite arendamise ja müügiga (muudab päikesekiirgusest tekkiva alalisvoolu vahelduvvooluks, et seda saaks majapidamises kasutada), millele lisaks on tootevalikus ka võimsuse optimeerijad, energiasalvestid, elektriliste sõidukite laadimislahendused,  tarkvaralahendused, küberkaitse ja ka elektrilistele sõidukitele mõeldud komponendid.

Kuna nii elektriauto laadija kui ka salvesti saavad kasutada paneelidest tulevat alalisvoolu, siis võimaldab SolarEdge’i inverter eelnevalt lasta suurema efektiivsus saavutamiseks toita neid ja vajadusel konverteerib energia vahelduvvooluks, mida saab seejärel kasutada majapidamises ja võrku müüa. Ettevõtte teine peamine toode on võimsuse optimeerija (optimizer), mis tagab paneelide grupis ühtlase pinge, tõstes sellega efektiivsust ja suurendades ohutust.

SolarEdge’i erinevad majapidamisele suunatud tooted. Allikas SolarEdge.

2006. aastal asutatud firma alustas inverterite ja optimeerijate müümisega peamiselt Euroopas 2010. aastal. 2014. aastaks kasvati maailmas müügitulu järgi 10. suurimaks inverterite müüjaks,  2017. aastal jõuti neljandale kohale (Huawei, SMA ja Sungrow järel) ning alates 2018. aastast ollakse maailmas esimesed. Kui 2010. aastal tootis SolarEdge 250 tuhat võimsuse optimeerijat ja 12 tuhat inverterit, siis 2021. a olid mahud vastavalt 18,6 mln ja 790 tuhat. See on kaasa toonud aastase müügitulu jõudmise mullu ligi 2 miljardi dollarini ja aidanud firma turukapitalisatsioonil kasvada 16,6 miljardi dollarini.

Kasvu taga on pidevalt uuendatav diferentseeritud toode, suurenenud brändituntus ja tugevad sidemed paneelide paigaldajatega (installer). SolarEdge on füüsiliselt esindatud 34s riigis, kuid müünud tooteid 134 riiki. Ettevõtet juhtis kuni 2019. aastani üks asutajatest Guy Sella, kes paraku kaotas võitluse vähiga ja kellelt võttis seejärel rolli üle firma üleilmse müügi asepresident Zvi Lando.

Tootmise on SolarEdge jaotanud kaheksa tehase vahel kolmel kontinendil: Hiinas, Vietnamis, Ungaris, Itaalias, Lõuna-Koreas (lisaks ühele olemasolevale tehasele alustab seal uus Stella 2 nimeline akude tehas 2022. a teises pooles), Iisraelis (Stella 1 nimeline) ja Mehhikos. Iisraeli tehas alustas tööd alles 2021 ja Mehhikos käivitati töö selle aasta alguses, tänu millele suureneb üleüldine tootmisvõimekus ja muutub ka laiahaardelisemaks (ollakse klientidele lähemal, millega vähenevad logistikakulud ja lühenevad tarneajad). Näiteks aitab Mehhiko tehas SolarEdge’i 10–12 nädala pikkust tarneaega Põhja-Ameerikasse vähendada ühe nädala peale ja ühtlasi taastada marginaale, mis on kannatada saanud, kuna SolarEdge on eelistanud kõrge nõudluse kiiremaks rahuldamiseks kasutada laevatranspordi asemel lennukeid.

 

SolarEdge’i optimeerijate ja inverterite tootmisvõimekus ja jaotus riigiti.

Kuigi sõda Ukrainas ja kõrged energiahinnad on tõstatanud mitmel pool maailmas energiasõltumatuse vajaduse saavutamise, ei ole kuhugi kadunud ka vajadus vähendada atmosfääri paisatavaid kasvuhoonegaase ning peatada planeedi üleilmne soojemine. Elektrifitseerimine ei ole tingitud vaid vajadusest vähendada fossiilsete kütuste tarbimist, vaid ka suurenevast elektri tarbimisest nii rahvastiku arvu kasvu kui ka linnastumise arvelt. Üleilmne elektritarbimine peaks 2035. aastaks kahekordistuma ja rohkem kui kolmekordistuma 2050. aastaks.

Üleilmne elektritarbimise kasvuprognoos. Allikas SolarEdge.

Päikeseenergiat, mis moodustas üleilmsest elektritoodangust 2020. aastal Bloombergi andmetel 11%, võiks seega ees oodata pikk kasvulava. Alloleval joonisel on inverterite ja salvestite prognoosid toodud ilma Hiinata.

Allikas: SolarEdge

Euroopas on SolarEdge’il üle 300 töötaja ning üle 10 tuhande paigaldaja, kellega ollakse esindatud rohkem kui 25s riigis. Põhja-Ameerikas on neil 330 töötajat 29s osariigis. Muu maailma segmendis ollakse esindatud üheksas riigis, alates Austraaliast ja Hiinast ning lõpetades Taiwani, Brasiilia ja Lõuna-Aafrikaga. Globaalselt võib nende süsteeme leida 2,3 miljonist majapidamisest ja selle sektori teenindamiseks tehakse koostööd 52 tuhande paigaldajaga.

Allikas: SolarEdge

Kui esimesed aastad suunati tähelepanu vaid majapidamistele, siis 2013. aastal tekkis SolarEdge’il ka kommertssegment. Ettevõtted on SolarEdge’i sõnul iseseisva energia tootmise seisukohast majapidamiste arengust mõned aastad maas, ent sealgi on kõrgematele keskkonnanõuetele ja kallimale energiale huvi oluliselt kasvanud. Tuntumatest ettevõtetest kasutavad oma hoonetes SolarEdge’i tehnoloogiat näiteks Amazon, Daimler, Coca-Cola, Ikea, Apple, Walmart, Target, Toyota, Hilton, Shell, Costco, Google, Cisco (33% Fortune 100 ettevõtetest).

Veebruaris toimunud investorite päeval esitatud jooniselt on näha, kui arvestada tänavu juba täidetud ning lisaks ka täitmisele minevaid inverterite ja optimeerijate tellimusi, siis saab 2022. a kasv segmendis olema toodete võimsuse alusel (megavatti) pea kahekordne.

Allikas: SolarEdge

Kommunaalteenuste pakkujatest kliendid (utility) tekkisid SolarEdge’il mõned aastad tagasi. Kuna selle segmendi jaoks spetsiifilisem inverter tuuakse alles turule, oodatakse siin märkimisväärset müügitulu kasvu alates 2023. aastast.

Lõivosa (91%) SolarEdge’i eelmise aasta 1,96 mld dollari suurusest tulust pärines päikeseenergia segmendist (inverterid, optimeerijad jms). Enegiasalvestite ja elektrilisele transpordile (bussid, kommertssõidukid, e-mootorrattad) toodetud komponentide (sh akud) arvelt tuli 9%.  Energiasalvestite puhul, mis tekkis tooteportfelli alles 2018. a Kokami omandamise järel, on neil tootmisel partneriks siiani olnud Samsung, ent tänavu aasta esimeses pooles peaks Lõuna-Koreas valmima nende enda tehas Stella 2, millega saavad edaspidi salvestite pakkumist oluliselt suurendada, säilitades seejuures vajadusel koostööd ka Samsungiga.

Allikas: SolarEdge

Alloleval joonisel on näha mudelit, millisena näeb SolarEdge ise enda kasvu lähitulevikus (jooniselt võiks justkui eeldada, et prognoositava perioodi lõpuks on 2027. aasta, kuid tegelikult on täpne aasta siiski määratlemata).

Allikas: SolarEdge

Majapidamiste ja ettevõtete päikesepaneelide installeerimisega seotud tulud jätkavad stabiilset kasvu ning seal peaks brutokasumi marginaal jääma 35-37% vahemikku. Juurde tekib päikeseenergia salvestite segment, mis kannab u 25% marginaali (kuna turule tekib lähitulevikus üsna arvestatavas koguses mahtusid juurde); täiendavate (ARPI) päikeseenergia seadmete müük (elektrisõidukite laadijad, boilerid, nutimõõdikud, kommunikatsiooniseadmed), mis omavad u 30% marginaali; päikeseenergiaga mitte seotud salvestite müük (näiteks laevandus, elektriautod), mis kannab 25% marginaali ja transpordisektori jaoks toodetud komponendid (emobility).

Kõik see eelnev peaks andma järgnevateks lähiaastateks keskmiselt 20-30% müügitulu kasvu aastas, 29-31% brutokasumi marginaali ja 17-19% ärikasumi marginaali (potentsiaalseid ülevõttusid arvestamata). Seega mõnevõrra tuleb tulevikus uute segmentide tekkimisel leppida praegusest madalamate marginaalidega (2021.a brutokasumi marginaal oli 33,5%).

Allikas: Bloomberg

Positiivne vaba rahavoog on aidanud ettevõttel kasvatada vaba raha 1,2 mld dollarini ning võlga arvestades on netoraha positsioon 548 miljonit dollarit. Kuna ettevõtte fookus on tuleviku kasvu loomisel ja kasumlikkuse suurendamisel, vajatakse raha käibekapitaliks, kapitalikulutusteks, ülevõttudeks. Kaugemas tulevikus, kui pikaajalise kasvu väljavaade on piisavalt kindel, võidakse raha hakata jagama ka investoritele. Praegu ei näe nad vajadust täiendavat laenukapitali kasutada.

SolarEdge’i aktsia hind ja ajalooline 12 kuu ettevaatav P/E suhe. Allikas: Bloomberg

LHV pensionifondid Roheline ja Roheline Pluss on erinevate puhta energia fookusega börsil kaubeldavate fondide kaudu investeerinud SolarEdge Technologies’i. Uuri lähemalt LHV pensionifonde Roheline ja Roheline Pluss.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon