Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

20.04.2022 09:50

istockProhoto

Aasta algusega võrreldes on Ameerika Ühendriikide ja Euroopa aktsiaturg (vastavalt S&P 500 ning Stoxx 600) langenud veidi üle 6%, tuues nende indeksi koosseisu kuuluvate ettevõtete selle aasta kasumiootuste baasil ettevaatavad P/E suhted vastavalt 19,3x ja 13,6x peale. Kas Venemaa sõjalise rünnaku ning lääneriikide poolt agressorile kehtestatud sanktsioonide mõju on hindadesse piisavalt sisse arvestatud, seda võiksid näidata ettevõtete esimese kvartali tulemused ja prognoosid ülejäänud aastaks.

Ameerika Ühendriikides käivitus sellest nädalast aktiivsem kvartaalsete aruannete avaldamine. Müügitulu tasandil ei tohiks midagi väga silmakriipivat olla, sest Factseti kohaselt prognoosivad analüütikud S&P 500 firmadele möödunud kolme kuu käibe keskmiseks kasvuks 10,8% võrreldes mullu sama perioodiga. Võrreldes aasta algusega on see ootus isegi kerkinud 1,1 protsendipunkti võrra.  Neljandas kvartalis registreeritud 16% kasvutempo järel tuleb leppida aeglasema tempoga, ent aastatagune võrdlusperiood muutus ka oluliselt ebasoodsamaks (Q4 2020 kasvas müügitulu 3,2% vs. 10,9% Q1 2021).

Allikas: Factset

Märksa pingsamalt jälgitakse seda, mis toimus ettevõtete marginaalides ja kasumireal. Mitmekümne aasta kiireim inflatsioon tekitab firmadele kulusurvet alates tööjõust ja lõpetades energiaga, mida tootmisel või teenuse osutamisel kasutatakse. Osad suudavad seda paremini edasi tarbijatele kanda kartmata nõudluse kahjustamist, teistel võib see ülesanne jällegi olla keerulisem ning leppida tuleb nõrgema kasumi väljavaatega.

Factseti konsensus prognoosib S&P 500 firmade esimese kvartali aktsiakasumi kasvuks 5,1% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Jaanuari alguses lootsid analüütikud näha keskmiselt 6,3% tõusu. Kuigi ootuste langetamine viimase kolme kuu jooksul pole kuigi märkimisväärne, jääb see oluliselt alla nii möödunud viie aasta (15%) kui ka 10 aasta (8,8%) keskmistele kasumi kasvunäitajatele. Ühest küljest on selle taga keerulisem makromajanduslik keskkond, ent arvestada tuleb ka väga kõrge võrdlusbaasiga: 2021. aasta esimeses kvartalis saavutasid S&P 500 firmad pandeemiast taastudes 91% kasumi kasvu.

Allikas: Factset

Sektorite lõikes on pilt üsna varieeruv, sest skaala ühes otsa särab energiasektor oma 251% aktsiakasumi hüppega ja teises otsas tuleb tarbekaupade ja finantssektori ettevõtetel leppida keskmiselt vastavalt 15% ja 23% kasumi langusega.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab tulemused kokku 67 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon