Kuidas ühtainust valemit järgides turgu ületada? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas ühtainust valemit järgides turgu ületada?

Raido Tõnisson

22.04.2022 08:57

iStockphoto

Läbi aastate on välja mõeldud sadu kui mitte tuhandeid investeerimisstrateegiaid, hõlmates kõikvõimalikke erinevaid turu- ja finantsnäitajaid. Samal ajal kulutavad elukutselised investorid ja fondijuhid palju aega atraktiivsete investeeringute leidmisele ning kõike seda loomulikult eesmärgiga saavutada turu keskmisest parem tootlus. Üks neist strateegiatest, millest artiklis juttu tuleb, kannab nimetust „maagiline valem“, mis salapärasest nimest hoolimata koosneb tegelikult kahest lihtsast turusuhtarvust.

„Maagiline valem“ on välja töötatud tuntud USA investori Joel Greenblatti poolt, kes tutvustas seda laiemale ilmale lähemalt oma 2005. aastal ilmunud raamatus „The Little Book That Beats the Market“, mis on nüüdseks ka üks bestsellereid investeerimisvaldkonnas. Greenblatt kasutab maagilise valemi kontseptsiooni ka enda asutatud riskifondi Gotham Capitali haldamisel, mis ühel edukaimal 20-aasta pikkusel perioodil andis talle koguni 40%list keskmist aastatootlust.

Kuigi oma „maagilist valemit“ kasutas ka investeerimisala üks mõjukamaid teerajajaid Benjamin Graham, pärineb see ajast, mil turu suhtelised hinnatasemed olid palju madalamad kui praegu.  Greenblatti lähenemine on aga nüüdisaegsem, võimaldades leida piisava arvu aktsiaid, mis tema kriteeriumitele vastaksid. See annab ka investorile teatava valikuvabaduse, millised aktsiad lõpuks oma portfelli soetada, kuid parima riski/tulu suhte seisukohalt näeb valem ette osta vaid aktsiaid, mis lõplikus nimekirjas kõige kõrgemale kohale platseeruvad.

Nagu öeldud, koosneb maagiline valem vaid kahest suhtarvust, millest üks näitab seda, kas aktsia on kallis või odav. Teine näitaja aga mõõdab kapitali tasuvust ehk seda, kui palju kasumit suudab ettevõte tehtud investeeringutelt teenida. Ostes aktsiaid, mille hind annab samaaegselt kõrge kasumitootluse ja kõrge kapitali tasuvuse, on meil kokkuvõttes portfell headest ettevõtetest soodsate hindade juures. Kasumitootlus tähendab siinkohal ümberpööratud P/E suhtarvu ehk kasum aktsia kohta jagatuna aktsia hinnaga ning kapitali tasuvus on mõõdetav ROA-ga (varade tootlus)

Võib tunduda kaheldavana, kas sedavõrd lihtne valem üldse turuga konkureerida suudab, kuid tagasivaatavad andmed näitavad, et 17-aastase perioodi jooksul 1988-2004 pakkus 30-st parima kapitali tasuvuse ja kasumitootlusega näitajaga aktsiast koosnev portfell keskmiselt 30,8%-list tootlust aastas, võrreldes S&P 500 12,3% aastatootlusega. Selle ajaperioodi sisse jäi aga koguni 2-aasta pikkune periood, mil maagiline valem jäi S&P 500-le hoopis tootluselt alla, näidates, et valem töötab vaid pikaajaliselt ning vahepeal tuleb taluda pikki perioode, mil see ei tööta.

Valemi alguses on nimekiri 3500 suurimast USA aktsiaturul kaubeldavast ettevõttest, reastatuna kapitali tasuvuse järgi. Ettevõte, mille kapitali tasuvus on kõige kõrgem, satub esikohale ja ettevõte, mille kapitali tasuvus on kõige madalam, jääb viimaseks. Järgmisena reastatakse ettevõtted sama põhimõtte järgi kasumitootlust arvesse võttes, eesmärgiga leida üles soodsad aktsiad. Oluline on aga see, et lõplik järjestus põhineb kahe nimetatud näitaja kombinatsioonil, mitte ei eelistata üht teisele. See tähendab, et soodne ettevõte peab olema ühteaegu ka kõrge kapitali tasuvusega.

Eelpool toodud tootlusnäide põhinebki just sellisel, ligi 30 ettevõttest koosneval aktsiaportfellil. 30 aktsiat annab investorile piisava hajutatuse, sest kõik parimad ettevõtted ei pruugi börsil tingimata võitjateks osutuda ning võivad odavneda veelgi.

Kuigi investoril ei tule endal isegi mitte aktsiate otsimise ega valimisega tegeleda, vaid osta üksnes kõrgeima kombineeritud kohaga aktsiaid, mida algoritm talle ette annab, tuleb mõnevõrra aktiivsem olla siiski portfelli haldamisel. Nimelt näeb maagiline valem ette, et portfelli balansseeritakse kord aastas. See tähendab, et kui ostuhetkest aasta möödudes on aktsia näiteks algselt 10ndalt kohalt 50. kohale kukkunud, tuleks see maha müüa ja asendada aktsiaga, mis kuulub esimese 30 hulka.

Kuna maagilist valemit on ilma abistavate filtrite üsna võimatu kasutada, on ka sellekohaseid veebilehti üsna mitmeid loodud. Üheks peamiseks, mida Greenblatt ka oma eelpool välja toodud raamatus tutvustab, on magicformulainvesting.com. Sealt leiab alustamiseks vajaliku teabelehe, tutvustatakse maagilise valemi tööpõhimõtet, kuid mis kõige tähtsam, koondab endas aktsiate nimekirja, mis parasjagu kapitali tasuvuselt ja kasumitootluselt kõige kõrgemal kohal on.

Kasutades mõnda muud filtrit, mitte eelnimetatud veebilehel pakutavat, tuleks läbi teha allolevad sammud:

  • Kasutada filtrina vara tootluse (ROA) suhet (vähemalt 25%)
  • Kõrge vara tootlusega aktsiad järjestada P/E järgi, alustades madalamast
  • Eemaldada nimekirjast kõik taristu- ja finantssektori ettevõtted
  • Eemaldada kõik USA-st väljaspool asuvad ettevõtted
  • Eemaldada ettevõtted, mille P/E suhtarv on alla 5 (eelmine aasta kasum võis olla erakordne)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon