Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga I kvartalis 2022? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga I kvartalis 2022?

Marten Põllumees

25.04.2022 09:26

LHV

Aasta esimese kvartali lõpuks jõudis LHV Kasvukonto 40 000 kliendini. 24. veebruaril alanud sõda mõjutas Euroopat ja kogu maailma jäädavalt. Järgnevalt vaatame, milline on olnud maailmas aset leidnud sündmuste mõju finantsturgudele ning kuidas see on mõjutanud Kasvukonto kliente.

Möödunud kvartalis suurenes Kasvukonto varadest kõige enam SXR8, mis jälgib USA 500 suurimat ettevõtet. Kõikidest Kasvukontol hoitavatest varadest moodustab SXR8 22.02%. Varade mahult teine fond, mis moodustab 11,78% Kasvukonto varadest, on 100 USA suurimat tehnoloogiaettevõtet koondav EXXT. Suuruselt kolmas fond on VWRL, mis jälgib maailma ettevõttete käekäiku. VWRL osakaal on stabiilselt kvartalite lõikes kasvanud ja ületas nüüs juba 10% piiri. Neljandalt ja viiendalt kohalt leiame Bitcoini (COINXBE) ning puhta energia tootjaid jälgiva INRG.

24. veebruaril alanud sõda muutis investorid finantsturgude suhtes ettevaatlikuks. Eriti tähelepanelikult vaadati üle Euroopa ettevõtetesse investeerivad fondid. Uued ostud suunati peamiselt USA ettevõtetesse. Kõikidest ostudest 35% moodustasid SXR8 ning EXXT, mis mõlemad koosnevad ainult USA ettevõtetest. Populaarsuselt kolmandaks fondiks kujunes VWRL, moodustades uutest ostudest 11%. Suure osa maailma ettevõtete fondist moodustavad just USA ettevõtted.

Fondide keskmiseks tootluseks kujunes -3.82% (eelmine kvartal +5,43%) ning mediaantootluseks -5.52% (eelmine kvartal +5.43%). Parimat tootlust pakkus investoritele ALAT, mis investeerib Ladina-Ameerika suurimatesse ettevõtetesse. Paremuselt teiseks fondiks kujunes SXRS, mis järgib põllumajandus-, energia- ja metalltoorainete hinnaliikumisi maailmaturul. Fondide tootluseks kujunes vastavalt 30.15% ja 27.45%. Kõige väiksemat tootlust pakkusid investoritele DBXV, mis investeerib Venemaa ettevõtetesse ning RBOT, mis investeerib robootika ja automatiseerimise valdkonnas tegutsevatesse ettevõtetesse. Fondide tootluseks kujunes vastavalt -58.57% ja -15.66%.

Sarnaselt eelmisele kvartalile, pakkus suurimat dividenditootlust ISPA, mis investeerib maailma dividendiaktsiatesse. Dividendide tootluseks kujunes 3.66% ning 1-aastane dividendi kasv tõusis 15.64% tasemele. Üle 2 protsendilist dividenditootlust pakkusid veel Euroopa dividendiaristokraadid (SPYW), Euroopa väärtusettevõtted (VAL), ettevõtete võlakirjad (LQDA), Euroopa suurettevõtted (EXSA) ning arenenud turgude korporatiivvõlakirjad (CRPH).

Sõja puhkemine Euroopas muutis investorid ettevaatlikuks. Seda näitab ka muutus Kasvukonto müügitehingute ja ostutehingute osakaalus. Kõikidest Kasvukonto tehingutest moodustasid müügitehingud 30.23%, mis on Kasvukonto ajaloos suurim müükide osakaal.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon