Eesti tööstussektori kindlustunne püsib tugev - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti tööstussektori kindlustunne püsib tugev

Kristo Aab

03.05.2022 13:13

Autor: Karan Bhatia

Hoolimata kallinenud sisendhindadest ja ebakindlatest tarnetingimustest kasvatasid tööstussektori ettevõtted märtsis oma toodangumahtu 8%. Toodang suurenes nii töötlevas tööstuses kui mäetööstuses ja energeetikas. Kiirenenud hinnatõus on ettevõtete käivet suurendanud aga märkimisväärselt rohkem – müüdud tööstustoodangu väärtus oli märtsis koguni 30% suurem kui aasta varem. Seejuures oli kodumaise müügitulu kasv kiirem kui eksporditurgudel, mis on hästi kooskõlas ka üldise inflatsioonistatistikaga. Tugev märtsikuu kergitas ka esimese kvartali koondkasvu 4%ni.

Käesoleva aasta esimestel kuudel oli energiasektori toodang sooja talve tõttu veidi tagasihoidlikum kui mullu. Märtsis aga suurenes energia tootmine üle 20%. Kiiret kasvu ei põhjustanud siiski äkiline ilmastikumuutus, vaid madal võrdlusbaas. Eelmise aasta märtsis rakendatud lockdown’i meetmed vähendasid üleriigilist elektritarbimist ja nii tõi tänavune normaalse elektrikasutuse taastumine kaasa 89% elektri tootmise kasvu. Soojuse tootmine vähenes aastavõrdluses endiselt.

Töötleva tööstuse toodang on jõudnud uuele kõrgtasemele ehk nüüd võib öelda, et pandeemia aastatel kaotatud tootmismahud on tagasi tehtud. Kasv toimus kõikides suuremates töötleva tööstuse valdkondades, tugevaima panuse andis puidutööstuse toodangu suurenemine 9%. Maht vähenes enim farmaatsiatööstuses, kus pandeemia käigus tekkinud lisanõudlus on taandumas ja tootmismaht lähenemas taas kriisieelsele tasemele.

Vaatamata sellele, et sõda Ukrainas on kestnud juba rohkem kui kaks kuud ja tekitanud tööstustoormete turul paraja kaose, püsivad ettevõtjate hinnangud sektori väljavaatele positiivsed. Viimase kolme kuu jooksul (sh aprillis) läbi viidud küsitluse tulemustel pole kindlustunne sektoris muutunud – nõudlust on piisavalt ja kuigi olemasoleva tootmisvõimsuse rakendamine on veidi vähenenud, siis ettevaates nähakse, et hetkevõimekusest jääb nõudluse täielikuks rahuldamiseks pigem väheseks. Euroopas on tööstussektori kindlustunne veidi siiski vähenenud ja kõrgete sisendhindade püsides jõuab see reaktsioon tõenäoliselt ka meieni.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon