Kevadkoristuse aeg - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Kevadkoristuse aeg

Joel Kukemelk

04.05.2022 12:39

Teeme Ära talgupäev toimub sel laupäeval 7. mail. Praeguseks on kirjas üle 1000 erineva talgu ja vabatahtlikuna on üles andnud end üle 12 tuhande talgulise. Kes saab ja tahab ka aidata, siis pange end kirja – või tehke niisama kevadkoristust oma koduaias, kodukülas, lemmikul jalutusrajal, spordiplatsi ümbruses, keldriboksis või garderoobikapis. Puhtam ümbrus = mõnusam elukeskkond ja parem enesetunne.

Elektrifitseeritud tulevik

Juba vähem kui 3 aasta pärast ehk 2025. aastast hakkab kehtima nõue, et uutes büroohoonetes peab olema loodud elektriauto laadimise võimekus vähemalt 20% parkimiskohtadele ja uutel eluhoonetel 100% parkimiskohtadele. Igas avalikus parklas, kus on vähemalt 20 parkimiskohta, peab selleks ajaks olema vähemalt 1 laadija. Samm-sammult regulatsioonist ajendatuna liigume uue elektrifitseeritud elumudeli suunas.

Eesti võiks enda rohepööret tehes rohkem vaadata Skandinaavia poole, kelle jaoks „rohepööre“ pole viimase aasta-paariga käibele tulnud moesõna, vaid üha kiiremini leviv mõttelaad tervikuna. Sel talvel erinevaid Soome suusakeskusi külastades jäi mul silma sealne elektriautode laadimispunktide arvukus juba täna ning asjaolu, kuidas eri keskused rõhutavad, et kasutavad vaid rohelist energiat keskkonna säästmise nimel. Rohelisest mõtteviisist on seal juba saanud või kohe saamas elustiil. Kui tahame, et ka tulevikus Eestit külastaksid Soome, Rootsi, Norra turistid ning et meie ettevõtete toodang jätkuvalt sealsetel turgudel ekspordina kaubaks läheks, ei tohi me rohepööret maha magada.

Aprilli tulemus –5,4%

Aprill oli maailma aktsiaturgudele nõrk kuu ning nõrkus tabas ka rohenimesid. Fookuses oli kolmandat kuud kestev sõjategevus Ukrainas, üha suurem inflatsioonisurve, kasvavad ootused keskpankadele suuremas mahus intresse kergitada ning Hiina jätkuv võitlus koroonapandeemiaga koos sealsete järjekordsete ühiskonna sulgemistega. USA börsiindeksid jõudsid aprilli lõpuks nende mõjul viimase aasta madalaimatele tasemetele ja LHV rohefondide aprillikuu tootlus oli II samba fondil –5,4% ja III samba fondil –5,5%. Selline tulemus iseenesest ei ole loomulikult rõõmustav, kuid positiivne on see, et maailmas, kus eri kaupade ja teenuste hinnad on täna kiiresti tõusmas, on aktsiate hinnad ühed vähesed, mis on läinud samal ajal odavamaks. Ja odavamat asja on pikaajalisse investeerimisportfelli ikka hea osta.

Aprillis tegime oma rohefondide portfellides kevadkoristust, et vabastada raha uute potentsiaalikate investeerimisideede realiseerimiseks. Müüsime fondidest välja 9 erinevat investeeringut – tõusnud sisendihindade tõttu rongitootjad Alstom ja Stadler, juhtimisprobleemide tõttu Siemens Energy ja Huhtamäki, ootustest nõrgemate tulemuste tõttu Sweco, Wärtsilä, Lion Electricu ja TPI Composites’i ning kõrgele tõusnud valuatsioonikordajate tõttu veetehnoloogia börsil kaubeldava fondi. Lisaks vähendasime tuuleenergia ja arenevate turgude börsilkaubeldava ESG fondi osakaalu meie fondide portfellides.

Aprilli lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 44 erinevat investeeringut. 24% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 19% akutehnoloogiasse, 15% elektrifitseerimisse, 12% ringmajandusse, 8% vesinikutehnoloogiasse, 5% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse, 2% erinevatesse ESG fondidesse ning 10% rahas.

Plaan B puudub – tulevik peab olema roheline

Teadlased on pikalt hoiatanud kasvuhoonegaaside atmosfääris kasvamise kõrvalmõjude eest. Seda, kuidas juba aastaajad meie ümber muutunud on ning kuidas maailma eri paigust tuleb üha uusi ja uusi kuumarekordeid, näeme oma silmaga. Mis toimub maailma ookeanides tõusva merevee temperatuuri keskkonnas, on aga silma eest peidus. Teadlased hoiatavad, et võime järgmise paarisaja aasta jooksul näha ookeanides niivõrd massilist liikide väljasuremist, et see konkureeriks Triiase ajastul nähtuga. Meil ei ole tegelikult plaani B – ainukene variant on tulevik üles ehitada jätkusuutliku ja rohelisena ning ma usun, et mida rohkem aega edasi läheb, seda tugevamalt ja kiiremini roheteemad fookusesse tulevad.

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Fondi lühikese ajaloo tõttu andmed 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootluste kohta puuduvad. Fondi viimase 12-kuulise perioodi (30.04.2021-30.04.2022) tootlus on -4,21%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon