Kuidas aktsiatesse investeeritud 180 dollarit kasvas $7 miljonini - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas aktsiatesse investeeritud 180 dollarit kasvas $7 miljonini

Tiit Efert

26.05.2022 10:13

Autor: Dmitry Demidko

Sekretäriametit pidanud Grace Groneril õnnestus lihtsa investeerimisstrateegiaga koguda suur varandus. Aktsiatesse kasvama pandud 180 dollarist oli tema surmahetkeks saanud seitse miljonit dollarit. Tõsi on, et selleks kulus tal tervelt 75 aastat ning aastaid oli talle antud. Grace Groner suri 2010. aastal 100 aasta ja seitsme kuu vanuselt.

Grace Groner sündis 1909. aastal Ameerika Ühendriikide keskosas Illinoisi osariigis taluperes. Tal oli ka kaksikõde Gladys (kes suri 2007. aasta aprillis). Kui õed jäid 12-aastaselt orvuks, võttis kohaliku kogukonna üks lugupeetumaid liikmeid George Anderson nad oma hoole alla ja maksis kinni ka nende õpingud Lake Foresti College’is, mille nad lõpetasid 1931. aastal. Peale kooli asus Grace tööle meditsiinitarvikutefirmas Abbott Laboratories sekretärina. Seda ametit pidas ta kokku 43 aastat.

Grace elas aastaid väikeses korteris koos George Andersoni eaka sugulase Ann Findlayga. Samas majas asus Andersoni perekonnale kuulunud Lake Foresti kino. Andersoni perekond pidas teda alati "oma pere liikmeks". Grace Groner ei abiellunud kunagi ning elas lihtsalt ja säästlikult. Tal oli vähe vajadusi, riideid ostis ta kirbukalt ja autosõidu asemel eelistas jalutada. Tal puudus vajadus eputada kallite esemetega ja näidata ennast naabritest paremana.

Kuigi Grace oli kokkuhoidlik, polnud ta ihnuskoi, sest peale pensionile siirdumist reisis ta palju. Ja kui ta nägi oma reisidel puudustkannatavaid inimesi, siis tegi ta ka annetusi, aga alati anonüümselt. Tagasihoidlikuks jäi ta elu lõpuni.

Rahapuu hakkas kasvama

1935. aastal ostis ta 180 dollari eest oma tööandja Abbott Laboratoriesi (ABT) kolm aktsiat. Need aktsiad jagunesid mitu korda ja maksid dividende kogu tema investeerimisteekonna vältel. Saadud dividendid ta reinvesteeris ning ei müünud oma aktsiaid kunagi.

Abbott Laboratories oli dividendiaristokraat. Nii kutsutakse ettevõtteid, kes suurendavad dividende vähemalt 25 järjestikusel aastal. Kui ühel aastal summa väheneb, tuleb visalt oodata järgmised veerandsada aastat, et auväärne tiitel tagasi teenida. Abbott Laboratories oli dividendide maksmist alustanud juba 1924. aastal. 2010. aastaks, kui Grace Groner elavate kirjast lahkus, oli ettevõte järjepanu 38 aastat dividendimakseid suurendanud.

Aga ikkagi, 180 dollari kasvatamine seitsme miljoni dollari suuruseks varanduseks näitab ka pika perioodi kohta – milleks 75 aastat on – väga kõrget investeerimistasuvust. Kuigi tõeline võimendus tuli alles viimastel aastatel. Kui Grace Groner 1974. aastal 65-aastasena pensionile siirdus, polnud ta isegi miljonär. Ta ei saanud miljonäriks isegi mitte esimese 13–14 pensioniaasta jooksul.

Ta ei pidanud ilmselt kuni selle ajani kuigi palju ka oma pärandusele mõtlema, kuid siis asjad muutusid. Abbott Laboratoriesi aktsia hind kallines aastatel 1975–2010 sada korda. See tähendab, et kui ta 65-aastaselt pensionile läks, ei saanud tema aktsiaportfelli väärtus olla üle 70 000 dollari. Pigem oli see isegi veel väiksem, sest ta võimendas oma portfelli ka aktsiate juurdeostmisega.

Aga ka see oli tagasihoidlikule ja vähese vajadusega naisterahvale kindlasti suur raha, sest ilmselt elas ta ära igakuisest pensionist. Aga just sel ajal hakkas tema vara kasvama justkui pärmi peal. Ta nautis reisimist, leidis uusi tutvusi, avastas uusi paiku. Tervist tal jagus ja ta nautis oma elu ka väga kõrges eas. Miljonäriks sai ta ilmselt paar aastat enne 80. sünnipäeva.

Õnne- või edulugu?

Muidugi on tema loos ka üksjagu õnne ja see on eeskätt ka tema tööandja edulugu. Kui oleks ettevõttel läinud teisiti, oleks ta võib-olla sealt esimesena koondatud või kui ta oleks sattunud mõnda teisse ettevõttesse tööle, võinuks tema investeeringu tulemuseks olla ümmargune null. Avaldatud andmete põhjal lähtub, et kogu tema aktsiaportfell koosnes ühe ettevõtte aktsiatest. Enamasti ei soovitata hoida kõiki mune ühes korvis. Aga temal vedas.

On tehtud arvutusi, et kui Grace Groner sai oma viimasel eluaastal dividenditulu 223 000 dollarit, siis 2020. aastaks oleks passiivne tulu suurenenud 798 000 dollarini. Portfelli väärtus oleks tõusnud 25,20 miljoni dollarini. Ühe inimese eluea kohta on 75 aastat investeerimist väga pikk aeg, aga miks mitte käsitleda seda ka kui põlvkondadeülest investeerimisstrateegiat?

Aastate jooksul jäi Groner kodukanti. Kodukoolile annetas ta 180 000 dollarit stipendiumifondi loomiseks. Kuna tal pärijaid ei olnud, siis peale oma kaksikõe surma, asutas ta 2008. aastal fondi, kuhu pärandas kogu oma vara. Fondi eesmärk on toetada kodukooli tudengite õppepraktikaid, rahvusvahelisi projekte. Kokku on saanud sealt toetust juba tuhanded tudengid. Ka tema kodu on kooli käsutuses, seal saab majutust kooliga seotud personal.

Mida õppida Grace Gronerilt?
1. Investeeri kõrge tootlusega aktsiatesse pikaks perioodiks;
2. Investeeri konkurentsivõimelisse ettevõttesse, millel on kindel tulevikunägemus;
3. Ära müü aktsiaid! Hoia neid aastakümneid;
4. Dividendide eest osta aktsiaid juurde.

Tiit Efert

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon