Kuus võimalust mida investor LHV märkimisõigustega teha saaks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuus võimalust mida investor LHV märkimisõigustega teha saaks

LHV

18.05.2022 08:38

iStockphoto.com

Vaatame lähemalt kuidas targalt LHV Groupi aktsiate märkimise eesõigustega käituda. Lisaks toome välja kolm võimalust mida ei tasu teha.

Kolm võimalust, mida tark investor oma märkimisõigustega teha saab

  1. Märkida uusi aktsiad Seda võimalust kasutavad enamik märkimisõigusi saanud investoreid. Nii aitad kaasa, et LHV saaks luua Suurbritannias panga, saad osa ettevõtte kasvust ja tõenäoliselt ka turuhinnast soodsamalt aktsiaid juurde.
  2. Müüa märkimisõigused börsil -> Kui saad samuti märkimise eesõigusi ja sa ise aktsiaid juurde osta ei soovi, on sul võimalik märkimisõigused rahaks teha. Nii saad sina nende müügist raha ja õiguste ostja saab soovitud koguse aktsiaid.
  3. Märkida aktsiaid rohkem, kui sul on õigusi -> Seekordne pakkumise kogumaht on märkimisõigustega tagatud osast suurem, seega jaotatakse osa aktsiaid ka kõigi märkijate vahel. Riskialtim investor võib seega osaleda pakkumises ka ilma õigusteta ja ikkagi aktsiaid saada. Ta küll riskib, et saab oodatud kogusest vähem aktsiaid, kuid päris tühjade pihkudega siiski jääda ei tohiks.

Kolm rumalust, mida hooletu investor märkimisõigustega teha saab

  1. Osta õigusi, aga aktsiaid mitte märkida Niimoodi toimides annad oma raha õiguste müüjale, aga loobud oma õigusest garanteeritud kogus aktsiaid saada. Õigused aeguvad ja sina oled oma rahast ilma. See on ka kõige kahjulikum võimalus toimimiseks.
  2. Lasta saadud õigustel väärtusetuna aeguda Sinu märkimise eesõigusel on rahaline väärtus ning kui sa ise märkida ei soovi, siis on sul võimalik õiguste müügist veidi raha teenida. Kui sa märkimisõigusi ei kasuta, siis kukub nende väärtus märkimisperioodi lõppedes nulli ja need aeguvad.
  3. Osta õigusi ebamõistliku hinnaga Eesõiguste hinna kujundab börsil nõudlus ja pakkumine. Teoreetiliselt võiks hinnaks kujuneda aktsia turu- ja märkimishinna vahe, mida mõjutab ka aja- ja likviidsuspreemia. Näiteks kui aktsia maksab börsil 39 EUR, siis võiks märkimisõiguse hind olla 39 – 36 = 3 EUR. Märkimisõiguse ostmine ei tähenda aktsia ostmist, vaid garanteeritud võimalust aktsiaid märkida.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon