400 uut kuuske - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

400 uut kuuske

Joel Kukemelk

01.06.2022 15:27

Mu lemmikpuu on kuusk. Kuusk on roheline nii suvel, sügisel, kevadel kui talvel, on metsas viisakas, kasvab sirgelt ega võta enda okstega liiga palju ruumi ära, talub väga hästi külma ning saab hakkama ka varjulistes tingimustes. Leviku järgi on kuusk Eesti metsades männi ja kase järel kolmas puuliik. Lisaks pakub kuusk kasvupinnast enda tüve läheduses maitsvatele kuuseriisikatele ja jänesekapsastele ning vanadest okastest jõukohast ja hinnatud ehitusmaterjali pesadeks sipelgatele.

Maikuu alguses sai mu isatalus Lõuna-Eestis mulda ligi 400 uut kuusetaime. Loodetavasti virgub enamus neist järgmise 50 aastaga suurteks kuuskedeks, luues maastikule ühel hetkel täiesti uue kuusiku. Puid istutades peab omama väga pikaajalist vaadet, investeerimisega on samamoodi.

Mai tulemus +1,0%

Mai oli maailma aktsiaturgudel närviline kuu – kuu algus oli väga nõrk, kuu teine pool oli parem. Murekohad möödunud kuul olid sarnased, kuid hirm inflatsiooni ja eesootava kapitali hinna kallinemise osas kasvasid veelgi. LHV rohefondide maikuu tootlus oli II samba fondil +1,0% ja III samba fondil +1,3%.

Mais suurendasime portfellis soojustusmaterjale tootva Rockwooli aktsia osakaalu ning kasvatasime oma positsiooni börsil kaubeldavas fondis, mille hinnaliikumine sõltub CO2 õhku paiskamise hinnast. Ühe tonni CO2 õhku paiskamise hind on täna ca 85 eurot – meie arvates annab tugevaima motivatsiooni ettevõtetele oma emissioonide vähendamiseks just võimalikult kõrge süsinikuhind ja usume, et turg liigub vastavalt ja süsinikuhind peab siit edasi kallinema.

Mai lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 44 erinevat investeeringut. 26% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 21% akutehnoloogiasse, 16% elektrifitseerimisse, 15% ringmajandusse, 8% vesinikutehnoloogiasse, 6% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse, 2% erinevatesse ESG fondidesse ning 1% oli rahas.

Jätkusuutlikud ühisüritused

Maikuu viimasel nädalavahetusel toimus Tartu 41. rattaralli – tegu on jalgrataste maanteesõidu üritusega, mis rattasõpradele hästi tuttav. Sel aastal oli võimalik valida 27, 60 ja 128 km pikkuse distantsi vahel ehk jõukohase, kuid väljakutseid pakkuva distantsi peaks iga rattasõber endale leidma. Olen sellest korduvalt osa võtnud ja alati on meeldinud.

Kuid miks ma sellest kirjutan? Usun, et suured muutused algavad väikestest sammudest. Ja soovin kiita korraldajaid, kes ajaga kaasas käivad ja eeskuju näitavad. Rajal joodeti rattureid korduvkasutatavate joogitopsidega ning sõidujärgne toitlustus toimus korduvkasutatavate nõudega. Prügi sorteeriti liigiti ning prügikastide juurde olid korraldaja poolt suunatud abistajad. See kõik võib tunduda väike asi, kuid selle sammuga jäid tuhanded ühekordsed nõud ja topsid kasutamata ning kui eri ühisüritusi on kümneid, sadu või tuhandeid, siis need numbrid paisuvad kiiresti.

Roheline teerajaja

LHV rohelised pensionifondid on olnud rohelise investeerimise teerajajaks Eesti pensionimaastikul ning täna lisavad rohelisi ja jätkusuutlikkusele rõhuvaid aspekte oma investeerimispoliitikasse ka need fondivalitsejad, kes veel paar aastat tagasi ei näinud selleks vajadust. Kuigi LHV roheliste pensionifondide lähenemine on keskkonnateemadele Eesti fondimaastikul kõige sisulisem, on meil väga hea meel näha, et meie poolt sisse käidud roheline teerada on leidmas üha rohkem järgijaid. Ka iga turuosalise poolt tehtud väike rohesamm on samm õiges suunas. Eeskuju on ju nakkav. See tõestab, et rohepöörde trend on tugev ja pikaajaline ning liigume õigel sihil.

Joel Kukemelk
Fondijuht

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon