LHV klientide lemmikaktsiad mais - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV klientide lemmikaktsiad mais

Raido Tõnisson

06.06.2022 08:00

LHV

2022. aasta mais, kui suuremad aktsiaindeksid püsisid kokkuvõttes muutumatuna, ostsid LHV kliendid välisväärtpaberitest enim S&P 500 indeksit järgivat fondi, samas kui Balti börsilt osutusid populaarseks valikuks energiaettevõtted ja reisimisega tihedalt seotud kontsernid. Müügipoolel asendusid USA ja Balti aktsiad enamasti teiste Euroopa aktsiatega, sh Põhjamaade ettevõtted.


Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest. Allikas: LHV

Maikuu suurima netoostude absoluutmahuga iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) on populaarne indeksfond pikaajalistele investoritele, mille mai keskpaigas saavutatud madalaim hinnatase alates eelmise aasta aprillist pakkus osakute juurde ostmiseks head võimalust. Ka indeksisse kuuluvad üksikaktsiad olid LHV klientide seas populaarsed, moodustades kogu tabeli alumise otsa.

Kui indeks ise püsis koos Google’i emafirma Alphabetiga (GOOG) kuu kokkuvõttes muutumatuna, näitas Tesla (TSLA) aktsia −14%list langust. Kuigi kuu lõpu poole aktsia hind mõnevõrra taastus, mõjutas kuu alguse järsku langust lisaks turu laiapõhjalisele kukkumisele Tesla Shangai tehasega seotud uudised. Nimelt teatas ettevõte 10. mail suurema osa tootmistegevuse peatamisest, põhjustatuna elektriautode valmistamiseks vajaminevate komponentide puudusest.

Lisaks sellele kehtisid Hiinas üsnagi ranged koroonapiirangud, mis tõi Hiina Sõiduautode Assotsiatsiooni andmetel aprillis kaasa Tesla autode olulise müügi vähenemise riigis (-98% võrreldes märtsiga). Tesla autode tootmisnumbrid Hiinas vähenesid kuuga aga 81%. Arvestades, et alles märtsis oli Tesla elektriautode müügimahu poolest Hiinas esikohal, on tagasilöök üsnagi tugev ning see kajastub ka aktsia hinnas.

Kuigi aprillis kannatasid ka kõik teised Hiina autotootjad, langes Nio (NIO) müük oluliselt vähem (-48% võrreldes märtsiga). See tähendab, et ühikute järgi arvestatuna müüs Nio märtsis Teslast üle kolme korra rohkem autosid (5074 vs 1512). Värskemate, 1. juunil avaldatud andmete kohaselt Nio müük maikuus taastus, ulatudes 7024 sõidukini.

Balti ettevõtetest mahtus maikuu sisse Enefit Greeni (EGR1T) dividendikuupäev, samuti kuu lõpus avaldatud teadaanne lõplikust investeerisotsusest Purtse päikesepargi ehitamiseks. Tegu on Enefit Greeni seni suurima päikesepargiga, mille prognoositav aastane toodang on 32 gigavatt-tundi ning mis katab enam kui 10 000 keskmise Eesti majapidamise aastase elektritarbimisvajaduse.

Reisimisega seotud Balti ettevõtete tulemused näitasid 2022. aasta esimeses kvartalis ja teise kvartali esimesel kuul tugevat taastumist, vaatamata mitme kriisi negatiivsele mõjule. Kui Tallinna Sadam (TSM1T) kasvatas esimeses kvartalis aastavõrdluses nii kulumieelset kasumit (+4%), müügitulu (+7%) kui ka puhaskasumit (+5%), siis Tallink Grupi (TAL1T) avaldatud kuunumbritest kasvas veetud reisijate koguarv aprillis koguni 452% võrra.


Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Hinnamuutus alates 2022. aasta algusest. Allikas: LHV

Müügipoolel osutus mais populaarseimaks väärtpaberiks paljude Eesti investorite lemmikaktsia Wise (WISE), mis on juba küll üle poole aasta järjest langenud, kuid ehk pakub investoritele positiivsust ja optimismi ettevõtte 28. juunil avaldatav aruanne 2022. majandusaasta ja neljanda kvartali kohta. Konsensuse hinnang paistav igal-juhul paljulubav: kui kvartali müügituluks oodatakse 147,8 miljonit naela, siis puhaskasum peaks ulatuma 18,9 miljoni naelani, mis tähendaks kvartalivõrdluses vastavalt 15% ja pea 3-kordset kasvu.

Aastalõikes kasvavad tulud hinnanguliselt 554,6 miljoni naelani, tähistades 32% kasvu võrreldes 2021. majandusaastaga ning annab mõne-protsendilise varu ettevõtte enda hinnangule, mille kohaselt peaks vastav kasv ca 30%ni ulatuma. Ka brutokasumi marginaali osas jääb analüütikute hinnang ettevõtte enda antud vahemiku ülemisse otsa (vastavalt 66,8% ja 65-67%).

Evotec SE (EVO) on 1993. aastal asutatud Saksamaa juurtega biotehnoloogia ettevõte, mis uurib ja arendab eelkõige neuroloogias ja onkoloogias vajaminevaid ravimeid. Ettevõttel on enam kui 4 tuhat töötajat üle maailma ning tal on koostöölepingud mitme valdkonna juhtiva kontserniga, sh Bayer AG, Eli Lilly, Novo Nordisk, Pfizer, Bristol Myers ja paljud teised.

Soome väärtpaberitest müüsid LHV kliendid lennundusfirma Finnairi (FIA1S) ja elektritootja Fortumi (FORTUM) aktsiaid, mis mõlemad lõpetasid kuu positiivse noodiga. Viimane teatas 12. mail oma 2022. aasta esimese kvartali vahearuande, milles esitatud kasuminumbrid näitasid aastavõrdluses olulist langust. Tegevjuhi sõnul mõjutasid tulemusi negatiivselt Venemaa ja Ukraina vaheline sõda, mis on kaasa toonud kriisi kogu tööstusharus. Märtsis langetas S&P Global Fortumi krediidireitingu negatiivsele tasemel, samas kui Fitchi andmetel on väljavaade BBB tasemel jätkuvalt stabiilne.

Tabeli alumisse otsa mahtusid kaks spekulatiivsemat ettevõtet, Lucid Group (LCID) ja Virgin Galactic Holdings (SPCE), mis mõlemad on veel nullilähedaste tuludega ettevõtted. Nende lähitulevik sõltub ennekõike uue raha kaasamise võimalustest, millele võivad piiri seada USA keskpanga agressiivsed intressitõsted.

Luksuslike elektriautode tootja Lucid Group avaldas mai alguses oma esimese kvartali tulemused, mille kohaselt tarnis ettevõte aruandeperioodi jooksul 360 sõidukit, ehkki etteulatuvad broneeritud tellimused lähitulevikuks ulatuvad enam kui 30 tuhande sõidukini. See tähendab ettevõttele potentsiaalset 2,9 miljardi dollari suurust müügitulu; sealjuures tootmismahu eesmärk 2022. aastaks on 12 - 14 tuhat sõidukit. Lisaks on Lucidil hiljuti sõlmitud leping Saudi-Araabiaga, mille kohaselt tarnitakse järgmise kümne aasta jooksul riigile 100 tuhat sõidukit.

Müügimahu ja broneeringute arvu edasiseks suurendamiseks jätkab ettevõte uute mudelite arendamist: kui veel sel aastal plaanitakse alustada kahe uue mudeli tootmist, siis eeldatavasti 2024. aasta alguses alustatakse kauaoodatud maasturi Gravity tootmisega. Ilma uut raha kaasamata suudab Lucid Group end ise rahastada kuni 2023. aastani – ettevõttel on tugev bilanss 5,4 miljardi dollari suuruse vaba raha saldoga.

Tulude puudumise ja aktsia hinna suurte liikumiste (−87% alates juuni 2021 tipust) tõttu on Virgin Galactic Holdingsit nimetatud kogunisti meemiaktsiaks. Ettevõte arendab ja toodab kosmosetööstuses kasutatavaid laevu, samuti teostab ettevõte kosmoselende. Mai alguses avaldatud esimese kvartali tulemused näitasid kosmoselendude piletite järele tugevat nõudlust – broneeringute arv ulatub ligikaudu 800ni. Ettevõtte enda hinnangul on selle vaba raha positsioon tugev, ulatudes kvartali lõpu seisuga 1,2 miljardi dollarini.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon