Renewi sihib prügiäris edaspidi kiiremat kasvu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Renewi sihib prügiäris edaspidi kiiremat kasvu

Erko Rebane

10.06.2022 15:14

Allikas: Renewi

Peamiselt Hollandis ja Belgias prügi käitlemise teenust pakkuv Renewi raporteeris märtsis lõppenud FY2022 rekordilised majandustulemused, mis tähendas müügitulu suurenemist aastaga 10% 1,87 miljardi euroni. Lõviosa müügitulust tuleb käitlemise teenuse osutamise eest, ülejäänud 373 mln ehk 20% pärineb käideldud materjalide müügist.

Renewi äri kasvu taga on ühest küljest järjest karmimaks muutuvad jäätmete käitlemise nõuded ja teisalt teiste ettevõtete üha suurenev huvi või vajadus kasutada enda äris ökoloogilise jalajälje vähendamiseks taaskäideldud materjale. Kuna erinevate toormaterjalide hinnad on kallinenud ning taaskäideldute omad kohati isegi veelgi kõrgemad, kasvas Renewi korrigeeritud kulumieelne ärikasum (EBITDA) lõppenud majandusaastal 34% 262,6 miljoni euroni ja  korrigeeritud intresside ja maksude eelne kasum (EBIT) 83% 133,6 miljoni euroni. Juhtkond kergitas sügisest alates korduvalt küll EBITi  prognoosi, oodates viimati jaanuaris vähemalt 120 mln eurot (2021. a 73 mln), kuid isegi see ootus sai seega korralikult ületatud. Majandusaasta kasumiks aktsia kohta kujunes 98 senti (2021.a 45 senti).

Inflatsioonisurvest tingitud kulude kasv oli aastaga 39,1 mln, kuid ettevõte suutis selle tänu hindade tõstmisele täies ulatuses neutraliseerida. Käideldud materjalide hinnatõus aitas aasta jooksul tuua intresside ja maksude eelse kasumi reale täiendavalt 43,7 mln eurot ning mahtude kasvu ning kulude kokkuhoiu arvelt lisandus veel 17,9 mln eurot.

67,2% Renewi käideldud prügist läks mullu taaskasutusse (2021.a 65,8%) ning seda määra tahetakse viie aastaga tõsta 75% peale. Mida kõrgem näitaja, seda vähem prügi läheb ladustamisele ja seda suuremat väärtust suudab Renewi jäätmetest välja pigistada.

Positiivse vaba rahavoo suuruseks oli lõppenud majandusaastal 60,5 mln, tänu millele vähendati netovõlga 343,6 mln eurolt 303 miljonile ja see tähendas suhet EBITDAsse 1,4x (2021.a 2,2x).

Tulemused üksuste lõikes:

Üksused:

1) Commercial waste: asuvad Hollandis ja Belgias ning hõlmavad jäätmete kokku korjamist, sorteerimist, käitlemist ja ringlussevõttu. Tagasi ringlusesse jõuab sealt paber, klaas, kütus, kompost, puidulaastud, metall, plast, energiapelletid, roheline energia, õlid. Jäägid, mida ei suudeta taaskasutada või neist uusi tooteid valmistada, põletatakse või lähevad ladustamisele prügimäele.

2) Mineralz and water: keskendub raskelt saastunud ainete (maa, muda, tuha, vee ja pakendatud keemiliste jäätmete) puhastamisele, stabiliseerimisele ja taaskasutusele (üle 95% muutub taaskasutuskõlblikuks). Üksus toodab ehitussektorile liiva, killustikku, täidet.

3) Specialities: jaguneb omakorda kolmeks: Municipal, Coolrec ja Maltha. Municipal pakub Suurbritannia linnadele ja omavalitsustele pikaajaliste lepingutega jäätmete käitlust, Coolrec on Euroopas elektrooniliste seadmete üks juhtivaid käitlejaid ja Maltha on klaasi taastöötlemise  ühisfirma Euroopa ühe suurima klaasitootjaga Owens-Illinois.

Uue majandusaasta väljavaade

Aprillis alanud 2023. majandusaastale otsa vaadates ootab juhtkond järelturul käideldud materjalide hindade mõningast alanemist, kuid jätkuv üleminek ühiskonnas üha rohkem taaskasutamisele jääb tuge pakkuma ja seetõttu on vähetõenäoline, et hinnad tulevad tagasi ajalooliste keskmiste juurde.

Lisajulgust annab juhtkonnale ilmselt see, et kui varasemalt müüdi materjale ainult vastava hetke turuhinnaga, siis üha rohkem sõlmitakse suurklientidega pikaajalisi müügilepinguid, millega ettevõtted soovivad järgnevateks aastateks omale taaskäideldud materjali koguste garantiid. Nõnda on ka Renewil hindade osas parem pikaajalisem vaade. Praegu on pikaajaliste lepingute osakaal 10%, kuid see kasvab üha kiiremas tempos.

Teine oluline aspekt on tehtud ja tehtavad investeeringuid, et saavutada taaskasutavate materjalide järjest kõrgemat kvaliteeti ja see tähendab ka püsivamalt kõrgeimaid hindasid. Näiteks Waalwijki tehases külmutusseadmetest ja muudest seadmetest plasti eraldades saavutati varem 70% puhtuseaste, kuid tänu investeeringutele on plasti puhtuseaste 95% ja see tähendab turul 25% kõrgemat hinda. Sellise puhtuseastme juures on taaskasutatav plast väga sarnane algmaterjalile.

Teine näide on puidu sorteerimistehas Nehes. Mida tõhusam on tehnoloogia kvaliteetse puidu sorteerimisel, et sellest teha laastusid ja mitte saata biomassi lagunema, siis seda suurem kasum (puidulaastu hind on 3x kõrgem biomassis kasutatavast puidust). Järgneva viie aasta jooksul on Renewil innovatsiooniks ja protsesside tõhustamiseks ette nähtud üle 100 mln euro investeeringuid.

Muidugi, kui toormeturgudel peaksid hinnad langema, siis kandub see mõju ka taaskäideldud materjalide turule ja teatava langusega juhtkond ka arvestab, kuna nii paber, plast ja metallid on kõik rekordtasemete lähedal. Juhtkond on prognoosides arvestanud, et möödunud aastal hindade tõusu pealt teenitud täiendava 43,7 mln EBITist antakse tänavu hindade võimaliku languse tõttu ära 10-15 mln eurot.

Kõike eelnevat arvesse võttes prognoosib juhtkond siiski rekordilise 2022. majandusaasta järel alanud 2023. aastal varasemast ootusest kõrgemat tulemust (konkreetseid numbreid Renewi välja ei ütle enne viimast kvartalit).

Gaasi ja elektrihinna on nad maandanud kuni 2023. aasta jaanuarini aga kui pärast seda jääb kulu kõrgeks, siis osa sellest suudetakse edasi klientidele kanda nagu varasemalt on ka tehtud.

Kuna siiani on Renewi keskendunud marginaalide tõstmisele, millega on paranenud rahavoo teenimise võime ja ka netovõla ja EBITDA suhe on vajunud alla nõukogu eesmärgiks seatud 2,0x (laenu kovenantide piir on 3,5x), siis saavad nad edaspidi keskenduda rohkem teiste ettevõtete ostmisele ja müügitulu kasvu kiirendamisele. Paralleelselt majandustulemuste avaldamisega teatati Amsterdamis asuva prügi käitleja Paro 100% omandamisest 67 miljoni euro eest, mis on esimene ostutehing alates Renewi loomisest 2017. aastal. Tehingu peab konkurentsiamet heaks kiitma.

Paro prügi käitlemise määr on koguni 78%, aidates sellega ka Renewi 75% eesmärgi saavutamisele kaasa ja tänu asukohale suudetakse luua ka kulude sünergiat.  2021.a teenis Paro 43 mln euro suuruse müügitulu pealt 9,9 mln EBITDAd ja 7,3 mln ärikasumit.  Ehk ettevõte osteti 1,6x tagasivaatava müügitulu 6,8x EBITDA pealt. Kuna Belgia ja Hollandi prügi käitlemise seadused muutuvad iga aastaga aina karmimaks, on turg konsolideerumas ja Renewi näeb seal täiendavat kasvuvõimalust.

Pikemas plaanis on neil siht liikuda oma teadmiste ja tehnoloogiga ka rahvusvahelistele turgudele. Renewi on oma ringmajanduse indeksiga kaardistanud ära kõik Euroopa riigid ning see näitab, et oma ärimudelit suudaksid nad edukalt laiendada ka näiteks Taanis, Rootsis, Saksamaal ja Suurbritannias.

Renewi kuulub LHV pensionifondide Roheline ja Roheline Pluss portfellidesse.

Renewi aktsia hind Londoni börsil pennides

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon