Kui lähedal on majandussurutis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui lähedal on majandussurutis?

Erko Rebane

30.06.2022 13:58

Shutterstock

Keskpangad ei saa kuidagi leevendada pakkumisahela piiranguid või energiast ja toidust tingitud mõju üdisele inflatsioonile, kuid nende võimuses on rahapoliitilised vahendid nõudluse jahutamiseks, mida kõige usinamalt rakendab praegu Föderaalreserv. Nii nagu hindasid keskpangad inflatsiooni ebakorrektselt ajutiseks, ei ole turuosalised päris veendunud FEDi suutlikkuses vältida ka intressimäära tõstmisega üle piiri minekut ja majandussurutise (märkimisväärne majandusaktiivsuse langus, mis on laiapõhjaline ning vältab kauem kui mõned kuud) põhjustamist. Surutis mõjutaks aga oluliselt ettevõtete kasumiootusi ja sellega pole analüütikud veel arvestanud.

Tööpuudus püsib väga madalana mõlemal pool Atlandit, millest johtuvalt on kõrge tarbijate hinnang oma jooksvale olukorrale ning selle järgi võiks hinnata majanduse seisu praegu tugevaks. Kuid tegemist on pigem tagasivaatava näitajaga. Tulevikku dikteerivad rohkem tarbijate ootused, mis paraku on muutunud peaasjalikult kõrge inflatsiooni tõttu iga kuuga aina pessimistlikumaks.

Näiteks kukkus USA tarbijate järgmise kuue kuu kindlustunde indeks (joonisel tähistatud oranžiga) juunis 8,3 punkti 66,4 punktile, märkides madalaimat taset alates 2013. aasta kevadest. Ühest küljes on inflatsioon kahjustamas tuleviku ostuplaane, ent teisalt hinnatakse ka oma sissetuleku ootust varasemast kesisemaks. Järgmise kuue kuu ootuste indeksist jooksva olukorra indeksi (tähistatud sinisega) väärtust lahutades saame delta, mis –80 punktil võib viidata lähikvartalitel rahakotiraudade koomale tõmbamisele. Nagu allolevalt jooniselt võib näha, on sellistele tasemetele varasemalt järgnenud ka majandussurutised (tähistatud tumepunaste aladena).

Allikas: Bloomberg

Finantsturgudel kasutatakse majandussurutise ühe võimaliku indikaatorina USA riigivõlakirjade tulususte kõvera teatud segmenti. Osad eelistavad näiteks vaadata 10- ja 2-aastaste võlakirjade tulususte erinevusi ning kui see muutub negatiivseks, on oht majanduslanguseks.

Kindlamalt töötab see indikaator siis, kui kasutada täiendavalt 10 ja 3-kuulise tulususte erinevust. Kui mõlemate tulususte erinevuste paarid on varem negatiivseks muutunud, järgnes USAs majandussurutis 11-14 kuu jooksul. Seejuures tasub tähele panna, et kui ühe tulususte paari negatiivseks muutumise järel pole teine paar negatiivseks muutunud vähemalt viie kuu jooksul, siis harilikult on see olnud valehäire.

Allolevalt jooniselt on näha, et kui USA valitsuse 10- ja 2aastase võlakirjade tulususte erinevus (tähistatud kollasega) muutus korraks negatiivseks tänavu märtsis, siis 10aastase ja kolmekuulise võlakirja tulususe vahe (tähistatud valgega) püsib endiselt positiivsena (127 baaspunkti). Juhul kui viimane muutub augustis samuti negatiivseks, peaks USA ootama ees majanduslangus järgmisel aastal juuli ja oktoobri vahemikus. Juhul kui seda ei juhtu, võib USA majanduskasv tuleval aastal jätkuda, potentsiaalselt lihtsalt aeglasemas tempos.

Allikas: Bloomberg

Selles valguses tasub jälgida ka ettevõtete kasumiootuste arenguid.  Aktsiaturud on küll kõrgemate intressimäärade ja majanduse võimaliku aeglustumise tõttu tänavu jõuliselt alla tulnud ning tänu sellele kaupleb S&P 500 indeks 16,6x selle aasta ning 15,2x järgmise aasta oodatavat kasumit. Aga analüütikute ootustes võimalikku majanduslangust veel ei kajastu (S&P 500 firmade aktsiakasum peaks tänavu mullusega võrreldes suurenema 10% ja järgmisel aastal 9%), vaid pigem näib baastsenaariumiks olevat FEDi suutlikkus taltsutada inflatsioon tagasi 2% juurde läbi majanduse nn pehme maandumise.

Juhul kui viited lähenevale surutisele muutuvad tugevamaks, hakatakse tõenäoliselt ka ettevõtete müügitulu ja kasumiootusi allapoole tooma, mis tõstaks aktsiaturu P/E suhet isegi olukorras, kus S&P 500 indeks püsiks paigal.

Allikas: Factset

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon