Energy Recovery jahib kõrget kasvueesmärki - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Energy Recovery jahib kõrget kasvueesmärki

Erko Rebane

05.07.2022 11:29

Autor: mrjn Photography

Põudadest ja rahvastiku kasvust tingitud üleilmselt suurenev vajadus merevett magestada hoiab Energy Recovery äri hea nähtavusega kasvutrajektooril. Koos uute ärisegmentide potentsiaaliga on see aidanud Energy Recovery aktsial pääseda tänavu ilma suuremate kriimustusteta.

Energy Recovery olemasoleva äri ja uute toodete aluseks on 90ndate teises pooles leiutatud energia vahetuse tehnoloogiline platvorm (Pressure Exchanger ehk PX), millel on vaid üks pöörlev osa – rootor. Seadme kahel poolel asuvad erineva rõhuga vedelikud või gaasid, mis rootorit läbides panevad selle pöörlema (kuni 1200 pööret minutis) ja nõnda kandub energia ühelt vedelikult/gaasilt teisele.

Antud leiutis on aidanud merevee magestamise pöördosmoosi (sea water reverse osmosis - SRWO) protsessis vähendada tehase energiakulu kuni 60%, tänu millele on magestamine muutunud majanduslikult mõttekaks ning seadmest saanud omakorda standardlahendus.

Mais raporteeritud esimese kvartali müügitulu suutis Energy Recovery suurendada aastatagusega võrreldes 12% rekordilise 32,5 miljoni dollarini ja seega ollakse juhtkonna sõnul õigel kursil kasvatada oma tänavust müügitulu 25% 130 miljoni dollarini. Ärikasumit kasvatati aastaga 34% 8,2 miljoni dollarini ja korrigeeritud kulumieelset ärikasumit (EBITDA) 22% 11,1 miljonini, ilmestades ettevõtte püsivat fookust kasumlikkusel ka kiiremas kasvufaasis. Aktsia kohta teeniti kasumit 0,16 dollarit, mida oli mullusest 23% enam.

Eelmisel aastal teenis Energy Recovery sisuliselt kogu oma tulu merevee magestamise valdkonnast, millele hakkavad järgnevatel aastatel käivet juurde lisama sama energia taaskasutamise tehnoloogiaga avanevad tööstusvee puhastamise ja külmutusseadmete turg.

Tööstusvee puhastamine

Tööstusvee puhastamise segmendis suudeti esimeses kvartalis saavutada käive, mis moodustas poole kogu eelmise aasta antud segmendi tulust ning senise käekäigu ja täitmata tellimuste baasil julgetakse prognoosida, et tänavu teenitakse sellest vallast 3 miljonit dollarit. Kui võtta kogu ettevõtte 2022. a 130 mln müügitulu ootus, siis moodustaks tööstusvee puhastamise segment aasta lõpuks u 2,3%.

Nende Ultra PX seade võeti esimeses kvartalis kasutusele Hiinas ühes liitiumakude tootmise tehases, mille pealt kogutakse informatsiooni, et hakata kogu tööstust selle energiasäästlikkuse kasutegurist harima. Kuna Hiina ja India on maailmas ühed peamised eestvedajad regulatsioonides, mis nõuavad tehastelt tootmisprotsessides kasutatava vee puhastamist, et seda saaks maksimaalses ulatuses uuesti rakendada, siis on Energy Recovery oma müügiagente seal suurendanud.

Tööstuslikku reovett puhastatakse erinevatel meetoditel. Üheks neist on zero liquid discharge (ZLD), kus vedelikku kuumutades ja kristalliseerides saadakse kätte tahked osad, mis lähevad äraviskamisele või taaskasutusse ning puhastatud vesi suunatakse tagasi tehasesse. Selle protsessiga saadakse tavaliselt kätte 95-100% puhtast veest (viimase 5% kättesaamine on eriti kulukas).

Teiseks populaarsust koguvaks meetodiks on mininmum liquid discharge (MLD), kus saadakse kätte 70-95% veest, aga seda poole madalama kulu juures võrreldes ZLD-ga. Selles protsessis kasutatakse erinevaid filtreerimise viise.

Sarnaselt vee magestamise protsessile on ka siin võimalik kasutada pöördosmoosi (reverse osmosis), kus vedelik surutakse läbi kõrgtehnoloogilise membraani. Sellega on võimalik nö välja sõeluda kuni 95% vees lahustunud ainetest.

Kui lisada MLD protsessi Ultra PX seade, mis tagastab rõhuenergiat tagasi süsteemi, aitab see vähendada veelgi vee puhastamise kulusid ja Energy Recovery arvates potentsiaalselt muuta pöördosmoos eelistatud mooduseks, kuidas tööstuslikku reovett puhastatakse. Praegu on pöördosmoos selles vallas veel varajases kasutusfaasis.

Tööstusvee puhastamise turu potentsiaaliks hindab Energy Recovery kõigest mõnes tööstusharus 300-400 mln USD aastas (sh liitiumakude valmistamise turg), ent see turupotentsiaal võib aastakümne lõpuks olla 4-5 miljardit dollarit ning nad tahavad esimestena seal kiirelt tegutsedes hea positsiooni saavutada.

Külmutusseadmete turg

Eelmisel sügisel sõlmiti leping esimese kliendiga Vallarta Supermarkets, kes katsetab PX G seadet ühes oma California CO2 jahutussüsteemis. Ehitustööde venimise tõttu on selle paigaldamine nihkunud teise kvartalisse ja samuti leiab Euroopas suvel aset esimeste PX seadmete installeerimine ühe ettevõtte CO2 jahutusüsteemi. Nende pealt hakatakse koguma andmeid, et stimuleerida edasist müüki. Aga juba on mitmed jahutusseadmete tootjad tundnud huvi, kuidas järelpaigaldamise asemel kaasata PX seade juba tootmises oma jahutusseadmesse.

Taustaks olgu mainitud, et rohkem kui 130 riiki on Montreali leppe Kigali lisaga võtnud alates 2019. aastast kohustuse vähendada külmutusseadmetes ja konditsioneerides kasutatavate HFC (hydrofluorocarbons) kasutust 2047. aastaks 80%. Tegemist on CO2st tuhandeid kordi ohtlikuma gaasiga, millest täielik loobumine võiks juba iseenesest aidata vähendada maakera temperatuuri potentsiaalselt poole kraadi võrra.

See tähendab HFC-de asemel teiste, looduslikumate külmutite nagu ammoniaagi ja CO2 kasutamist. Esimene neist on tule- ja plahvatusohtlik, mistõttu saab seda kasutada pigem eraldatud kohtades pideva järelevalve juures. CO2 on aga turvalisem alternatiiv, kuid soojemas kliimas kasutades kulukam, mistõttu peab seadmetes rakendama energiat püüdvaid süsteeme.

Energy Recovery usub, et nende PX G1300 suudab vähendada jahutusseadme töötamiskulusid piisavalt, et seda saaks kasutada ka soojemates kliimades. Selle segmendiga tahetakse saavutada 2026. aastaks 100-300 mln USD suurune müügitulu.

Tööstusvee puhastamise üksuse tulu võiks 2026. aastal olla u 50 mln ja merevee magestamise tulu suureneda 2021 .a 102 mln pealt 220 miljonile. Teisisõnu tahab Energy Recovery juhtkond müügitulu 2026. aastaks u viiekordistada.

Allikas: Energy Recovery

Esimese kvartali lõpetas Energy Recovery bilansis $97 miljoni vaba rahaga (netos), olles kvartali jooksul kulutanud $8 mln aktsiate tagasiostudele. Tagasiostuprogrammist on jäänud realiseerimata veel 15 mln USD. Ettevõttel on praegu piisavalt tootmisvõimekust, et kasvu algusfaasis lisanduvaid tellimusi täita, kuid aktiivselt uuritakse võimalusi tõsta eeskätt jahutusseadmete turgu silmas pidades mahtusid alates 2024. aastast (laiendades olemasolevat taristut või ehitades uue tehase).

Kokkuvõttes liigub Energy Recovery äri plaanipärases kasvutrajektooris. Stabiilset 10-20% müügitulu kasvu aastas pakub merevee magestamise segment, millele peaksid järgnevate aastate jooksul tekkima juurde veel tööstusvee puhastamise ja jahutusseadmete turu segmendid. Kuigi aktsia kaupleb selle aasta oodatava EBITDA ja puhaskasumi baasil 30x EV/EBITDA ja 42x P/E kordajatel, on võrdlemisi hea nähtavus nende äritegevuses aidanud siiani pääseda suuremast korrektsioonist, mida oleme tänavu näinud teiste kõrgete kordajatega ettevõtete puhul. Teisisõnu püsivad investorite ootused kõrgena ja juhtkonnale ei jäeta kuigi palju eksimisruumi.

Energy Recovery aktsia USA börsil (USD)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon