Kasvukonto eksperimendi teise kvartali tulemused - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto eksperimendi teise kvartali tulemused

Raido Tõnisson

14.07.2022 08:48

LHV

2022. aasta teine kvartal on läbi saanud ja aeg on teha ülevaade, kuidas muutusid meie Kasvukonto eksperimendis osalenud Eesti tuntud väikeinvestorite portfellid. Ülesandeks oli koostada LHV Kasvukonto portfell, mille kaudu nad investeeriksid igakuiselt 10-aastases perspektiivis keskmisest kuupalgast 10%. Portfellide seisu uuendame kord kvartalis.

Ülesanne oli sellevõrra raskem, et vahepeal fondivalikut muuta ei saa. Seega tuli portfelli koosseis hoolikalt valida ja proovida ette ennustada parimat tootlust toovad regioonid või sektorid kümne aastases perspektiivis. Sissemaksete summasid korrigeerime vastavalt keskmise palga muutusele. 10% suurus on valitud selle järgi, mis võiks olla sellist palka teenivale töötajale jõukohane igakuiselt kõrvale panna, ilma et elustandard oluliselt kannataks. Esimeses kvartalis lisasid osalejad oma portfelli igakuiselt 138 eurot ja tänase seisuga on iga investor oma virtuaalportfelli investeerinud kokku 3573 eurot.

Esimese kvartali tulemusi saad vaadata siin.


Osalejate portfellide väärtuste muutus esimeses kvartalis on välja toodud alloleval graafikul.

Investor Toomas

Kvartaliga viimaselt kohalt esimesele tõusnud Äripäeva väljamõeldud tegelane Investor Toomas kasvatas Hiina ettevõtteid koondava fondi XCHA toel teises kvartalis oma portfelli pea 4 tuhande euroni, saavutades kogutootluseks 11%. Hiina aktsiaturu jõulisel taastumisel on olulist rolli mänginud mai lõpus kaotatud koroonaviiruse piirangud Shanghais, samuti Hiina valituse kasutusele võetud meetmed, mis stimuleerivad majandust ja hõlbustavad krahhi äärel olnud kinnisvarasektori taastumist. Samuti on vähenenud oht uute regulatsioonide suhtes Hiina internetigigantide vastu, viies näiteks Alibaba aktsia kuuga 50% kõrgemale.

Kristi Saare

Kristi portfell koosneb 60% ulatuses USA suurettevõtetest (SXR8), 30% ulatuses dividendimaksjatest (ISPA) ja 10% ulatuses e-spordist (ESP0). Kõige väiksema tehnoloogiaettevõtete osakaaluga fondina päästis ISPA portfelli suurema kukkumise eest. Ehkki fondiosaku enda hind kahanes kvartaliga 8%, maksis fond aprilli lõpus välja 0,21 euro suuruse dividendi osaku kohta, mis teeb jooksva 12-kuu väljamaksetootluseks ligi 4%. Aprilli seisuga oli Kristil 39 ISPA osakut, kogudes nendelt 8,2 eurot dividenditulu. 15. juulil teeb fond aga oma tegutsemisajaloo priskeima väljamakse (0,58 eurot), ületades 2013. aasta juulis makstud 0,55 eurot.

Jaak Roosaare

Jaak valis oma portfelli ühe laiapõhjalise fondi - maailma ettevõtted (VWRL). Fondiosaku hind langes teises kvartalis 11% võrra ehk samal määral kui USA 500 suurimat ettevõtet koondav SXR8. Kuna fond maksis II kvartali lõpus välja 0,83 eurot dividendi ühe osaku kohta, kujuneb kogutootlus siiski suuremaks. Fondiosakuid on Jaagule enam kui kahe aastaga kogunenud 40 ning selle ajaga on investor ainuüksi dividendidelt teeninud 94 eurot.

Taavi Pertman

Taavi investeerib 80% maailma ettevõtetesse (VWRL), 10% veekäitlusesse (IH2O), 5% automatiseerimisse (RBOT) ja 5% küberturvalisusesse (ISPY). Teise kvartali lõpu seisuga oli Taavi portfelli väärtus langenud võrreldes esimese kvartaliga 46 euro võrra 3726 euroni, ehkki on alates eksperimendi algusest endiselt 4%ga plussis. Teises kvartalis tõid suurema kahju portfellile küberturvalisus (−20%) ja automatiseerimine (−17%), samas kui veekäitluse langus oli rohkem kooskõlas turu üldise langusega.

Märten Kress

Märteni portfell koosneb 60% ulatuses maailma ettevõtetest (VWRL) ning ülejäänud osa moodustavad USA väiksed ettevõtted (XRS2). Kuigi mõlemad fondid langesid teises kvartalis üsna sarnasel määral ehk vastavalt −11% ja −13%, on pikaajaliselt suurema tulu toonud Märtenile siiski maailma suurettevõtted. Investorid on aktsiahindadesse sisse arvestanud ebakindluse majanduse suhtes, keskpankade intressitõsted, inflatsioonisurve ning sõjaohu, mis kõik mõjub väikeettevõtetele võimendavalt suurte ja tugevate ettevõtete suhtes. Järsemast langusest tingituna on väikeettevõtete suhteline hinnatase 2022. aasta II kvartali seisuga langenud suurettevõtetega võrreldes viimase 20 aasta madalaimale tasemele.

Rahapuu blogi (Tauri Alas)

Rahapuu blogi pidava Tauri Alase valikuteks olid maailma ettevõtted 75% (VWRL), USA tehnoloogiaettevõtted 21% (EXXT), Bitcoin 2% (COINXBE) ja Venemaa ettevõtted 2% (DBXV) ulatuses. Kuna kõikide Venemaa väärtpaberitega kauplemine on alates 2022. aasta märtsi algusest peatatud, ei ole alates sellest ajast ka Tauri portfelli uusi DBXV fondiosakuid soetatud, ehkki olemasolevad osakud on viimase sulgemishinna järgi portfellis siiski alles. DBXV fondiosakute ostuks mõeldud 2% on alates märtsi algusest jaotatud proportsionaalselt ülejäänud valikute vahel. Kokkuvõttes lõpetas Tauri 2022. aasta II kvartali 3676 euroga, mida on 192 eurot vähem kui I kvartalis.

Marko Oolo

Investeerimisklubi asutaja Marko Oolo investeeris USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet (EXXT) koondavasse fondi, mille 17%line langus viis portfelli koguväärtuse kvartaliga samapalju allapoole (arvestamata enda sissemakstud raha). Ka 2022. aasta teise poolaastasse vaadates ei ole investorid tehnoloogiasektori suhtes kuigi optimistlikud, eriti nende, mis on alles varajases kasvufaasis ja suure laenukoormusega. Seetõttu ei ole kõik tehnoloogiaaktsiad võrdsed ja Nasdaq 100 indeksit järgivast EXXT fondist moodustab tehnoloogia vaid poole.

Suurima panuse indeksi langusele esimese poolaasta jooksul andsid Netflix, Paypal Holdings ja Align Technology, kukkudes vastavalt 69%, 61% ja 60%. Indeksit on mõnevõrra vee peal hoidnud aga Vertex Pharmaceuticals, mis on alates aasta algusest koguni 34% tõusnud.

Jekaterina Tint

3646 euro suuruse portfelliga teise kvartali lõpetanud Jekaterina investeerib maailma ettevõtetesse 65% (VWRL), Aasiasse 25% (AASI) ja automatiseerimisse 10% (RBOT) ulatuses. Kokkuvõttes vähenes portfelli kogutootlus teises kvartalis võrreldes eelneva kvartaliga 14%lt 2%ni, mida enim vedas allapoole automatiseerimine 17%lise langusega. Aasia piirkonna ettevõtted odavnesid teises kvartalis 4%; kokkuvõttes oli II kvartal arenevate turgude jaoks oluliselt positiivsem võrreldes muude regioonidega.

Rahakratt

Rahakratt investeerib Aasia arenevate turgude (AASI) ja puhta energia tootjatesse (INRG) kummassegi 30% ning ülejäänu jaguneb võrdselt tervishoiuinnovaatorite (HEAL) ning tehnoloogiaettevõtete (EXXT) vahel. Selline valik tõi Rahakratile 2022. aasta II kvartalis turu keskmisega sarnase tootluse, püsides eksperimendi algusest arvestatuna marginaalselt plusspoolel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon