Kuidas möödus teine kvartal LHV PIK kasutajatele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus teine kvartal LHV PIK kasutajatele?

Raido Tõnisson

15.07.2022 08:47

Shutterstock

2022. aasta II kvartalis olid surve all nii väärtpaberid kui võlakirjad, tuues kaasa olulise languse LHV PIK portfellides ja pensionifondides. Kiirenev inflatsioon, keskpankade intressitõsted, risk majanduslanguse ees ja sõjaoht on mõjutanud eelkõige kasvuaktsiaid, mis LHV PIKi kasutajate portfellides koos krüptovaradega üsna suurelt domineerivad. Kõigest hoolimata on LHV PIKi kaudu kogujad languse ajal olnud pigem ostu- kui müügipoolel.

LHV PIKi kasutajate suurimad investeeringud 15. juuli seisuga. Hinnamuutused 1. jaanuarist kuni 15. juulini 2022. 
Allikad: LHV, Nasdaq Baltic, Yahoo.Finance

Suurima turuväärtusega positsioonide osas on investeeringute maht LHV Group II kvartalis oluliselt suurenenud võrreldes teist kohta omava Enefit Greeniga. Kui aprillis moodustasid kaks suurimat positsiooni võrdselt 7,4% kogu PIKi mahust, siis juuli alguse seisuga on vahe suurenenud 3,6 protsendipunkti võrra, viies LHV Groupi osakaalu 11,1%ni. Sealjuures tuleb mainida, et kui LHV Groupi aktsia jäi teises kvartalis 15%ga miinusesse, siis Enefit Green suutis samal ajal kallineda 3,7%.

Aktsionäride arvu dünaamikat vaadates on LHV Group ainuüksi 2022. aasta II kvartalis juurde saanud üle 4 tuhande uue aktsionäri, tähistades kvartaliga 17% kasvu. Enefit Greeni puhul ei ole aga aktsionäride arv võrreldes eelmise aasta IPO ajaga oluliselt muutunud, püsides 59 tuhande juures.

Välisväärtpaberitest on suurimate positsioonide tabelist täielikult välja kukkunud krüptovarade hinda järgivad fondid, tingituna laiapõhjalisest langusest krüptoturul. Muus osas on üldine tabeli struktuur püsinud kuude lõikes üsna stabiilne: esindatud on hajutatud indeksfondid, peamised USA tehnoloogiagigandid ja Hiina e-kaubandusettevõte Alibaba.

Kokku moodustavad LHV PIKi kasutajate 10 suurimat positsiooni 40% kogu PIKi mahust, mis on mõnevõrra suurem LHV populaarseima pensionifondi L 31%st ning ületab juba oluliselt S&P 500 27% kaalu.

LHV PIKi kasutajad on veel suurelt rahas

Kuigi turud on poole aastaga oluliselt kukkunud, säilitavad PIKi kasutajad märkimisväärset rahapuhvrit edasiseks võimalikuks languseks. Ühelt poolt on selline konservatiivne lähenemine ära hoidnud PIKi portfellide veelgi suurema kukkumise, kui see raha oleks olnud täielikult investeeritud väärtpaberitesse. Teisalt on põhja tabamine ka professionaalsetele investoritele keeruline. Vaba raha muutust väärtpaberite suhtes vaadates on viimasel kuul osakaal siiski mõnevõrra viimase kasuks liikunud – kui mai lõpus oli PIKi kasutajatel vaba raha 41% ulatuses, siis praeguseks on see langenud vähem kui 38%ni. Kõige väiksem vaba raha osakaal (33%) pärineb detsembri alguse turutipust.

PIKi portfellid jõudsid uute madalpunktideni

1. septembril pensioni investeerimiskontot kasutama hakanud investorid olid juulikuuks oma II samba varasid saanud ise juhtida ligi 10 kuud, millest alguskuud möödusid PIKi kasutajatele tootlikumalt, ehkki alates novembri algusest ollakse tugevalt languse lainel. Juuli alguse seisuga süvenes LHV PIKi portfellide tootlus ligi −12%ni, kajastades 17%list tipust põhjani langust (alates novembrikuust). Laiapõhjalise aktsiaturu languse tõttu suurenes LHV PIKi portfellide tootluse vahe EPI üldindeksiga võrreldes 7 protsendipunktini.


LHV PIKi kasutajate tootluse areng võrreldes pensionifondide koondindeksi (EPI) NAV muutusega.

Kokkuvõttes tõid aprillis LHV PIKi portfellidele suurima kahju krüptovarad, sh Ether ja Bitcoin, samas kui juuli alguse seisuga on kokkuvõttes kõige rohkem aidanud väärtust säilitada S&P 500 nimistusse kuuluvad väärtpaberid. Kuna alates aasta algusest on euro dollari suhtes oluliselt nõrgenenud, on võrreldes indeksinvestoritega tõenäoliselt paremas seisus need investorid, kelle portfelli kuuluvad dollarites nomineeritud üksikaktsiad.

Balti-OMX Baltic Bechmark; Krüptovarad-CMC Crypto 200 Index by Solactive.

2021. aasta septembris hakkas oma II samba pensioniraha ise investeerima pea 3 tuhat investorit ning praeguseks on see arv kasvanud rohkem kui 4 tuhandeni. Sealjuures 86% LHV PIKi kasutajatest on aktiivsed ehk PIK on ühtlasi ka nende II samba aktiivne valik, kuhu suunatakse kogumispensioni igakuised sissemaksed. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on 81% kõigist Eesti PIK-idest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon