SSAB – teerajaja rohelise terase ajastusse - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

SSAB – teerajaja rohelise terase ajastusse

Joona-Liis Joost

18.07.2022 10:20

Allikas: Volvo

SSAB on 1978. aastal alguse saanud Rootsi spetsialiseerunud terasetootja, keda võib etteruttavalt iseloomustada sõnadega innovatsioon ja kvaliteet. Need märksõnad on olulised, kuna üldine maailma teraseturg on Hiina terasetootjate poolt tugevalt domineeritud – kõrvutades maailma suurima terasetootja Baowu aastase tootmismahu 120 miljonit tonni SSAB ligi 9 miljoni tonnise terasetoodanguga, kipub SSAB võrdluses esmapilgul kiirelt kahvatuma. Kuid just see annab põhjuse vaadata SSAB-sse kui teraseturu nišitootjasse lähemalt sisse ning mõista, miks on just SSAB nii mitmes valdkonnas Põhjamaade (ja tegelikult ka maailma) turuliider.

SSAB müüb peamiselt oma toodangut USA ja Euroopa turule (vastavalt ligi 25% ja üle 35% kogumüügist). Ettevõtte võib jaotada 5 segmenti:

SSAB Special Steels – Toodetakse globaalseks müügiks eriomadustega teraseliike.

SSAB Europe – Terastoodete valmistamine ja müük Euroopas. Peamiselt autotööstus ja konstruktsioonid.

SSAB Americas – Raskete terasplaatide valmistamine Põhja-Ameerikas, peamiselt ehitisteks.

Tibnor – Tütarfirma. Terase ja terastoodete müük Põhja- ning Baltimaades.

Ruukki Construction - Tütarfirma. Terase ja terastoodete müük Põhja- ning Baltimaades.

Käibe 5 aasta keskmine kasv, %

5 aasta kiireimat kasvu näidanud segmendid on SSAB Americas ning SSAB Special Steel. Allikas: SSAB finantsaruanded

Miks on SSAB eriline? Tegu on maailma esimese terasetootjaga, kes toonud turule fossiilkütusevaba terase. See nii-öelda roheline teras on innovatsioon ja arengusuund kogu tööstusharule. Nimelt on terasetööstus maailma üks suurimaid CO2 tootjaid – ligemale 8% maailma CO2 heitmetest tulenevad terasetööstusest.

Maailma aastane CO2 heitmete tase, mld tonni

Arvestades, et 8% maailma CO2 heitmetest tuleb terasetööstusest, on CO2-vaba terase arendus ülioluline. Allikas: statista.com

2016. aastal väljatöötatud Hybrit tehnoloogia kasutab kivisöe ja teiste fossiilkütuste asemel vesinikku. SSAB on CO2 neutraalsuse saavutamisel maailmas esirinnas.  Esimene tellimus fossiilkütusevabale terasele on juba kliendini toimetatud – 2021. aastal valmis fossiilkütusevaba terase tellimus Volvo Groupile. Kui hetkel on tegu veel spetsiaalsete eritellimustega ja toimub ettevalmistus tootmismahtude suurendamiseks, siis juba aastal 2026 planeeritakse fossiilkütusevaba terase pakkumist laiemale turule. 21. juunil 2022. aastal teatas ettevõte koostöö sõlmimisest USA auto kerekonstruktsioonide tootjaga Shape Corp., et tuua turule fossiilkütusevabast terasest autode kerekonstruktsioonid ja siseneda sellega autotööstuse laiemale turule.

Fossiilkütuse asendamise tähtsust aitab mõista, et tänu sellealasele innovatsioonile on võimalik edaspidi vähendada 10% Rootsi ja 7% Soome CO2 heitmetest. Ülemaailmse tähtsusega rohepööre ja sellealased regulatsioonid vaid tugevdavad ettevõtte positsiooni ning näitavad ettevõtte arengusuuna tähtsust.

SSAB ei lähene terasetööstuse jätkusuutlikumaks muutmisele vaid fossiilkütusevaba tehnoloogia arendamise kaudu. Üks SSAB populaarsemaid tootebrände Hardox on nende mitmekülgne uhkus – erakordse vastupidavuse-kerguse suhtega teras leiab kasutust muu hulgas nii ehituses kui transpordis, kus ühtaegu vaja nii tugevust kui kergust. Hardox terase kasutamine võimaldab raskeveoki puhul säästa sõiduki eluea jooksul koguni 6200 liitrit kütust ja seega hoida kokku ka 22 tonni CO2-heitmeid.

Finantstulemuste poolest oli 2021. aasta erakordne. SSAB netokasum tõusis 2021. aastal 14,5 miljardi SEK-ini (kasv aastaga ligi 3100%), käive kasvas 47% ning esimest korda on ettevõte võlavaba.

Netokasum, mln SEK

Allikas: SSAB finantsaruanded

Ülikõrge kasumlikkuse kasv 2021. aastal on mitmete asjaolude kokkulangemise tulemus. Esimene ja kõige mõjuvam neist on toorainehinna tõus. Nimelt taastus pärast covid-pandeemiat ülemaailmne nõudlus, viies toorainehinnad kiirele tõusule. Ehitussektorit iseloomustas tugev nõudlus ning see viis nii rauamaagi kui terasehinnad lakke. Lisaks kerkinud turuhinnale suurenesid ka SSAB tellimuse mahud, avaldades samuti positiivset mõju finantstulemustele.

Rauamaak, USD/T

Kümne aasta tipp saavutati 2021. aastal. Allikas: tradingeconomics.com

Käibes toimunud kasv on aga ühtlasem – kui jätta kõrvale 2020. aasta, iseloomustab seda ühtlane kasvutrend, keskmiselt 8% aastas. Käive vähenes 2020. aastal, mil nõudlus terase järele ülemaailmselt langes nii ehitussektoris, tööstuses kui igapäevatarbimises.

Käive, mln SEK

Allikas: SSAB finantsaruanded

Nii Euroopa kui USA turul on hulgaliselt teisigi terasetootjaid, kes otsesemalt või kaudsemalt konkurentsi pakuvad. Suurimaks konkurendiks võib pidada Arcelormittalit, maailma suuruselt teist terasetootjat. Arcelormittal tegutseb SSAB-ga sarnastes sektoris ning konkureerib nii Euroopa kui Ameerika turul. Võrreldes SSAB-ga on Arcelormittali 6 aasta keskmine käibekasv olnud madalam (9,6% vs 5,1%), netomarginaalid on Arcelormittalil pisut kõrgemad – 4,3% vs 5,4%.

Teraseturul toetavad SSAB arengut peamise trendina ehitus- ja tootmissektorite aktiivsus, sellega seonduvalt maailma terasenõudluse suurenemine ja kasvavad terase turuhinnad. Teine spetsiifilisem trend, mis just SSAB edasist arengut ja turupositsiooni mõjutavad on nõudlus rohelisema terasetootmise järele ja regulatsioonid CO2 heitmete vähendamise kohta sektoris. Siinkohal on oluline roll ettevõtte enda arendustegevusel ja investeeringutel – kui edukalt läheb SSAB-l fossiilkütusevaba terase laiemale turule toomine.

Suurte võimalustega käivad kaasas ka riskid. Olulisim neist tooraine hind, selle volatiilsus ning hinna keeruline ennustamine. SSAB senised finantstulemused on olnud otseselt seotud terase hinna liikumisega ning see on olnud siiani suurima kasumlikkuse tagaja (meenutame 2021. aastat, mil käibekasv oli 47% ning netokasumi kasv peaaegu 3100%). Terase hind sõltub suuresti Hiina, maailma suurima terasetootja ja -tarbija, majanduse arengust. Hiina nõudlust terasetarbimise suhtes mõjutavad ranged ning kiirelt muutuvad koroona- ja keskkonnapoliitika arengud. 2022. aasta on suurendanud ka riske tooraineahelate toimimisel. SSAB impordib tooraineid ülemaailmselt, enne Vene-Ukraina sõda oli Venemaa üks olulisi rauamaagi- ning kivisöe eksportijaid. Kuigi suurimad toorainemahud tulevad teistest riikidest, sh Rootsist, jätkub teatav ebakindlus toorainete hinna ja kättesaadavuse osas. Viimaseks võib riskide kohapealt tuua välja ka aktsiahinna volatiilsuse: 18. juuni seisuga on aastane aktsiahinna muutus +5%, samas kui aastasest tipust on toimunud langus ligi 40%.

SSAB aktsiahinna graafik (SEK)

Allikas: Bloomberg

Joona-Liis Joost
LHV Varahalduse praktikant

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon