Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2022? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga II kvartalis 2022?

Marten Põllumees, Linda Hallika

19.07.2022 08:52

LHV

Hektilise esimese kvartali järel on olnud huvitav jälgida, milliseid pöördeid turud teises kvartalis võtavad, ning kuidas investorid muutustele reageerivad. Järgnevalt vaatame, kuidas on teises kvartalis käitunud Kasvukonto kliendid, keda praeguseks on kokku juba 46 tuhat.

Vaatamata finantsturgude laiapõhjalisele langusele aasta teises kvartalis, on Kasvukonto viiest populaarseimast fondist neli näidanud varade netokasvu. Varade mahu kasv näitab ühtlasi ka Kasvukonto klientide optimismi pikas perspektiivis. Kõige populaarsem Kasvukonto fond, milleks on ülekaalukalt USA 500 suurimat ettevõtet järgiv SXR8, moodustab kõikidest varadest 23.88%. Mahu poolest teist kohta hoidev EXXT, mis järgib USA 100 suurimat tehnoloogiaettevõtet, on viie populaarseima fondi hulgast ainus, mille varade maht aasta teises kvartalis vähenes. Kui aasta esimeses kvartalis oli fondi varade maht 11.78%, siis teise kvartali lõpuks vähenes see 10.87%-le.

Aasta alguses tugevat varade kasvu näidanud maailma ettevõtteid järgiv VWRL, moodustab tänaseks kõikidest Kasvukonto varadest 10.61%. Neljandale kohale on tõusnud puhta energia tootjaid järgiv fond INRG ning viiendalt kohalt leiame dividendimaksjaid järgiva fondi ISPA. Aasta esimeses kvartalis kolmandat kohta hoidnud Bitcoin on kukkunud varade mahu poolest seitsmendale kohale, moodustades kõikidest Kasvukonto varadest ainult 2.41%.

Ostudest ligi 55% moodustasid varade mahult viis kõige suuremat fondi. Vaatamata krüptovaluutade suurele langusele, tegi kõige suurema tõusu uute ostude võrdluses Ethereumi järgiv COINETHE. Kui aasta esimeses kvartalis oli COINETHE ostumahu osakaal kõikidest ostudest 2.46%, siis aasta teises kvatalis tõusis see 2.85%-ni. Ostude mahult suurima kukkumise tegi Bitcoini järgiv COINXBE fond. Aasta esimeses kvartalis moodustas COINXBE uutest ostudest 4.83%, hoides sellega neljandat kohta, kuid aasta teises kvartalis vähenes COINXBE ostumahu osakaal 2.41%-le, uute ostude võrdluses üheksandale kohale.

Aasta teises kvartalis oli esmakordselt võimalik soetada Kasvukonto kaudu üksikaktsiaid. Valikusse lisandus kümme tuntuimat USA aktsiat, millest kõige populaarsemateks osutusid Apple, Berkshire Hathaway ning Amazon, moodustades kõikidest üksikaktsia ostudest vastavalt 21.18%, 19.8% ja 13.74%. Vaatamata sellele, et USA tehnoloogiasektoril on olnud keerulised ajad, usuvad investorid jätkuvalt kasumlikesse tehnoloogiagigantidesse. Seda, et investorite seas on taaskord populaarsemaks muutumas traditsioonilised väärtusettevõtted, kinnitab ka Berkshire Hathaway suur populaarsus Kasvukonto klientide seas. Kõige ebapopulaarsemateks üksikaktsiateks osutusid Visa, Coca Cola ja Pfizer, moodustades kokku kõikidest ostudest vaid 7%.

Tootluse poolest kujunes teine kvartal Kasvukonto üksikaktsiate osas keeruliseks. Kvartali lõikes suutsid positiivset tootlust ainsana näidata ostumahtude poolest ebapopulaarsed Pfizer ja Coca Cola, vastavalt 1.67% ja 0.06%. Ülejäänud ettevõtete tootlus jäi negatiivseks. Kvartali keskmine tootlus ettevõtete lõikes oli -19.58% ning mediaantootlus -21.91%. Kaks kõige suuremat langejat olid Tesla ning äsja aktsiate jagunemise teinud Amazon, kukkudes vastavalt 37.91% ja 35.06%. Langemise poolest ei jäänud kaugele ka teised tehnoloogiaettevõtted nagu Meta, Google, Apple ja Microsoft.

Erakordselt halb poolaasta börsidel väljendus selgelt ka Kasvukonto indeksfondide tootluses. Eelmise kvartali lõikes pakkusid positiivset tootlust ainult kaks fondi – XCHA ja SXRS. XCHA, mis järgib indeksit Hiina suurimate börsiettevõtetega, tõusis kvartali lõikes 7.12% ning SXRS, mis järgib põllumajandus-, energia- ja metalltoorainete hinnaliikumist maailmaturul, tõusis 0.11%. Kõige kehvemat tootlust pakkusid investoritele krüptovaradega seotud fondid. Ethereumi järgiv COINETHE kukkus kvartaliga 71.21% ning Bitcoini järgiv COINXBE 59.9%. Fondide keskmiseks tootluseks kujunes -12.4% (eelmine kvartal -3.82%) ning mediaantootluseks -10.98% (eelmine kvartal -5.52%).

Kolmandat kvartalit järjest pakkus suurimat dividenditootlust ISPA, mis investeerib maailma dividendiaktsiatesse. Fondi dividenditootlus oli 4.88% ning aastane dividendi kasv 25.05%. Dividenditootluse poolest kaugele ei jäänud ka VAL 4.84% tootlusega. Fond järgib MSCI EMU Value indeksit, kuhu kuuluvad kümne Euroopa riigi keskmiselt suured ja suured ettevõtted. Dividenditootluse järgi kolmandal kohal 3.2%-ga on SPYW, Euroopa dividendiaktsiatesse investeeriv fond. Aastane dividendi kasv on aga seejuures negatiivne, -8.3%.

Aasta esimese kvartali sündmuste tagajärjel saavutas müügitehingute osakaal Kasvukonto ajaloo kõige suurema taseme. Teine kvartal aga näitas, et esialgne paanika ja hirm on investorite seas taandumas, sest ostude osakaal tõusis tagasi 2021. aasta viimase kvartali tasemele, 75 protsendini.

Linda Hallika on LHV maakleritegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon