Kas tehnoloogiaaktsiad jätkavad turu vedurina? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas tehnoloogiaaktsiad jätkavad turu vedurina?

Raido Tõnisson

22.07.2022 09:27

iStockphoto

Alates 2008. aasta finantskriisist on viimasel kümnendil tehnoloogiaettevõtete kasvu soodustanud madalad intressimäärad, mis on neil võimaldanud odava kapitali toel kasumlikkust kiiresti kasvatada. Kiire inflatsiooni ja keskpankade intressitõstete tõttu on lühema ajahorisondiga investorid eelmise aasta kallitest tehnoloogiaaktsiatest juba mõnda aega väljunud, tähendades nüüd potentsiaalselt häid ostukohti pikemaajalisele investorile.

Lisaks keskpankade tegevusele on investoritele muret valmistanud ka ettevõtete enda tegevused ja teadaanded. Paljud tehnoloogiaettevõtted on majanduslanguse hirmus ja palgasurve tõttu vähendanud uute töötajate värbamist või koguni koondanud olemasolevaid, vähendades nende kasvuväljavaateid.

Kui sellise efektiivse kulude juhtimisega suudetaks vältida olulist kasumlikkuse langust, võivad tehnoloogiaettevõtted investorite silmis oma atraktiivsuse aga hoopiski säilitada, olgugi, et kasvu ei pruugi toimuda. Majanduslanguse eest ei ole kaitstud siiski ükski ettevõte, kuid maailma suurimate ettevõtete tegevuse jälgimine tööjõukulude juhtimise osas võib tuleviku kohta öelda nii mõndagi,

Kõige agressiivsemalt on tööjõukulusid vähendanud kiirema kasvuga ettevõtted, sealhulgas idufirmad, kuid ka küpsemad tehnoloogiahiiglased, nagu Apple, Microsoft, Tesla, Meta, Salesforce ja Netflix. Olgugi, et töötajate arvu vähendamine näib investoritele negatiivse signaalina, on paljud neist ettevõtetest kinnitanud investeeringute jätkamist äritegevusse ja töötajate tagasi värbamist uuesti järgmisest aastast.

Seda, et investorid ei ole enam niivõrd keskendunud kiirele kasvule, näitasid ka Netflixi avaldatud teise kvartali tulemused, millest ilmnes tellijate arvu järjekordne vähenemine, kuid aktsia hinna järsk hüpe ülespoole. Varem kiirekasvulise Netflixi investoritele piisas praeguses majanduskeskkonnas vaid sellest, et tellijate arv ei suureneks rohkem kui oodatud.

Koondamiste arv on teinud oma tipu

Juuli lõpu seisuga on Layoffs.fyi andmetel alates 2022. aastast tehnoloogidudest koondatud ligi 54 tuhat töötajat, saavutades juunis oma tipu. Arvestades, et juulikuu 20 päevaga on koondatud 8,4 tuhat töötajat ja juunis koondati 16,1 tuhat, väheneb koondatud töötajate arv kuuarvestuses tõenäoliselt edasi.

Selles osas võiks paralleele tõmmata 2020. aasta kevadega, kui aprillis saavutas koroonaviiruse leviku tõttu koondatud töötajate arv oma tipu, langedes järgnevatel kuudel järsult. Tehnoloogiaaktsiad ja turg üldiselt tegi oma 2020. aasta põhja märtsis, millele järgnes kiire hinnatõus ja koondamiste jätkuv vähenemine. Sellest tulenevalt võib koondatud töötajate arv olla üheks investorite sentimenti näitavaks indikaatoriks, ehkki muutus hinnaliikumise suhtes toimub mõningase viitega.

Praegust olukorda vaadates näib aga, et investorid on halvima stsenaariumi juba aktsiahindadesse sisse arvestanud ning vähenev koondamiste arv on alates juuni keskpaigast andnud põhjust riskiisu suurendada.


Allikad: Layoffs.fyi, Yahoo.Finance

Aasta alguses turu keskmisega umbes sama palju langenud Apple on ulatuslikult piiranud uute töötajate värbamist ja koondanud olemasolevaid. Sellest hoolimata on ettevõte samal ajal teatanud uuest tooteprojektist (segareaalsuse peakomplekt), mis on suurim alates 2015. aastast ja peaks valmima järgmisel aastal. Keeruliste olude keskmes plaanib Apple sel aastal veel välja tulla mitme uue tootega ning lisaks tegeleb ettevõte jõudsalt oma elektriauto projektiga. Ajalooliselt on laiaulatuslikum töötajate arvu vähendamine Apple’i jaoks üsna harukordne nähtus olnud, tehes seda viimati 2019. aasta alguses.

Suhteline hinnatase on jõudnud ajaloolise keskmise lähedale

Tehnoloogiasektori aktsiad on eriti kiiret tõusu näidanud alates 2010. aastast ning koos mõningaste kõikumistega on kasvanud ka viimase kümne aasta kasumil põhinev Shilleri P/E suhtarv. 2022. aasta juulikuuks oli tehnoloogiaaktsiate Shilleri P/E langenud 36,7-ni, saavutades tipu 2021. aasta lõpus (55,3). Kuigi suhtarv on taandunud pandeemiaeelsele tasemele ja madalamalegi kui 2018. aasta september ja 2010. aasta detsember, on tehnoloogiaettevõtteid koondav indeksfond kallinenud 101% ja 443%, peegeldades nende võimet kasumit teenida.

Allikas: Gurufocus

Tehnoloogiasektori Shilleri P/E on jõudmas ka oma ajaloolise keskmise lähedale, kuid suurem on vahe S&P 500 vastava näitajaga, mis alles aasta alguses oli kõrgeimal tasemel alates 2004. aastast. Alates 2010. aastast ei ole tehnoloogiaettevõtete Shilleri kasumikordaja allapoole S&P 500 näitajat kordagi langenudki ning nende mõlemate samaväärne tase on kajastanud pigem häid ostukohti. S&P 500 indeksist oluliselt kiiremini langev tehnoloogiaettevõtete P/E annab lootust, et peagi saabub viies selline võimalus viimase kümne aasta jooksul, kuid järsud põrked näitavad, et ka maha magamise võimalus on suur.

Seega peitub tehnoloogiasektoris praegu oluliselt rohkem väärtust kui viimasel kahel aastal, kuna ettevõtted  püsivad endiselt tugevana, kuid hindadest on palju õhku välja lastud. Vastupidavust keerulisele keskkonnale näitavad ka tehnoloogiaettevõtete teise kvartali tulemused, mida 15. juuliks ei olnud veel küll palju ilmunud, kuid juba avaldatud tulemuste kohaselt on 80% neist analüütikute kasumiootusi ületanud ja 20% juhul alla jäänud. Võrdluseks, kõiki S&P 500 ettevõtteid arvestades on hinnanguid ületatud 60% juhtudest, jäädes alla viimase viie aasta keskmisele (77%).

Juba praegu näitab investorite huvi mõningast taastumist riskantsemate varade järele juuli alguses toimunud märkimisväärne rahaline sissevool (323 miljonit eurot – suurim alates maikuust) tuntud innovatsioonifondi ARKK, mis koosneb 35% ulatuses tehnoloogiaettevõtetest.

2022. aasta tehnoloogiaaktsiate langusperioodi, eriti mis puudutab iduettevõtteid ja hiljutisi IPOsid, kiputakse tihti võrdlema 2000. aasta internetimulli lõhkemisega. Kuna tehnoloogia on ennast ajaga sisse söönud pea kõikidesse teistesse tööstusharudesse ja ilma heade tehnoloogiliste lahendusteta ning sinna olulisi investeeringuid tegemata ettevõtetel konkurentsivõime sisuliselt puudub, ei saa praegust langust 2000. aastaga võrrelda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon