Dividendid kui tõhus kaitse inflatsiooni vastu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dividendid kui tõhus kaitse inflatsiooni vastu

Raido Tõnisson

29.07.2022 11:02

Shutterstock

Kuigi väärtpaberite hinnad on viimastel kuudel investorite suurt ebakindlust peegeldanud, esindavad dividendid kogutootlusest stabiilsemat osa, olles taolistel perioodidel investorite turvasadamaks ning pakkudes ühtaegu ka paremat kogutootlust. Seda kinnitab asjaolu, et kõrge inflatsiooniga perioodidel on dividendid kogutootlusest suurema osa moodustanud kui väärtpaberi hinna enda tõus, ületades samal ajal ka inflatsioonimäära.

Artiklis välja toodud ettevõtted ei ole valitud kõrge hetkedividendi põhjal, pöörates suuremat tähelepanu dividendimakse jätkusuutlikkusele ja ettevõtte võimele neid aja jooksul kasvatada. Varahaldusfirma O’Shaughnessy on uurinud kõrge dividendi hetkemäära ja kiirete dividendikasvatajate tootlusi ning jõudnud tulemusele, et kogutootluse arvestuses on ülemisse tertsiili kuuluvad suurima hetke dividendimääraga aktsiad jäänud alla madalama väljamaksetootlusega aktsiatele, kuid mis suurendavad oma väljamakseid kiiremini.

Archer Daniels Midland (ADM)

1902. aastal asutatud ja pea 100 aastat börsil noteeritud Archer Daniels tegeleb toidu ja loomasööda koostisosade töötlemisega, mis muuhulgas hõlmab maisist ekstraheeritud looduslikke magusaineid, tärklisi ja toiduainetööstuses emulgaatorina kasutatavat letsitiini. Archer Daniels tegutseb enam kui 200 riigis ja lisaks arvukatele innovatsioonikeskustele on tal enam kui 450 põllukultuurirajatist, kus tegeletakse teraviljade ja õliseemnete töötlemisega erinevateks toodeteks. Need lõpptooted on esindatud toiduainete, jookide, toitlustuse, tööstuse ja loomatoidu turgudel kogu maailmas, peegeldades ettevõtte laia tooteportfelli ja uute trendidega kaasas käimist (näiteks taimepõhine toitumine ja alternatiivide leidmine piimatoodetele ja lihale).

Ettevõte on dividende maksnud järjest 90 aastat, millest kasvavaid dividende viimased 48 aastat. Alates 2011. aastast on Archer Daniels suutnud dividende suurendada keskmiselt 8% aastas, jätkates sama tempoga tõenäoliselt ka sel aastal. Analüütikute hinnangul küündib 2022. aasta oodatav dividend 1,60 dollarini, millest pool on juba kahe esimese kvartali eest investoritele välja makstud. Arvestades aktsia viimast sulgemishinda (79,35 dollarit), küündib selle aasta oodatav dividenditootlus 2,0%ni, ehkki see jääb aktsia kiire hinnatõusu tõttu alla viimase 9 aasta keskmisele (2,7%).

Ettevõtte väljamakse suhtarv on püsinud üsna jätkusuutlikul tasemel, moodustades alla poole teenitavast rahavoost. 2021. aastal teenitud rahavoost maksis Archer Daniels investoritele välja vaid 31%, mis on madalaim alates 2013. aastast. Seega jätab ettevõte vaba kapitali ka tooteportfelli edasiseks laiendamiseks, uute ettevõtete ülevõtmiseks uutele turgudele sisenemiseks ja ka dividendimakse edasiseks suurendamiseks. Archer Danielsi pikemaajalisem eesmärk kapitali jaotuse on hajutatud kolme suuna vahel: 1. 30-40% investeeringuteks; 2. 30-40% dividendideks; 3. ~5 miljardit dollarit aktsiate tagasiostmiseks.


Allikas: Bloomberg

Realty Income (O)

Turuväärtust arvestades maailma top 5 REITi hulka pürgiv kinnisvarainvesteeringutega tegelev Realty Income on üks kolmest börsil kaubeldavast kinnisvarafondist, kes on pääsenud dividendiaristokraatide nimekirja (S&P 500 ettevõtted, kes on suutnud dividende kasvatada järjest vähemalt 25 aastat). Ettevõttel on rohkem kui 6500 ärikinnisvarainvesteeringut, mis on välja renditud enam kui 630 üürnikule, nende seas Walgreen Boots Alliance (WBA), FedEx (FDX) ja Dollar General (DG).

Realty Income’i kinnisvarainvesteeringute koguarv ulatub enam kui 11 tuhandeni, mis jagunevad 70 erineva tegevusvaldkonna vahel ning pakkudes seeläbi kinnisvaraportfellile korralikku hajutust. Portfelli täituvuse tase 2022. aasta I kvartali lõpu seisuga oli 98,6%, mis on 0,2 protsendipunkti kõrgem kui ajalooline mediaan (alates 1995. aastast).

Võrreldes Realty Income’i teiste S&P 500 indeksisse kuuluvate REITidega, on ta ajalooliselt suutnud hoida 4,3 protsendipunkti võrra kõrgemat mediaantäituvust ning samal ajal saavutada 1,5pp kõrgem dividendi aastane kasvumäär (4,4% vs 2,9%). Lisaks on krediidiagentuur S&P Global stabiilselt hoidnud Realty Income’i krediidireitingud A-/A3 tasemel, mis on tugevamate hulgas ja parem kui kinnisvarafondidel keskmiselt. Kõrge reiting peegeldab ettevõtte finantse, suutlikkust maksta edasi dividende ja üldist toimetulekut potentsiaalse majanduslanguse korral, mistõttu on seda eriti oluline jälgida praeguses majanduskeskkonnas.

Dividendiaristokraadi nimistusse kuuluva ettevõttena on Realty Income’il üsnagi kõrge dividenditootlus, ulatudes viimase sulgemishinna (73,54 dollarit) põhjal 4,2%ni edestades sellega dividendiaristokraatide keskmist. Realty Income’i selle aastane dividend peaks kokku ulatuma 2,96 dollarini aktsia kohta, mida on 4% rohkem kui eelmisel aastal ja ühtib ettevõtte pikaajalise eesmärgiga. Realty Income eristub ka selle poolest, et väljamaksed toimuvad igal kuul.


Allikas: Bloomberg

General Dynamics (GD)

General Dynamics on ülemaailmne lennundus- ja kaitsetööstusettevõte, mille toodang hõlmab nii ärilennukeid, lahingmasinaid, tuumakütusel töötavaid allveelaevu kui ka sidesüsteeme. Ettevõte on dividendiaristokraatide nimekirjas olnud praeguseks juba 31 aastat, pakkudes kindlat dividendi kui ka väärtust aktsiate tagasiostuprogrammidelt.

Veebruaris alguse saanud sõjaliste pingete tõttu Euroopas on kogu kaitsetööstuse sektor investorite suurenenud tähelepanu all olnud ning kuna General Dynamics on selles osas üks tuntumaid ja suurimaid tegijaid, on ta tekkinud olukorrast ka üks kindlamaid võitjaid. I kvartalis sai ettevõtte lahingumasinate segment mahukaid tellimusi nii USAst, Kanadast kui ka Šveitsist, kindlustades kindlad tulud ja kasumi veel etteulatuvalt mitmeks perioodiks, eriti arvestades geopoliitiliste riskide jätkumist.

Nagu mainitud, tagastab ettevõte oma investoritele raha läbi kasvavate kasvavate dividendide ja ka aktsiate tagasiostmise. Ehkki aktsia hind on viimasel ajal märkimisväärselt tõusnud, jääb dividendi hetketootlus endiselt ajaloolise keskmise ehk 2,3% juurde. Juhtkonnal on kavas järgmisel aastal suurendada väljamakset võrreldes käesoleva aastaga 8% võrra, viies dividendi 5,4 dollarini aktsia kohta (2,5% tootlus arvestades aktsia viimast sulgemishinda).

Praeguseks on General Dynamics dividende suurendanud 29 aastat järjest ning viimane makse tehti teatavaks märtsi alguses, kui dividendi tõsteti 8,2% 1,19 dollarini aktsia kohta. Ettevõttel veel küllalt ruumi dividendide edasiseks suurendamiseks, kuna väljamakse suhtarv eelmisel aastal oli vaid 41%, kuid kõikudes varasematel aastatel 30-35% vahel.


Allikas: Bloomberg

Medtronic (MDT)

Maailma ühe suurima meditsiiniliste seadmete tootja Medtronicu aparaate võib leida ka Eesti edasimüüjatelt. Ettevõtte tooteid kasutatakse laiaulatuslikult kogu tööstusharus ning sellel on enam kui 47 tuhat patenti, alates diabeetikutele mõeldud insuliinipumpadest kuni südamekirurgias kasutatavate stentideni. Medtronicu investeeringud teadus- ja arendustegevusse ulatusid 2022. majandusaastal (lõppes käesoleva aasta maikuus) 2,7 miljardi dollarini (9% aastatuludest) ning sealjuures viidi aastaga läbi enam kui 230 kliinilist uuringut. Seega on Medtronic kiirele kasvule orienteeritud ettevõte, kuid lisaks on tal ka pikaajaline dividendimaksja ja kuulub dividendiaristokraatide nimekirja.

Ettevõte on maksnud aasta-aastalt kasvavaid dividende juba viimased 45 aastat, millest viimane tehti teatavaks maikuu lõpus. Esimese kvartali dividendimakse suuruseks määrati 0,68 dollarit, mis teeb käesoleva majandusaasta koguväljamakseks hinnanguliselt 2,72 dollarit (8% kasv võrreldes 2022. majandusaastaga). Arvestades viimast dividendimakset, on Medtronicu väljamakse suurus viie aasta taguse perioodiga võrreldes suurenenud 48%.

Ettevõtte eesmärk on investoritele aasta jooksul tagasi maksta vähemalt 50% teenitud vaba rahavoost, millest enamik dividendidena ja osa läbi aktsiate tagasiostmise. 2022. majandusaastal oli väljamakse suhtarv 92%, tagastades investoritele kokku 5,5 miljardit dollarit. Sellest 61% moodustasid dividendid ja ülejäänud aktsiate tagasiost.

Medtronicu aktsia hind on alates 2021. aasta algusest oluliselt langenud, mis koos kindlate väljamaksetega on viinud dividenditootluse olulise suurenemiseni. Aktsia hinna viimase sulgemishinna (93,47 dollarit 28. juulil) juures on Medtronicu dividenditootlus 3%, samas kui viimase 10 majandusaasta keskmine on 2,3%.

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon