Tuul tõuseb - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Tuul tõuseb

Joel Kukemelk

01.08.2022 13:33

Keskmiselt on Eesti kõige tuulevaiksem kuu juuli, mil ööpäeva keskmine tuulekiirus on 3,0 m/s. Siit edasi hakkab tuule kiirus iga kuuga järjest kasvama ja saavutab suurima keskmise kiiruse 4,2 m/s detsembris. Tuulevaiksed kuud on selja taha jäämas ning roheenergiat tootvad tuulikud saavad hakata taas kiiremini pöörlema.

Juuli tulemus +9,2%

Finantsturge esimesel poolaastal raputanud kõrge inflatsioon on survestanud keskpankureid üle maailma tõstma intressimäärasid ehk raha hinda. Juulikuus sai negatiivsete intresside ajastu viimaks lõpu ka euroalal. Raha pole enam tasuta, rahale on tekkinud hind. Kuigi kallinev rahahind ei ole investoritele meeltmööda, on finantsturud ettevaatavad ning keskpankurite selliste intressikergitustega oldi juba arvestatud. Nõrgale juunikuule järgnes väga positiivne juuli. LHV rohefondide juulikuu tootlus oli II samba fondil +9,2% ja III samba fondil +8,7%.

Juulis lisasime rohefondide portfelli liitiumakude ümbertöötlemisega tegeleva ettevõtte Li-Cycle, kes teeb juba täna koostööd General Motorsi ja LGga ning kelle investorite sekka lisandus maikuus ka toormaterjalide vahendamisega tuntud Glencore. Tugevad partnerid on eelduseks uue äri edukaks, kiireks ja tulemuslikuks kasvatamiseks. Lisaks suurendasime oma positsiooni vasetootjate börsilkaubeldavas fondis – vask saab olema elektrifitseeritud rohepöördes kesksel kohal pikka aega.

Juuli lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 45 erinevat investeeringut. 28% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 21% akutehnoloogiasse, 15% ringmajandusse, 15% elektrifitseerimisse, 8% vesinikutehnoloogiasse, 5% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse, 2% erinevatesse ESG fondidesse ning 2% oli rahas.

Kisub kuumaks

Juulikuus on maakera põhjapoolkera tabanud järjepanu mitu kuumalainet. Suurbritannias tõusis temperatuur 40 kraadini, Pürenee poolsaarel ja Californias lõõmasid suured metsatulekahjud ja Euroopa suurjõgede veetasemed alanesid kriitilise tasemeni. Itaalia Po jõe veetase on viimase 70 aasta madalaim. USAs Hooveri tammi taga oleva Meadi järve veetase on jõudnud alates tammi valmimisest 1937. aastal kõige madalama tasemeni. Alpide liustikud on kaotamas viimase 60 aasta suurimat jäämassi ja sulavad rekordtempos. See nimekiri jätkub.

Kliima on muutumas. See on tohutu inertsiga protsess, mille muutmine võtab aastakümneid kui mitte aastasadu. Ja kliimamuutused mõjutavad meie igapäevaelu, heaolu, majandust, turvatunnet ja kõike muud. Sellest on maailma juhtivad poliitikud lõpuks vaikselt aru saamas. Parem hilja kui mitte kunagi. Saksamaa kantsler Olaf Scholz on lubanud, et Saksamaa teeb „kõik, mis vaja“, et kliimakriisiga võidelda. Ja on lubanud oluliselt suurendada Saksamaa panust taastuvenergia võimsuste kiireks kasvatamiseks. Juuli lõpus tuli pikalt oodatud teade ka USAst, et augusti alguses läheb Senatis hääletusele eelnõu, mis suunaks kliima ja taastuvenergia eesmärkide täitmiseks üle $350 miljardi. Need on väga suured numbrid ka Ameerika Ühendriikide suguse suurriigi kohta ja see aitaks USA’l jõuda sihitud 40%lise emissioonide vähendamiseni aastaks 2030. Tegu oleks USA ajaloo suurima kliimainvesteeringuga. Need on LHV rohefondide jaoks kahtlemata positiivsed uudised.

Roheline Eesti

27. juulil sai Postimehe arvamusrubriigist lugeda Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professori Rainer Kattel’i lugu „Alahindame rohepööret tuleviku majanduskasvu arvelt“. Lihtsalt ja arusaadavalt kirjutatud hea sõnumiga materjal – kel ligipääs loole, soovitan lugeda. Sarnaselt Raineriga jagan muret, et kui rohepööre on maailmas täna käimas täistuuridel, siis kas Eesti riigijuhid ja ettevõtted ikka on sellest aru saanud? Viimasena finišisse jõudjate jaoks on rohepööre kulu, esimeste jaoks tulu. Ärme jää viimaseks, pürgime paindliku ja kiiresti reageeriva riigina selle uue trendi etteotsa. Rohepööre on ühelt poolt vältimatu vajadus, aga teiselt poolt ka suur võimalus.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Fondi lühikese ajaloo tõttu andmed 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootluste kohta puuduvad. Fondi viimase 12-kuulise perioodi (31.07.2021-31.07.2022) tootlus on -5,3%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon