Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid juulis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid juulis?

Raido Tõnisson

03.08.2022 09:18

iStockphoto

2022. aasta juuli oli aktsiaturgudele parim alates 2020. aasta novembrist, saavutades S&P 500 näol pea 10% tõusu. Optimismi õhkus ka LHV klientide tegemistest turgudel, kes tehingute kogumahte arvestades olid juulis pigem ostupoolel. Müügipoolel eristusid Tallinna börsi pangaaktsiad ja tehnoloogiahiiglased USAst.


Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). Allikas: LHV

Juulis saavutas LHV klientide seas suurima netoostude absoluutmahu kiibi- ja graafikakaartide tootja Nvidia (NVDA), mis tänu üldisele börsirallile oli möödunud kuul üks parima momentumiga aktsiaid - tehnoloogiaindeksi Nasdaq 100 liikmetest saavutas Nvidia paremuselt seitsmenda kuutootluse, jäädes alla kuuele kiibitootjale ja Tesla aktsiale. Võrreldes Nvidiat kiibitootjaid koondava Philadelphia pooljuhtide indeksiga, mis kerkis juulis ligi 18%, saavutas Nvidia siiski parema tulemuse.

Vaadates kiibisektorit tervikuna, hoogustus see juulis eelkõige tänu tarneahela probleemide mõningasele leevenemisele ja nõudluse kasvule. Investorite jaoks lisas atraktiivsust kindlasti ka see, et juunikuu madalseisuks oli kiibiaktsiate suhteline hinnatase langenud juba viimase kolme aasta madalaimale tasemele. Kuigi Nvidia avaldab oma II kvartali majandustulemused augusti lõpus, peegeldavad tööstuse suurtegijate (Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics) juba avaldatud tulemused märkimisväärset kasvu nii tuludes kui kasumis, tõstes seeläbi ka Nvidia investorite ootusi.

Kiire kasvu kõrval nähakse kiibitootjaid praeguses majanduskeskkonnas üha rohkem ka kaitsva valdkonnana, kuna tootmisvõimsuse puudumise tõttu ei suuda pakkumise pool kiiremini kasvava nõudlusega sammu pidada.


Päevased sulgemishinnad (dollarites) 1. augustini.

Populaarne oli teinegi kiibiaktsia, Intel Corporation (INTC), kes erinevalt Nvidiast keskendub rohkem otsesele kiibitootmisele. Inteli käsutusse peaks järgmiseks aastaks valmima maailma suurim kiibitehas, hinnangulise kogumaksumusega kuni 100 miljardit dollarit. Kuna tehasest saadav kasutegur on pikaajaline ja ees on palju ebakindlust, kukutasid Inteli juuli lõpus avaldatud II kvartali majandustulemused aktsia kuu kokkuvõttes 1,2% allapoole. Tulemuste mõju arvestamata kerkis Inteli aktsia 1. juulist kuni 28. juuli avanemishinnani aga pea 10%.

Ettevõtte kasum jäi tublisti allapoole analüütikute ootusi, olles juhtkonna sõnul põhjustatud eelkõige ettevõtte sisestest kui välistest teguritest. Seetõttu oli Inteli pettumust valmistanud tulemuste mõju teistele kiibitootjatele isegi positiivne. Tulemuste järgselt mitmed analüütikud küll säilitasid oma senist soovitust, ehkki alandasid aktsia hinnasihti (konsensus: 42,86 dollarit; aktsia 2. augusti sulgemishind oli 36,01 dollarit).


Päevased sulgemishinnad (dollarites) 1. augustini.

Suurema vähikäigu on juulis teinud Fortumi (FORTUM) aktsia, põhjustatuna ühe oma peamise tütarettevõtte Uniperi tegevusest. Probleemid elektri- ja soojusenergia tootja Uniperiga algasid sellest, kui ettevõte oli Venemaa poolse gaasitarnete vähendamise tõttu sunnitud gaasi ostma alternatiivsetest allikatest oluliselt kallima hinnaga. Selle tulemusena põletab Uniper praegu mitmete miljonite eurodeni küündivaid summasid päevas ja toob sellega emaettevõttele märkimisväärseid kahjumeid. Uniperi ellujäämise eest on asunud seisma Saksamaa valitsus, kellega üheskoos plaanitakse välja töötada stabiilne ja investorväärtusi säilitav lahendus, mis muudaks gaasi hulgimüügilepingute struktuuri praegustele oludele vastavaks.

Kuna Saksamaa kavatseb Uniperis omandada ligi 30%lise osaluse, langeb Fortumi osalus seniselt 80%lt märkimisväärselt. Enne kriisi oli Uniper Fortumi jaoks põhiline kasumitooja, moodustades 2021. aastal ligi poole Fortumi ärikasumist. Fortumi aktsia ise on alates detsembrikuu lõpust odavnenud 61% võrra.


Päevased sulgemishinnad (dollarites) 1. augustini.

Põhjamaade aktsiatest oli ostjate seas populaarne veel Swedbank (SWEDA), kes valmistas oma juuli keskpaigas avaldatud kvartalitulemustega investoritele kasumi osas pettumuse, kuid suutis seejärel kuu teise poolega olulist taastumist näidata.

Tabelisse mahtus ka Hiina päikesepaneelide tootja Daqo New Energy (DQ), kes on tegelikult end samuti kiibisektorisse liigitanud. Nimelt toodab ettevõte päikesepaneelide jaoks vajalikke komponente: monokristallilist räni ja polüsiide.

Tallinna börsil saavutas populaarsuselt teise koha kinnisvarasse investeeriv Baltic Horizon Fund, mille puhul ostutehingute summa kogutehingutest moodustas koguni 97%. Lisaks olid juulis menukad rahvaaktsiatena tuntud ning turismiaktiivsusest sõltuvad Tallink Grupp ja Tallinna Sadam.


Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). Allikas: LHV

Müügipoolel osutus juulis populaarseimaks aktsiaks virtuaalreaalsuse poole suuna võtnud Meta Platforms (META). Möödunud kuu ei läinud Meta aktsiale just kõige paremini, kuuludes juuli kokkuvõttes kaheksateistkümne Nasdaq 100 aktsia, kes oma väärtust kaotasid. Kuigi aktsia lõplik hind jäi kuu algusega võrreldes siiski peaaegu samale tasemele, käis aktsia hind vahepeal enam kui 14% ülevalpool, kuid kukkus siis II kvartali tulemuste peale alla tagasi.

Ettevõtte valmistas pettumusi mitme põhinäitaja osas: kasumit aktsia kohta teeniti 2,46 dollarit (oodati 2,59), tulud ulatusid 28,8 miljardi dollarini (oodati 28,94 miljardit dollarit) ja kuiseks aktiivsete kasutajate arvuks kujunes 2,93 miljardit (oodati 2,94 miljardit). Kuigi mahajäämus hinnangutest ei ole suur, andis ettevõte järgnevaks kvartaliks ka murettekitavaid prognoose, peegeldades nõudluse vähenemise jätkumist reklaamiteenuste järele. Seda oleme näinud juba alates käesoleva aasta algusest, kajastudes ka ettevõtte väärtuse vähenemises ligi poole võrra.


Päevased sulgemishinnad (dollarites) 1. augustini.

Välisaktsiatest neljandale kohale sattunud Alibaba (BABA) juuli esimese nädala hinnaliikumine võis anda lootust, et kogu juuni kestnud ostulaine kandub edasi ka järgnevasse kuusse, kuid juba 8. juulil rikkus investorite meeleolu Hiina riiklik turureguleerimise amet, kes määras e-kaubanduse gigandile järjekordse trahvi tehingute teatamisega seotud nõuete korrektse mittetäitmise eest.

Edasist Hiina aktsiate langust süvendasid uued koroonajuhtumid Shanghais, kui avastati uus Omricon variandi alatüvi ja päevane haigusjuhtumite arv pöördus uuesti tõusule (võrreldes 1. juuliga oli 31. juuliks nakatunute arv Hiinas tõusnud seitsme päeva libiseva keskmise alusel enam kui 6x).

Juuli viimaste päevade järsk hinnalangus kogu Hiina tehnoloogiasektoris on seotud aga Alibaba lisandumisega SECi teatavasse nimekirja, milles olevaid ettevõtteid ähvardab noteerimise lõpetamine USA aktsiaturul. Kuigi algus noteerimise lõpetamiseks on tehtud, näib investorite paanika mõnevõrra ennatlik, kuna ettevõtte tegeliku eemaldamiseni börsilt kulub vähemalt kolm aastat. See tähendab, et Hiinal on USAga potentsiaalsete kokkulepete sõlmimiseks veel veidi aega ning see võiks investorite sentimenti oluliselt parandada.

Lisaks teatas Alibaba esmanoteerimise plaanist Hong Kongi börsil, tänu millele pääseks ettevõte ligi suuremale hulgale Hiina investoritele ning laiendaks kapitali sissevoolu. Teadaanne tõi küll aktsia hinnale küll lühiajalist leevendust, ehkki suurem tõus jäi 26. juulil vaid päevasiseseks.


Päevased sulgemishinnad (dollarites) 1. augustini.

Elektriautode tootja Tesla (TSLA) saavutas juulis Nasdaq 100 aktsiatest tootluselt teise koha, kerkides mai madalseisust koguni 50% võrra. Juuli saldoks jäi aga 32,4%, mis on Tesla jaoks parim alates 2021. aasta oktoobrist. Ettevõtte juulis avaldatud II kvartali tulemused näitasid olulisi edusamme kogu äritegevuses, samas kui silmitsi tuli seista vähenenud tootmisvõimsuse ja pandeemiapiirangutega Shanghais. Tesla saavutas 14,6%lise ärikasumi marginaali, jäädes sellega tööstusharu parimate sekka. Keerulisest keskkonnast hoolimata tootis ettevõte II kvartalis rekordmahus sõidukeid ning tarnis tublisti rohkem kui oodati. Tugevad tulemused viisid Tesla aktsia ainuüksi päevaga 4% ülespoole.

Aktsia hinna tõusu on kindlasti toetanud ka lähenev üldkoosolek (4. augustil), kus muuhulgas otsustatakse aktsia 3:1 split. Jõustumise korral oleks see aktsiale juba teine jagunemine vähem kui kahe aasta jooksul (2020. aastal tehti 5:1 jagunemine).


Päevased sulgemishinnad (dollarites) 1. augustini.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon