Kuidas möödus juuli LHV PIK kasutajatele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus juuli LHV PIK kasutajatele?

Raido Tõnisson

16.08.2022 09:00

LHV

Ehkki suuremate börsiindeksite põhjal on aktsiaturg augustikuuks karuturult väljunud, ollakse veel eelmise aasta lõpu turutippudest kaugel. Poole aasta pikkuseks veninud languse järel on viimasel kuul olnud põhjust rõõmustada ka LHV PIKi kasutajatel, kuna langusperioodi siseneti küllatki suure vaba raha osakaaluga ja tõenäoliselt on ka igakuiselt pealelaekuv uus raha võimaldanud positsioonide keskmist soetusväärtust allapoole tuua. Lisaks on PIKi portfellide üks suurimaid investeeringuid alates aasta algusest ujunud vastuvoolu üldisele turuliikumisele, hoides portfelle järsema kukkumise eest.


LHV PIKi kasutajate suurimad investeeringud 12. augusti seisuga. Hinnamuutused 1. jaanuarist kuni 15. augustini 2022. Allikas: LHV

Suurima turuväärtusega positsioonide osas moodustavad PIKi kasutajate kaks suurimat investeeringut LHV Group ja Enefit Green PIKi portfellide kogumahust vastavalt 7% ja 5%, olles võrreldes juunikuuga veidi alla tulnud. Põhjuseks on tõenäoliselt riskantsemate instrumentide, nagu krüptovarad ja tehnoloogiaaktsiad, kiirem taastumine börsil, ehkki ka Enefit Greeni aktsia on ainuüksi pooleteise kuuga kallinenud 21% võrra. Lisaks Balti börsi aktsiatest on suurimate investeeringute esikümnesse jäänud vaid Coop Pank, mille langus alates aasta algusest on võrreldav LHV Groupi omaga.

Välisväärtpaberitest domineerivad tabelis laiapõhjalised indeksfondid, mille hinnaliikumine alates aasta algusest peegeldab väiksemaid riske võrreldes üksikaktsiate ja krüptovaradega. Viimaste osas saab esile tuua USA tehnoloogiahiiglased Apple ja Microsoft ning elektriautode tootja Tesla. Mõnevõrra üllatuslikult on tabelisse taaskord sisse mahtunud ka Ethereumi hinda järgiv fond, samas kui vastav Bitcoini fond jääb tahapoole.

Kokku moodustavad LHV PIKi kasutajate 10 suurimat positsiooni 29% kogu PIKi mahust, võrreldes 40%ga juuni lõpus.

Vaba raha osakaal endiselt suur

LHV PIKi kasutajad on alates süsteemi loomisest hoidnud märkimisväärset rahalist puhvrit, olgugi, et selle aja jooksul oleme näinud märkimisväärseid turulanguseid. Juulis toimunud aktsiahindade kiire taastumine viis väärtpaberite osakaalu portfellide koguväärtusest kolmveerandini, jättes vaba raha osakaaluks 26%. Viimase puhul moodustab see väikseima osa alates mai algusest ning ühtib eelmise aasta detsembrikuu tasemega, kuid kuna iga kuu lisandub PIKi portfellidele uut raha ja turud peavad eelmise aasta lõpu tasemeni jõudmiseks veel palju taastuma, võib eeldada, et investorid on turu madalseisu ajal siiski ostupoolel olnud.

PIKi portfellid tagasi mai alguse tasemel

1. septembril pensioni investeerimiskontot kasutama hakanud investorid olid augusti keskpaigaks oma II samba varasid saanud ise juhtida ligi 11 kuud, millest alguskuud möödusid PIKi kasutajatele tootlikumalt, ehkki alates novembri algusest ollakse pigem langustrendis. Seda vaatamata juulis toimunud järsule tõusule, misjärel vähenes PIKi portfellide kogutootlus −6,1%ni, võrreldes pensionifondide 1,5% langusega. LHV PIKi portfellid saavutasid oma põhja juuni teisel poolel ehk ajal, mil ka globaalsed aktsiaturud näitasid suurimat nõrkust.

Sellest põhjast alates on PIKi portfellid vähem kui kahe kuuga taastunud 7,9% võrra, võrreldes pensionifondide koondindeksi +6,8% tõusuga. Seega kokkuvõttes vähenes PIKi portfellide ja EPI üldindeksi kogutootluste vahe 5,0 protsendipunktini, võrreldes mõne kuu taguse 7,2-punktilise vahega.

LHV PIKi kasutajate tootluse areng võrreldes pensionifondide koondindeksi (EPI) NAV muutusega.

Kokkuvõttes andsid juulis LHV PIKi portfellide kasvule märkimisväärse panuse kõik peamised indeksid, sealhulgas krüptovarad. Ehkki viimane peab aasta alguse tasemeni jõudmiseks taastuma veel 100% võrra, on tugev algus selleks tehtud. Alates juuni lõpu põhjast on 200 suurimat krüptoraha koondav CMC 200 indeks taastunud 41% võrra. Balti turg ja S&P 500 indeks 12. augusti seisuga aga vastavalt +13% ja +19%. Eraldi tasub mainimist Enefit Greeni aktsia, mis on Balti börsi taastumises olulist rolli mänginud ja mis on ka LHV PIKi kasutajate portfellides teine suurim investeering.


Allikad: Nasdaq Baltic, Yahoo.Finance

2021. aasta septembris hakkas oma II samba pensioniraha ise investeerima pea 3 tuhat investorit ning praeguseks on see arv kasvanud rohkem kui 4 tuhandeni. Sealjuures 86% LHV PIKi kasutajatest on aktiivsed ehk PIK on ühtlasi ka nende II samba aktiivne valik, kuhu suunatakse kogumispensioni igakuised sissemaksed. LHV turuosa selliste aktiivsete PIK-de osas on 81% kõigist Eesti PIK-idest.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon