Turutegijad – kas puhkuste hooaeg avaldub ka Balti börsil? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Turutegijad – kas puhkuste hooaeg avaldub ka Balti börsil?

LHV

18.08.2022 10:14

Uues episoodis räägime Hiina ja USA majanduste viimastest arengutest ning püüame selle teadmise asetada finantsturgude konteksti. Arutleme taas huvitavamate ettevõtete kvartalitulemuste üle ning heidame pilku ka Balti börsile. Saate lõpuosas tuleb juttu ka pensioni investeerimiskontodest ning eestlaste üldisest investeerimisharjumusest.

Pärast üsna pessimistlikku esimest poolaastat oodati Hiinas aasta teisel poolel majanduse uuesti tärkamist ja avanemist, kuid esimesed ametlikud indikaatorid pakuvad rohkem põhjust muretsemiseks kui rõõmustamiseks. Hiina valitsus on jäänud äraootavale seisukohale samal ajal kui keskpank teeb näiliselt samme majanduse turgutamiseks.

Ka USA makronäitajad viitavad pigem majanduse jahtumisele ning mõni isegi eesootavale sügavale langusele. Ainukesena püsib optimistlikuna tööturg, kuid selle kohta avaldatud andmed ei pruugi peegeldada täit tõde. Turud tõlgendavad halbu uudiseid aga headena, sest ootavad juba kannatamatult rahapoliitika karmistamise lõppu.

Põnevamatest ettevõtetest on kvartalitulemustega avalikuks tulnud kaubandushiiglased Walmart ja Home Depot, kes suutsid müüki kasvatada, kuid jäid ettevaates hinnangutes pigem tagasihoidlikuks. Räägime ka meelelahutussektoris tegutsevast ettevõttest Disney, kes on pääsenud koroonapiirangute kütkeist ning näitab, et striimimajandus pole sugugi oma tippu saavutanud.

Saate teises pooles tuleme kodumaale lähemale ning heidame pilku Balti börsile. Investorite lemmikaktsiad pole oluliselt muutunud, aga kuidas on muutunud investorite endi struktuur? Arutleme selle üle, kas Balti turul leidub üldse institutsionaalseid investoreid või on tegemist ainult jaeinvestorite turuga. Kuidas mõjutab puhkuste hooaeg Balti turgu?

Lõpetuseks mõtiskleme eestlaste investeerimiskultuuri ja -harjumuste üle ning piilume kõrvale pensioni investeerimiskontodel toimuvat. Kõikidest teisest pensionisambast lahkujatest on vaid käputäis asunud iseseisvalt investeerima. Miks see nii on?

Stuudios on LHV majandusanalüütik Kristo Aab ja maakleritegevuse juht Sander Pikkel.

Finantsteenuseid pakub AS LHV Pank. Tutvu finantsteenuste tingimustega aadressil www.lhv.ee ja küsi nõu meie asjatundjalt. Podcastis esitatud seisukohad on informatiivsed ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. AS LHV Pank ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest. Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised. Võimalike kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta. Investeerimisotsuste tegemisel kasuta ametlikku informatsiooni väärtpaberi kohta, tutvudes iseseisvalt riskide ja tingimustega.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon