Miks eelistada investeerimisel moraalseid ettevõtteid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Miks eelistada investeerimisel moraalseid ettevõtteid?

Raido Tõnisson

24.08.2022 14:55

iStockphoto

Eetilisus ja vastutustundlikkus ettevõtete puhul on viimastel aastatel saanud üheks olulisemaks väärtuseks, mida investorid hindavad. Kuigi eetikakoodeksil on otseselt väga väike seos ettevõtte kasvupotentsiaali ja finantsilise poolega, aitab vastutustundlik tegevus luua uusi kompetentse ning kasvatada investorite usaldusväärsust ettevõtte vastu. Eetilised ettevõtted tulevad tihtipeale paremini toime kriisidega, olgu need siis tingitud majanduslikest või ettevõttesisestest arengutest. Kindlad juhtumid ajaloost näitavad, et mitte-eetiliste ettevõtete puhul on majandustulemustes näidatud kiire kasv tihtipeale seotud ebaausa äritegevusega, mis varem või hiljem avalikuks tuleb.

Maailma eetilisemate ettevõtete indeksit haldav Ethisphere näitab, et vastutustundlikke ettevõtteid võib leida pea igast tööstusharust sealhulgas relvatootjad, väärismetallide kaevandajad, naftafirmad ja metsaraidega tegelevad ettevõtted. Ethisphere eetikaindeksi põhimõte erineb seega mõnevõrra teistest ESG indeksitest, kus eelnimetatud valdkondadesse investeerimist välditakse täielikult.

Tegevusvaldkondade lõikes ülekaalus on esindatud aga tervishoiu- ja tehnoloogiaettevõtted, kuid mõningase üllatusena on Ethisphere tunnustuse saanud ka paljud autotootjad. 2022. aasta märtsi seisuga on indeksis kokku 136 ettevõtete 22 riigist ja 45 tööstusest.

Kuigi erinevad keskkonnad mõõdavad ettevõtete vastutustundlikkust erineval viisil, on üldine struktuur neil kõigil siiski sama. Ethispherelt eetilise ettevõtte tunnustuse saamine on aga kõikidest teistest enim hinnatuim, mida ettevõtete tegevjuhid avalikkusele uhkusega presenteerivad. Selle metoodika arvutab ligi 200 aspekti põhjal välja ettevõtte eetikakoodeksi skoori ning võrdleb seda teiste oma tööstusharu ettevõtetega. Mõned indeksisse kuuluvad ettevõtted on tunnustuse saanud igal aastal juba alates selle loomisest aastal 2007, samas kui 136 ettevõttest 14 olid 2022. aastal esmakordsed.

Allolev graafik näitab, et Ethisphere eetilised ettevõtted on viimasel viiel aastal investorite väärtust kasvatanud ligi 25 protsendipunkti võrra rohkem kui kõiki suure turuväärtusega ettevõtteid koondav indeks. Kuigi investorid on eetilisi ettevõtteid üha rohkem väärtustama hakanud, ei ole see üksnes viimase paari aasta kuum trend, vaid pakub teiste suurettevõtete suhtes pikemaajalisemat preemiat juba indeksi algusaastatest alates. Seega võiks öelda, et tugevate finantstulemuste alustalaks on mitte ainult ettevõtte investeeringud rahavoogu teenivatesse varadesse, vaid ka inimestesse, juhtimise parandamisse ja kultuuri.

Allikas: ethisphere.com

Vaadates indeksi koosseisu lähemalt, on ebastabiilseid ja finantsiliselt nõrku ettevõtteid keeruline leida. Paljud ettevõtted on oma valdkonna turuliidrid, mis ei ole indeksisse pääsemise kriteeriumiks, vaid eetilisusega kaasnevaks positiivseks kõrvalmõjuks.

Tänavu 16. aastat järjest indeksisse nimetatud Aflac (AFL) on ainuke kindlustusselts, kes eetikaindeksis nõnda kaua olnud on. 1955. aastal asutatud tervise- ja elukindlustustooteid pakkuv Aflac tegutseb peamiselt USAs ning Jaapanis, kus tal on ühtekokku enam kui 50 miljonit klienti.

Alates 2007. aastast on indeksis esindatud palju teisigi tuntud ettevõtteid, nagu veepuhastusteenuseid pakkuv Ecolab (ECL), joogitootja PepsiCo (PEP) ning paberitootmises maailma juhtiv International Paper (IP). Neist viimane jagab indeksis kohta ühe oma konkurendiga, Weyerhaeuser Company (WY), ehkki see pääses indeksisse kolm aastat hiljem.

Eetika eiramine võib kalliks maksma minna

Ajaloos on mitmeid näiteid tuntud ettevõtetest, kes teadlikult on oma äritegevuses kasu saamiseks vastutustundmatuid krutskeid korda saatnud. Paljudel juhtudel ei ole mõju sugugi lühiajaliseks jäänud, käivitades pikaajalise uurimise ja mõjutades ettevõtet veel aastaid. Lisaks saab sageli kahjustatud nende maine investorite silmis, mida tagasi positiivseks pöörata on juba keerulisem.

Investoritele üks meelde jäänum juhtum ulatub suure finantskriisi järgsesse perioodi ning puudutab USA suurpanka Wells Fargot (WFC), kus müügieesmärkide saavutamisele maha jäänud ettevõte survestas oma töötajaid ilusa pildi maalimiseks võltskontosid looma. 2011-2014 avas Wells Fargo klientide nimel ligi 600 tuhat krediitkaarti ja enam kui 1,5 miljonit pangakontot, ehkki reaalsed kliendid nende taga puudusid, näidates ärimahte seetõttu suuremana kui tegelikkuses. Asja teine pool oli see, et töötajad, kes võltskonto loomisest keeldusid, vallandati. Investorid olid tugevatest tulemustest sedavõrd vaimustuses, et aktsia hind kerkis vastaval perioodil ligi kahekordselt.

2016. aastal, kui pettus ilmsiks tuli, määrati Wells Fargole 185 miljoni dollari suurune trahv. Ehkki see moodustab ettevõtte suurust arvestades üsna väikese osa, oli ettevõtte jaoks märksa valusam see, et piirangud seati ka edasisele tegevusele. Lisaks vallandati Wells Fargost kokku üle 5 tuhande töötaja ning tagasi astus tegevjuht. Mitme aasta pikkuseks veninud menetlus lõpetati 2020. aastal ettevõtte jaoks kokku 3 miljardi dollarini ulatunud kohtukuludega. Aktsia hind ei ole praeguseks üle oma 2015. aasta tipu suutnud tõusta.

Kasumi suurendamist eetilisuse arvelt on targemaks pidanud ka Saksa autotootja Volkswagen, kes auto heitgaaside näitlikuks vähendamiseks ja emissioonitestidel parema tulemuse saavutamiseks paigaldas oma sõidukitesse peidetud kiibid, võimaldades ettevõttel oma autosid reklaamida kui vähese heitgaaside emissiooniga sõidukeid. Ühtlasi võimaldas see Volkswagenil oluliselt suurendada oma turuosa USAs, mis 2014. aastal kajastus ka kiiresti kerkivas aktsia hinnas.

Juba järgmisel aastal, kui pettus avalikuks tuli, kukkus aktsia hind 50% võrra ning samal tasemel kaupleb Volkswageni aktsia praegugi. Ettevõte on selle aja jooksul tasunud kokku enam kui 30 miljardi dollari ulatuses trahve ja kohtukulusid ning paljud endised juhtivtöötajad on saanud vanglakaristuse.

Tuntumatest ettevõtetest on eetikaga vastuollu sattunud ka Boeing, kes kulude vähendamiseks ja kasumlikkuse suurendamiseks on teadlikult tootnud ebaturvalisi lennukeid. Selle tulemused peegelduvad nii aktsia hinnas, kuid mis veelgi traagilisem, arvukates Boeing 737 lennuõnnetustes.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon