Küberturvalisuse ettevõtetete lõputu kasv? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Küberturvalisuse ettevõtetete lõputu kasv?

Raido Tõnisson

30.08.2022 10:54

iStockphoto

Üha sagenenud küberrünnakud ja digitaliseerumise areng on mõjunud tugeva taganttuulena küberturbe teenuseid ja lahendusi pakkuvatele ettevõtetele üle maailma. Investeeringuid küberturvalisuse suurendamiseks peavad tänapäeval tegema vähemal või rohkemal määral kõik organisatsioonid ning tihtipeale on need ühed suurimad kuluallikad kogu kulustruktuuris. Näiteks teeb ainuüksi Microsoft igal aastal ligi miljardi dollarini ulatuvaid investeeringuid, et oma küberturvalisuse taset parandada. Teiselt poolt võimaldab tehnoloogia kiire areng uusi nutikaid lahendusi veelgi juurde luua, mis ühtlasi tähendab ohu suurenemist küberrünnakute järele.

Seni on küberturvalisuse valdkond läbi teinud küll kiire kasvu, kuid ei ilmuta tingimata aeglustumise märke. Hinnanguliselt ulatub küberturvalisuse turg 2022. aasta lõpuks 160 miljardi dollarini ning kasvab järgneval viiel aastal keskmiselt enam kui 13% võrra aastas. Seega peaks küberkaitse turg 2027. aastaks 2022. aasta hinnangutega võrreldes peaaegu kahekordistuma.

Küberkaitse võib laias laastus jagada kahe segmendi vahel:

1) Küberkaitse lahendused – hõlmab peamiselt küberturvalisuse tooteid, nagu pilvepõhised, sageli kindla kuumaksega paketid. Lahenduste eesmärk on ennetada küberrünnakuid ja kaitsta võrku.

2) Küberkaitse teenused – kasutatakse juba aset leidnud küberturbeintsidentide puhul (DdoS-rünnakud, pahavara, õngitused jne).

Ehkki küberkaitse lahenduste aastakasv peaks võrreldes teenuste segmendiga järgmisel viiel aastal oluliselt hoogsam olema, stabiliseerub kasv mõlema segmendi puhul pärast viimase aasta kiiret taastumist koroonakriisist.

Allikas: Statista

Hoolimata küberturbeettevõtete poolt uute lahenduste väljatöötamisest ja kulutuste suurenemisest küberkaitsele, suudavad häkkerid läbi murda üha tõhusamast lahendusest. Kuna küberteenus on ettevõtete jaoks suurem ühekordne kulu, võrreldes kaitset pakkuva pakettlahendusega, ületavad ühe töötaja kohta teenustele tehtavad kulutused praegu veel pakettlahendustele tehtavaid kulutusi. Arvestades, et lahendused muutavad üha tõhusamaks ja küberturbeintsidentide kasv loodetavasti aeglustub, peaks kolme aasta pärast ettevõtete jaoks olulisemaks kuluallikaks tõusma lahenduste pool ning ulatuma 2027. aastaks keskmiselt 7600 tuhande dollarini töötaja kohta aastas.

Allikas: Statista

Lisaks ettevõtetele teevad küberkaitse tõhustamiseks suuri investeeringuid ka valitsused, mis USA puhul ulatub järgmisel aastal hinnanguliselt 16 miljardi dollarini, moodustades kogu aasta eelarvest ligikaudu 0,3%.

Koos suurenevate investeeringutega küberturvalisusesse kasvab ka börsile pürgivate küberturbeettevõtete arv ning ühinemiste ja ülevõtmiste aktiivsus valdkonnas, mitmekesistades turgu ja pakkudes investoritele võimaluse valida välja enda jaoks atraktiivsemad. Kuna küberturbe valdkond koosneb kahest väga erineva kasvukiirusega segmendist, on investoril mõistlik eelistada küberturbe lahenduste pakkumisele orienteeritud ettevõtteid. Enamik suuremad ettevõtted tegutsevad siiski paralleelselt mõlemas segmendis, ehkki nende osatähtsus võib olenevalt ettevõttest märkimisväärselt erineda.

Küberturbe lahenduste ülemaailmne turuliider Palo Alto Networks (PANW) on viimase aja üks enim investorite tähelepanu köitnud ettevõtteid, mis paistab silma eelkõige innovaatilisusega. Palo Alto katab oma laia valiku toodetega ära kogu küberturvalisuse valdkonna, sealhulgas uue põlvkonna tulemüür, pilvepõhised turvapaketid ning turvaanalüütikat pakkuvad platvormid.

Palo Alto lõpetas augusti lõpus oma majandusaasta ja avaldas sellega ka oma neljanda kvartali tulemused. Nagu ka mitmel eelneval kvartalil jätkasid tulemused üllatamist positiivses võtmes ka sel korral, esitades majandusaasta lõikes 27%lise tulude aastakasvu. Mis aga veelgi olulisem, sarnast aastakasvu ootab Palo Alto ka alanud 2023. majandusaastaks, jäädes eelmisele aastale alla vaid 2 protsendipunktiga. Arvestades ebakindlust majanduses ja seda, on paljud ettevõtted, sealhulgas tehnoloogiafirmad, on oma müügieesmärke hoopis vähendanud, on see Palo Alto poolt julge samm.

Seega peaksid ettevõtte tulud ulatuma sel majandusaastal 6,9 miljardi dollarini, mis tähendab, et Palo Alto Networks ei ole mitte ainult turuväärtuselt suurim üksnes küberturbe valdkonnas tegutsev ettevõte, vaid ka aastase käibe järgi mõõdetuna.

Kvartalitulemuste avalikustamise järgselt tõstsid mitmed analüüsimajad ka aktsia hinnasihti, mis jõudis 26. augusti seisuga rekordtasemele ehk 657,4 dollarile. Ehkki ka aktsia hind tegi korraliku hüppe ülespoole, on see alates selle aasta aprillikuust konsensuse hinnasihist oluliselt allpool kaubelnud.

Lisaks analüütikute positiivsetele väljavaadetele ja tugevatele finantstulemustele võiks Palo Alto aktsia hinnale lähitulevikus tuge pakkuda 14. septembril toimuv 3-1 splitt. See tähendab, et augusti lõpu aktsia hinna 575 dollari juures võiks aktsia jagunemise järgselt jääda alla 200 dollari, mis on väiksemate summadega investeerijatele palju optimaalsem tase.


Allikas: Bloomberg

Lisaks üksikaktsiatele on börsil noteeritud ka mitmeid küberturvalisuse ETF-e, millest ühte suurimasse L&G Cyber Security UCITS ETF-i (ISPY) on LHV Kasvukonto kaudu võimalik investeerida ka väiksete summadega. Fond järgib ISE Cyber Security UCITS alusindeksit, mis investeerib hajutatult küberturvalisuse lahendusi ja teenuseid pakkuvatesse ettevõtetesse üle maailma. Ehkki fond koosneb vaid 45-st positsioonist, on kõik peamised küberturvalisuse ettevõtted siiski esindatud, sealhulgas eelpool tutvustatud Palo Alto Networks (PANW). Lisaks kuuluvad koosseisu Fortinet (FTNT), Cisco Systems (CSCO), Cloudflare (NET), Okta (OKTA) ja teised. Fondi kulukuse aastane määr on 0,75%.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon