September võib aktsiaturgudel kujuneda inetuks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

September võib aktsiaturgudel kujuneda inetuks

Erko Rebane

31.08.2022 10:37

Shutterstock

Mihklikuu on juba ajalooliselt olnud Ameerika Ühendriikide aktsiaturu jaoks üsna kurjakuulutav, ent tänavu võib see olla eriti nigel ja lisaks ka järgnevate kuude liikumisi dikteeriv.

Ajaloos 1928. aastasse tagasi minnes on S&P 500 indeks septembris näidanud keskmiselt 1% langust, mis paistab 12 kuust silma selgelt kõige halvemana. Kui võtta veidi lühem periood alates 1992. aastast, väheneb septembri keskmine langus 0,38% peale, ent jääb kolmest miinusega kuust endiselt kõige negatiivsemaks (veebruaris on S&P 500 keskmiselt kahanenud 0,14% ja augustis 0,20%).

Allikas: Bloomberg

Lisaks antud hooajalisele riskile varjutavad tänavu septembrit veel mitmed asjaolud. Esiteks on S&P 500 indeks juuni madalpunktist suutnud taastuda ligi 9% 3986 punktini peamiselt tänu investorite ootusele, et inflatsiooni haripunkt jäi selja taha ning Föderaalreserv võib aeglustada intressimäära tõstmise tempot.

26. augusti kõnega pakkus Jerome Powell investoritele külma dušši, nähes endiselt vajadust jätkata intressimäära agressiivset tõstmist seniks kuni hinnatõus on kontrolli alla saadud ning see paraku tähendab kannatust majanduse jaoks. Kui korraks võttiski turuosaliste seas võimust ootus, et septembri istungil võib Föderaalreservi komitee tõsta intressimäära 50 baaspunkti võrra, siis nüüd nähakse pigem tõenäolisena tõstmist kolmandat istungit järjest 75 baaspunkti võrra. See tähendaks seda, et kõigest kuue kuuga oleks baasintressimäära tõus kokku 300 protsendipunkti ning jääks 3,0-3,25% vahemikku.

Lisaks kiireneb septembrist Föderaalreservi ligi 9 triljoni dollari suuruseks paisunud bilansist riigivõlakirjade ja hüpoteeklaenudega tagatud väärtpaberite müük: juunist alustati kuus 47,5 miljardi dollari väärtuses väärtpaberite müümist, septembrist suureneb see maht 90 miljardi dollarini kuus.

Intressimäärade senine tõus on juba hakanud majandust aeglustama, mida ilmestab näiteks aktiivsuse langus kinnisvaraturul: olemasolevate majade annualiseeritud müük on kahanenud 4,8 miljonile, mis jääb alla isegi pandeemia eelsele tasemele 5,6 miljonil ja uute majade müük on langenud 0,5 miljonile, mis on madalaim alates 2016. aasta algusest.

Allikas: Bloomberg

Sama kõnelevad erasektori aktiivsusnäitajad: töötleva tööstuse aktiivsust peegeldav ISM indeks on vajunud juulis 52,8 punktile (madalaim alates 2020. aasta juunist) ja teenindussektori aktiivsus oli juulis 56,7 punkti. Mõlemad viitavad üle 50 punkti piiri püsides endiselt erasektori aktiivsuse kasvule, ent eelmise aasta sügisest alates on tempo järjepidevalt aeglustunud. Kiire inflatsioon ja intressimäärade tõus on jätmas juba oma jälge nõudlusele nii töötlevas tööstuses kui ka teenindussektoris, kuid tööturule pole jahenemine veel oluliselt jõudnud, mis pakubki Föderaalreservile kindlustunnet jätkata rahapoliitika agressiivset karmistamist.

Allikas: Bloomberg

Aktsiaturgude tänavune langus on olnud ajendatud suuresti finantstingimuste karmistumisest, mis peaksid vähendama tarbimist ja ettevõtete investeeringuid. Tugevamalt on intressimäärade tõus andnud löögi just kiire kasvuga firmadele, sest suur osa nende väärtusest põhineb järgnevate aastate jooksul realiseeritavatest projektidest, mille kasumi tänapäevane väärtus on väiksem, kui intressimäärad tõusevad. Ühtlasi võib sellistel ettevõtetel olla keerulisem laenu saada.

Siiani ei ole analüütikud aga ettevõtete kasumiootusi olulisel määral vähendanud, mis paraku loob teiseks poolastaks vastava riski, sest Morgan Stanley andmetel on ootuste korrigeerimiste mõistes kõige keerulisem periood just septembri keskpaigast kuni detsembrini, mil neid kõige jõulisemalt ümber hinnatakse.

Nagu allolevalt jooniselt näha, peaks 5. august seisuga S&P 500 firmade tänavune kasum mullusega võrreldes endiselt kasvama 9% ja tuleval aastal 8%. Nende põhjal kaupleb S&P 500 praegu 18x käesoleva aasta oodatavat kasumit ja 16,5x tuleva aasta oma. Kuna viimase kümne aasta keskmine P/E suhe on USA aktsiaturul 17x, on raske näha praeguselt tasemelt suur tõusuruumi isegi siis, kui ettevõtted suudavad antud kasumi kasvu ootused realiseerida. Kõrgemate kordajate õigustamiseks peaks toimuma märgiline pööre intressimäära ootustes.

Allikas: Factset

S&P 500 indeksi koosseisus olevad suurettevõtted ei aja äri vaid pelgalt Ühendriikides, kus majanduskasv aeglustub, vaid järgmise poolaasta väljavaates jäävad riskiks veel energiakriis Euroopas ja potentsiaalsed majandust suretavad koroonapiirangud Hiinas, kui nakatumine peaks talveperioodil seal uuesti hoogu koguma.

Kokkuvõttes võib september kujuneda investorite jaoks üsna keeruliseks kuuks, seda ühest küljest nii hooajaliste mustrite, kuid veel rohkem 21. septembri õhtul lõppeva Föderaalreservi rahapoliitika komitee istungi ja seal vastu võetud otsuse tõttu. Jerome Powell andis mõista, et 6,3% inflatsioon tuleb võimalikult kiiresti tagasi 2% juurde saada, mistõttu ei maksa investoritel väga kõrgeks ajada lootust, et keskpank intressimäära tõstmisel lähiajal oluliselt järele annaks.

Siiski üheks lootusekiireks võib kujuneda 13. septembril avaldatav USA augustikuu inflatsioon, mis ootustele tublisti alla jäämise korral võiks ka keskpanga retoorikat tuleviku osas pisut leevendada.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon