Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid augustis? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida ostsid ja müüsid LHV kliendid augustis?

Raido Tõnisson

02.09.2022 08:59

Plug Power

Kui veel augusti keskpaigani tundus, et karuturu ralli on muutumas uueks laiapõhjaliseks pullituruks, siis kuu teises pooles enam nii optimistlik ei saanud olla. Kiirele tõusule järgnenud langus pühkis paari nädalaga kogu kuu alguses tehtud tootluse, süües ära ka osa juuli tootlusest. Kehv august muutis oluliselt ka investorite sentimenti, suurendades LHV klientide näol kauplemismahte võrreldes juuliga ja äratades uuesti ellu meemiaktsiad.


Järjestatud suurima netoostude absoluutmahu alusel (ostude maht – müükide maht = netoostude maht). *1. augusti – 31. augusti sulgemishindade järgi. Allikas: LHV

Augustis saavutas LHV klientide seas suurima netoostude absoluutmahu vesinikkütuseelementide süsteemide väljatöötamisega tegelev Plug Power, mis on üksikaktsiatest olnud pikka aega üks olulisemaid investeeringuid ka LHV Rohelises Pensionifondis. Ettevõtte vesinikul põhinevad tooted asendavad elektrisõidukite ja -seadmete tavapäraseid akusid, toetades Plug Poweri eesmärki liikuda fossiilkütustest vabama keskkonna suunas.

Kuigi kasumini veel Plug power jõudnud ei ole ja ka stabiilselt kasvava müügitulu ajalugu ei ole tal veel ette näidata, on lootust, et sõlmitud lepingud parandavad peatselt olukorda. 2021. aasta eest teeniti esimene korralik müügitulu 500 miljonit dollarit ja 2022. aastaks oodatakse juba 920 miljonit dollarit, kasvades kahel järgneval aastal veel 50-52% aastas ning juba järgmisel aastal peaks Plug Power saavutama positiivse EBITDA numbri. Ka aktsia hind ei ole augusti lõpu laiapõhjalise langusega kaasa tulnud, näidates, et investorite optimism Plug Poweri suhtes püsib.

Üks olulisem teadaanne ilmus alles augusti lõpus, kui ettevõte teatas lepingu sõlmimisest Amazoniga. Nimelt ostab e-kaubanduse hiid Plug Powerilt 2,1 miljardi dollari eest pea 11 tonni rohevesinikku, mida plaanitakse kütusena kasutama hakata vesinikul sõitvatel kaubikutel. Suurematest lepingutest on Plug Power varem sel aastal alustanud koostööd ka maailma suurima jaemüügiketi Walmartiga.

Populaarsematest aktsiatest võiks esile tõsta veel ka meemiaktsiad Bed Bath & Beyond ja AMC Entertainment Holdings, mis näitasid kuu jooksul üsnagi erisuguseid tootluseid. Kui kodutarvete müügiga tegeleva Bed Bathi aktsia hind ületas augusti keskpaigas korraks koguni 23 dollarit, tähistades 4x tõusu võrreldes kuu algusega, siis kuu lõpuks anti suur osa sellest ära. Siiski pole ka ligi 97%line tootlus muidu negatiivse kuu kohta halb, ehkki tõenäoliselt kasutati instrumenti pigem päevakauplemiseks kui pikemaks hoidmiseks.

Hoolimata investorite optimismist aktsia hinna tõusu suhtes näevad analüütikud Bed Bathi tulevikku hoopis tumedamates toonides. Factseti andmetel on 18st analüütikust koguni 12 andnud aktsiatele müügisoovituse, 5 hoia-soovituse ning üks ostusoovituse. Keskmine hinnasiht jääb sealjuures 3,7 dollari juurde, samas kui ka pärast järsku langust kaupleb aktsia 1. septembri seisuga veel 8,7 dollaril.


Järjestatud suurima netomüükide absoluutmahu alusel (müükide maht – ostude maht = netomüükide maht). *1. augusti – 31. augusti sulgemishindade järgi. Allikas: LHV

Müügipoolel osutus juulis populaarseimaks instrumendiks üks eestlaste lemmikaktsiaid Wise, mis pärast pikaajalist langust suutis lõpuks augustis taastumise märke näidata ja ületada nii laiapõhjalist aktsiaturgu kui ka Ühendkuningriigi suurettevõtteid koondavat indeksit FTSE 100.

Kui osaliselt toetasid aktsia hinna taastumist kasvuettevõtte kohta üsna madalale tasemele langenud valuatsiooni suhtarvud, siis põhipanuse tõusule on andnud ettevõtte juuli keskpaigas avaldatud tugevad kvartalitulemused.

30. juunil lõppenud 2023. majandusaasta I kvartalis kasvas Wise’i müügitulu aastaga 51% võrra ja ulatus 185,9 miljoni naelani, millele vedasid jätkuv kasv aktiivsete kasutajate arvus ja üldine mahtude kasv. Kvartali lõpu seisuga oli Wise’il 5 miljonit aktiivset klienti, kes tegid ülekandeid kokku 24 miljardi naelsterlingi ulatuses (49% rohkem kui aasta tagasi). Koos tulemuste avaldamisega säilitas ettevõte oma eesmärgi saavutada 2023. majandusaastal tulude 30-35% kasv võrreldes 2022. aastaga ja vähemalt 20%line EBITDA marginaal. Arvestades suurenevat ebakindlust eelolevate kvartalite suhtes majanduses, on müügieesmärkide säilitamine Wise’i poolt tugev märk.

Wise aktsia sulgus 1. septembril 4,7 naela tasemel, samas kui analüütikute keskmine hinnasiht paikneb 5,9 naelal.

Lisaks hõlmasid LHV klientide enimmüüdud aktsiad olulisel määral energiasektoris tegutsevaid ettevõtteid, mis enamasti näitasid kuu jooksul positiivset tootlust. Balti börsilt võeti selles osas enim kasumit Enefit Greeni aktsiast, mille kuu alguses avaldatud tugevad juuli tootmisandmed lubasid aktsia hinnal kerkida ajalooliselt kõrgeimale tasemele. Naftafirma Occidental Petroleumi olulisemaks märksõnaks augustis oli Warren Buffett, kes jätkas jõuliselt positsiooni täiendamist, uskudes inflatsiooni megatrendi ja seeläbi toornafta võidukäiku.

Müügipoolel oldi ka Hiina päikesepaneelide tootja Daqo New Energy osas, mille augustis avaldatud II kvartali tulemused pakkusid positiivsed üllatust rekordilise tootmismahu ja kasumi osas, kuid pettumust tulude koha pealt. Ettevõtte kasvu toetab ka ülemaailmselt tugev nõudlus taastuvenergia vastu, eriti Hiinas ja Euroopas.

Üldiselt võiks öelda, et augustis olid LHV kliendid aktsiaturgudel tuleviku suhtes ettevaatlikud, kuid suure tehinguaktiivsusega. Ostude ja müükide suhe saavutas augustis viimase viie kuu madalaima taseme, langedes alla ühe ja kajastades suuremaid mahte müügipoolel. Samas näitasid tehingumahud kuuga enam kui 4x tõusu, mida toetas aktsiaturgudel valitsenud suurem volatiilsus võrreldes juuliga.


Allikas: LHV

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon