Tulevik on julgete päralt - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Tulevik on julgete päralt

Joel Kukemelk

02.09.2022 14:21

Augusti üheks kõmulisemaks looks oli Soome peaministri Sanna Marini erapidu. Paljusid üllatas, et naine, kes peaministri kohta täidab, julgeb vabal ajal tantsida ja sõpradega tähistada. Mind üllatas, et see nii paljusid üllatas. Üldiselt me ju ei taha, et riigitüüri ees oleks vanadest harjumustest, aegadest ja mõtetest kinni hoidvad inimesed. Nii nagu me ei eelista eelmise aasta riidemoodi või vana telefonimudelit. Tahame midagi, mis on kaasaegne, positiivne, lootustandev ja tulevikku vaatav. Tulevik on julgete päralt. Seepärast vaatame ka LHV Roheliste fondidega investeeringuid tehes julgelt tulevikku – ja meile meeldib see, et üha rohkem inimesi on julgemas selles suunas vaatama hakata kartmata lühiajalisi tagasilööke.

Augusti tulemus +0,5%

Augustikuu oli turgudel väga heitlik. Kuu esimene pool oli tugev, kuu teine pool aga nõrk. Taaskord kerkisid fookusesse kiiresti tõusvad sisendihinnad ja intressimäärad, mis surusid suuremad aktsiaindeksid kuu lõikes miinusesse. Rohefondid suutsid kuu jooksul aga plusspoolele jääda. LHV rohefondide augustikuu tootlus oli II samba fondil +0,5% ja III samba fondil +0,2%.

Augustis väljusime kahest tillukesest üksikpositsioonist – pandipakendite seadmetega tegelevast Tomrast ja  looduslikku korgimaterjali tootvast Corticeirast – ning kahest börsil kaubeldavast fondist, millest üks oli suunatud tuuleenergiale ja teine oli üldisem ESG nõudeid järgiv arenevate turgude fond. Nende müükide järel on meie investeeringute portfell veidi kontsentreeritum ja investeeritud sinna, kus näeme täna kõige paremat tulevikuperspektiivi.

Augusti lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 41 erinevat investeeringut. 25% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 20% akutehnoloogiasse, 15% ringmajandusse, 14% elektrifitseerimisse, 9% vesinikutehnoloogiasse, 5% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse ning 7% oli rahas.

500 aasta suurim põud

15., 16., 18., 19. ja 21. augustil mõõdeti Tallinnas ajaloo uued vastava kuupäeva kuumarekordid. Viis uut kuupäeva soojarekordit ühes kuus on märk omaette. Kuigi Eesti jaoks tähendas see sel korral lihtsalt väga sooja suve lõppu ja meie põllumeestele viljakoristuse jaoks ideaalilähedasi tingimusi, on kliimamuutused Euroopas laiemalt sel aastal olnud väga teravalt tunda. Euroopat laastanud kuumalaine võib saada endale viimase 500 aasta suurima põua tiitli, mis on võrreldes keskmisega kaasa toonud hinnanguliselt seitsmendiku võrra väiksema teravilja ja maisi saagikuse ning maastikutulekahjud, mille pindala selle aasta lõpuks võib esmakordselt ELis ületada rekordilised miljon hektarit.

Elektriautode särtsakas tulemine

Augustis võeti USA California osariigis vastu otsus, et uute bensiinimootoriga autode müük keelatakse alates 2035. aastast ära. Tegu on Ameerika suurima rahvaarvuga osariigiga, mille regulatsioone jäljendavad omakorda väga paljud teised osariigid. Euroopa Liidus on juba sarnane otsus vastu võetud, mis tähendab, et elektriautod, mis veel mõned aastad tagasi tundusid suurema osa maailma jaoks nišitoode, on muutumas järgmise kahe aastakümnega domineerivaks sõiduvahendiks. Elektriline tunnetuslikult kauge tulevik liigub tegelikult üha särtsakamalt tänase oleviku suunas.

Tutvu lähemalt LHV pensionifondidega Roheline ja Roheline Pluss.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga. Fondi lühikese ajaloo tõttu andmed 2, 3 ja 5 kalendriaasta keskmiste tootluste kohta puuduvad. Fondi viimase 12-kuulise perioodi (31.08.2021-31.08.2022) tootlus on -6,13%.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon