Ebatavapärane ettevõtete väljamaksete maksustamine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ebatavapärane ettevõtete väljamaksete maksustamine

Linda Hallika

05.09.2022 09:01

iStockphoto

Üldise arusaama kohaselt maksustatakse USA ettevõtete dividende 30%-ga, seejuures kehtiva W-8BEN residentsustõendi olemasolul maksulepingust lähtuvalt 15%-ga. See laialt levinud reegel kehtib aga vaid teatud ettevõtlusvormide puhul. Järgnevalt vaatame, kus ja miks tekivad erisused tulumaksumäära osas ning millal arvestatakse dividendidelt maha tavalisest suurem tulumaks.

Kõige rohkem teisiti maksustatavaid ettevõtlustüüpe leiab USA-st, mistõttu keskendubki see artikkel peamiselt USA ettevõtete väljamaksetele ning nende maksustamisele. Erinevus maksumäära osas tekib üldiselt siis, kui ettevõte tulenevalt oma vormist ise tulumaksu ei maksa või maksab väga vähe ning teenitud kasum jagatakse osanike vahel ära. Siis kandubki tulumaksukohustus edasi investorile. Lisaks sõltub maksumäär sellest, kuidas väljamakse on klassifitseeritud – kas tavapäraste dividendidena, kasumieraldisena või millegi muuna. Sellisteks ettevõteteks, mille puhul maksulepingust tulenevat 15/30 reeglit alati ei kohaldata, on näiteks Royalty Trust, Limited Partnership ja kinnisvara investeerimisühingud (REIT – Real Estate Investment Trust).

Nimetatud ettevõttetüüpide väärtpaberid on populaarsed investorite seas eelkõige suurema väljamakse tõttu, kuid tasub arvestada, et Eesti residendile kehtib mõnel juhul kõrgem maksumäär. Seetõttu maksab investor tavapärase 15% asemel näiteks 20% või lausa 37%. Lisaks võidakse alguses maha arvestada väiksem osa, näiteks 15%, mille järel teeb aasta vältel väärtpaberite depositoorium korrektsioone, kuni tulumaks on täielikult makstud.

REIT – Real Estate Investment Trust

Kinnisvara investeerimisühingud ehk REIT-id on kohustatud osanikele jagama vähemalt 90% kasumist dividendide või kasumieraldise näol. Maksustatakse vaid osanikele välja maksmisest alles jäänud kasumit. Juhul, kui investoritele jagatav kasumieraldis või dividend on 100% kasumist, ei pea ettevõte ise üldse tulumaksu maksma. Ettevõte võib investoritele välja maksta ka vara müügi puhul kapitali juurdekasvu (capital gain distribution), mida maksustatakse erinevalt.

Kasumieraldise puhul maksab USA resident tulumaksu vastavalt oma isiklikule tulumaksuastmele kuni 37%. Eesti residendile on ajalooliselt kehtinud 15/30 reegel, kui osalus trustis jääb alla 10%. Kapitali juurdekasvu väljamakse puhul Eesti residendi tulult peetakse kinni tõendi olemasolust sõltuvalt 21% või 30%. USA resident maksab 0-20% vastavalt oma tulumaksuastmele.

Royalty Trust

Kanadas ja USA-s asutatakse usaldusühinguid ehk Royalty Truste gaasi, nafta ja söe kaevandamise või tootmise otsesest tulust kasu lõikamiseks. Sarnaselt kinnisvara investeerimisühingule, on ka see trust vabastatud tulumaksu maksmisest, kui vähemalt 90% kasumist makstakse välja osanikele. Väljamakseid USA residendi puhul alati isegi ei maksustata, vaid alandatakse selle võrra soetushinda, kuid Eesti residendile kehtib 30% maksumäär W-8BEN tõendist hoolimata.

LP – Limited Partnership

Üks levinumaid ettevõttetüüpe, mille väljamakseid maksustatakse teisiti, on limited partnership. Sellised ettevõtted tunneb tihti ära väärtpaberi nime lõpus olevast lühendist „LP“. Ettevõte koosneb kahest või enamast osanikust, kellest üks on ühtlasi ka põhipartner. Põhipartner jälgib ja juhib ettevõtlust, samas teised, usaldusosanikud ei osale ettevõtte juhtimises. Põhiosanikul on võla ees piiramatu vastutus ning usaldusosanikel on piiratud vastutus nende investeeringu ulatuses.

Kuna ka LP ei maksa ise makse, kandub see kohustus edasi osanikele. USA-s maksustatakse dividende isikliku tulumaksuastme järgi, mis jääb vahemikku 10-37%. Eesti residendile aplitseeritakse seejuures kõrgeima astme maksumäära ehk 37%, kuna info sissetuleku suuruse osas sinnani ei jõua. Lähemalt selle ettevõttetüübi kohta saab lugeda SIIT.

Artiklis mainitud reeglid kehtivad üldiselt antud ettevõttetüüpidel tavapäraste väljamaksete korral, aga reaalsed väljamaksed võivad ka erineda. Kõige kindlam on vaadata alati konkreetsetelt väljamaksetelt kinnipeetud tulumaksu ning selle alusel näiteks ettevõtte aastaaruandest uurida, mis tüüpi väljamaksega tegu on. Vajadusel saab oma maakleri käest uurida, miks oli just sellise määraga maks kinni peetud.

Linda Hallika on LHV maakleritegevuse praktikant.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon