Insaiderid müüvad aktsiaid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Insaiderid müüvad aktsiaid

Erko Rebane

06.09.2022 13:26

Autor: Chris Liverani

Olukorras, kus Ühendriikide aktsiaturg seisis esimesel poolaastal silmitsi suurima langusega viimase 52 aasta jooksul ja pärast lühiajalist taastumist on hinnad augustis uuesti surve alla sattunud, ei ole ettevõtete juhtivad töötajad oma firma aktsiate vastu huvi üles näidanud, mis võib viidata vähesele kindlusele lähiaja väljavaate suhtes.

Insaideriteks nimetatakse ettevõtte töötajaid, kelle aktsiatehingud põhinevad olulisel infol, mida avalikkus ei tea. Selleks võivad olla erineva tasandi juhid aga ka suuraktsionärid. Kuna kellelgi teisel pole firmast nõnda head ülevaadet kui seda on insaideritel, võib antud grupi uuesti suurenenud müügihuvi börsidel miskit reeta.

Erinevalt ostudest ei saa suurenenud müügihuvi põhjal teha siiski põhjapanevaid järeldusi, sest aktsiate müümise taga võib olla mitmeid erinevaid põhjuseid alates teadmisest, et firmal ei lähe nii hästi kui üldiselt arvatakse, lõpetades sooviga portfellis riski hajutada või vabastada kapitali teisteks tehinguteks.

Augustis sooritas S&P 500 indeksi ettevõtete seas veidi üle kahe tuhande insaideri müügitehingu, mida oli enim alates 2021. a novembrist ja kergitas suhte ostutehingusse Washington Service’i andmetel kõrgeimale tasemele alates veebruarist.

Aasta algusega võrreldes oli S&P 500 indeks augusti lõpuks langenud 17%, mis justkui looks argumendi, et suurfirmade aktsiad võiksid insaiderite jaoks olla atraktiivsed, ent tegelikkuses ulatus müügi- ja ostutehigute suhe sarnasele tasemele nagu võis näha näiteks tänavu jaanuaris ja veebruaris.

Allikas: Bloomberg, Washington Service

Teise kvartali tulemuste hooaeg möödus S&P 500 firmade jaoks kardetust paremini, kui juuni lõpus prognoositud 3,9% aktsiakasumi kasvu asemel suurenes S&P 500 firmade aktsiakasum keskmiselt 6,3% ja müügitulu tõusis aastatagusega võrreldes keskmiselt 13,9%.

Olulisem on aga küsimus, mis saab edasi? Analüütikud näevad endiselt kasumi kasvamist nii viimasel kahel kvartalil (vastavalt 3,8% ja 4,9%) kui ka tuleval aastal (ligi 8%), ent majandustulemuste järgsete konverentsikõnede analüüsist joonistub juhtide selge mure majanduse pärast.

Bloombergi andmetel oli „majanduse aeglustumine“ augustisse jäänud konverentsikõnedes teist kuud järjest kõige kiiremini kasvanud teema, leides kajastust 63 juhul (aastaga kasv 933%). Inflatsioonist räägiti 1012 juhul, mida oli 140% rohkem kui mullu samal ajal ning nö vastutuult või takistusi mainiti 929 korral (+85%).

Kindlasti ei saa kõiki ettevõtteid nõudluse väljavaate osas ühe vitsaga lüüa, ent kinnisvaraturu kiire jahtumine, energiahindade tõus, tarbijakindluse langus ja Föderaalreservi plaan jätkata jõuliselt intressimäära tõstmist puudutavad üsna laia sektorite ja ettevõtete spektrit.

FEDi presidendi Jerome Powelli hoiatust augusti lõpus, et majandus peab inflatsiooni kontrolli alla saamiseks paratamatult kannatama, ei saa ignoreerida ja väga võimalik, et ka insaideritel on praegu keeruline hinnata, milliseks lähikvartalid majanduses kujunevad.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon