LHV külastas Rootsi ettevõtteid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV külastas Rootsi ettevõtteid

Karl Tiit

13.09.2022 11:18

Epiroci kivipuurimismasin. Allikas: Epiroc

LHV Varahalduse investeerimismeeskond külastas septembri alguses Stockholmis asuvaid ettevõtteid, et leida potentsiaalikaid aktsiainvesteeringuid ja arutada ettevõtete juhtkondadega praegust majanduskeskkonda ning tulevikuplaane. Kolme päeva jooksul kohtusime kokku 15 firmaga, mille hulka kuulusid mitmed tööstusettevõtted, kaevandusautomaatika tootjad, kinnisvarahaldurid, mängustuudiod ja mitmed muud.

Epiroc

Epiroc toodab automatiseeritud puurimis- ja kaevandamistehnikat, mida kasutatakse maavarade kaevandamisel ning taristuehitusel. Viimane on eriti relevantne Põhjamaades, kus kivine pinnas nõuab palju puurimist ja lõhkumist, et rajada sõiduteid, puurida läbi mägede tunneleid ja kõike muud.

Investeerimise vaatepunktist on aga maavarade kaevandamine veelgi huvitavam turg. Nimelt kuna kaevandamist alustatakse alati esimesena kohtades, kus väärismetalli sisaldus on kõige kõrgem siis tänaseks on selliseid atraktiivseid asukohti aina vähem. Selleks et sama kogust väärismetalli maapõuest kätte saada, tuleb ajapikku purustada ja läbi töödelda aina suuremat hulka kivimeid. Teisisõnu, kaevandamine on muutunud aina kapitali- ja energiamahukamaks ning see motiveerib kaevureid investeerima moodsamatesse ja efektiivsematesse Epiroci masinatesse. Lisaks, mida rohkem väärismetallide hinnad tõusevad, seda rohkem uusi kaevandusi tööle pannakse ning seda rohkem läheb vaja taolisi masinaid.

Epiroci masinad on tuntud töökindluse poolest, kuid lisaks sellele hindavad kliendid võimalust osta elektrifitseeritud sõidukeid. See on eriti kasulik maa-alustes kaevandustes, kus ventilatsioonišahtide tegemine nõuab palju kulutusi ja ettevalmistusi, aga kui kasutada sisepõlemismootori asemel heitgaasivabasid seadmeid pole õhupuudus nii suur probleem ning kaevandustöid saab viia läbi veelgi efektiivsemalt.

LHV pensionifondid XL, L, M, Täiendav ja Roheline on investeerinud Epiroci aktsiasse.

Assa Abloy

Luku- ja läbipääsusüsteemide tootja Assa Abloy on käesoleval aastal jäänud silma eelkõige väga stabiilse kasumlikkuse poolest. Kuigi metalli- ja energiahinnad liikusid kevadel erakordselt järsult kõrgustesse, siis Assa Abloy suutis oma toodete hindasid kiiresti kohandada ning marginaalid said minimaalselt pihta. Sellele aitas positiivselt kaasa üllatavalt energiatõhus tootmisprotsess: energiakulu moodustas kõigest 0,8% kogukuludest.

Põhjamaades on väga levinud, et suurimad ja edukamad ettevõtted on väga osavad ka ühinemistes ja ülevõtmistes, mis aitavad kasvu kiirendada või omandada kõrge potentsiaaliga tootegruppe. Ettevõtete liitmisega käivad alati kaasas riskid, eelkõige erinevused juhtimiskultuurides. Assa Abloy on selles olnud märkimisväärselt osav, sest viimase kümnendi jooksul on tehtud vähemalt 12 edukat ühinemist aastas, aktiivsematel aastatel küündib see number lausa 20ni. Ühinemised on sellises sektoris võtmetähtsusega, sest uue brändi arendamine ning müügivõrgustike ehitamine võib võtta kümneid aastaid aega ja ülevõtmised aitavad dominantset turupositsiooni kiiremini kinnistada.

Turukommentaari osas ütles Assa Abloy, et kuigi energiakriis lööb kõiki Euroopa riike, siis majandus- ja ehitusaktiivsus on regiooniti väga erinev: näiteks Põhjamaad püsivad jätkuvalt tugevad, aga Ühendkuningriigis ollakse uute projektidega väga ettevaatlikud. Samal ajal töötatakse USAs piltlikult öeldes kõigil silindritel, sest seal pole energiahinnad nii märkimisväärselt tõusnud ning tarbimine püsib jätkuvalt väga tugev. Kõige huvitavam kommentaar puudutas Aasiat: nimelt on Hiinas näha selgelt kinnisvarasektori jahtumist ning problemaatilisi kliente. Näiteks oli üks hättasattunud Hiina kinnisvaraarendaja pakkunud, et kuna likviidsusega on kitsas käes, siis ta võiks maksta lukkude eest raha asemel hoopis korterites. Õnneks moodustab Hiina kõigest 5% Assa Abloy lõppturgudest.

Trading company-d

Skandinaavias leidub omapärane grupp ettevõtteid, mis töötavad praktiliselt kui erakapitalifondid, aga on kohalikul börsil noteeritud. Kuna need ettevõtted omavad omakorda kümneid, kui mitte sadu väiksemaid ettevõtteid, siis kutsutakse neid kohalikul turul trading company-deks. Kõik need ettevõtted erinevad üksteisest lõppturgude osas, aga strateegia on kõigil enam-vähem sarnane: osta kokku kasumlike ja hea rahavootootlusega ettevõtteid ning hoida neid igavesti.

Kuna need ettevõtted toodavad mingit väga spetsiifilist niššitoodet või kriitilist komponenti, siis seetõttu on nad oma segmendis tihti turuliidrid. Trading company-d ei suru ülevõetud firmadele muudatusi peale, vaid soovivad hoopis, et varasem ettevõtte juht (kes on ühtlasi tavaliselt ka asutaja) jääks ikkagi ettevõtet edasi juhtima ning oma varasemat visiooni täide viima. Lihtsustatult võib neist mõelda kui Warren Buffetti Berkshire Hathawayst, mis ostab samuti kokku tugevaid ja stabiilseid ettevõtteid.

Turul tegutsevatest fondidest väärivad nimetamist kolm. Esiteks Addtech, mis tegutseb eelkõige tööstussektoris ja toodab tööstusrobotitele sensoreid, hüdraulilisi seadmeid, ventiile, eriotstarbelisi akusid ning paljusid muid elektrilisi komponente. Addtechi klientide hulka kuuluvad maailmakuulsad tööstusettevõtted nagu Vestas, Siemens, ABB, Volvo, 3M ja paljud teised.

Teiseks Volati, mis on spetsialiseerunud konkreetsemalt kuuele tööstussegmendile, mis ei pruugi tunduda esmapilgul huvitavad, aga tegelikult on vägagi kasumlikud. Näiteks kuulub neile ettevõte Ettiketto, mis toodab tarbekaupadele etikette või silte. Väike ja odav toode, aga kuna see esindab kliendi jaoks tema enda brändi, siis selle kvaliteedi osas järeleandmisi teha ei saa. See muudab etiketi-äri kasumite poolest atraktiivseks ning stabiilseks.

Kolmandaks Lifco, mis ostab kokku spetsiifilisi tööstusseadmete tootjaid, aga ka stomatoloogia ehk hambaarstidele mõeldud tooteid. Jällegi, tegemist on spetsiifiliste niššidega, mis on väga kasumlikud – Lifco kogu tooteportfell teenib keskmiselt väga kõrget 20-21% EBITA marginaali.

Addtechi, Volati ja Lifco aktsiate viimase viie aasta liikumised (%)

Allikas: Bloomberg

Karl Tiit
LHV Varahalduse vanemanalüütik

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon