Väikefirmad meelitavad investoreid suhtarvudega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Väikefirmad meelitavad investoreid suhtarvudega

Raido Tõnisson

20.09.2022 08:43

iStockphoto

Viimased paar aastakümnendit on aktsiaturge suures osas teatavasti ülespoole vedanud suurettevõtted, eelkõige need, kes kuuluvad S&P 500 indeksi topi. Kuna ka nende gigantide kasumi teenimise võimekus on seni olnud muljetavaldav ja investorite usk suurfirmade turuväärtuse lõputusse kasvu näib samuti säilivat, on võrreldes ajaloolise keskmisega kõrgeks kasvanud ka nende suhteline hinnatase. Ehkki isegi pärast mõningast turulangust kukkumisruumi suurfirmade puhul veel jagub, on üsnagi atraktiivse hinnataseme praeguseks juba saavutanud hoopis väikefirmad.

Väikese turuväärtusega ettevõtetesse investeerivate turuosaliste jaoks ei ole käesolev aasta kuigi hästi alanud – kui S&P 500 indeks on alates aasta algusest kaotanud 16,6%, siis väiksemaid firmasid koondava indeksi Russell 2000 puhul ulatub langus 19,4%ni. Esimene poolaasta oli Russell 2000 indeksile kogunisti viimase 40 aasta kehvim.

Tõsi, investorid on pidanud arvestama ka kiireneva inflatsiooni, karmistuva rahapoliitika ja potentsiaalse majanduslangusega, mis esimeses järgus mõjutab just väikeseid ettevõtteid, kuid suhtarvude põhjal võivad nad tulevikus investoritele oluliselt rohkem väärtust pakkuda kui viimastel kümnenditel võidutsenud suurettevõtete aktsiad. Seetõttu võiks arvata, et väikeettevõtted võivad investorite silmis ehk isegi liiga alahinnatud olla.

Võttes aluseks ühe suurima indeksite pakkuja FTSE Russelli, mille põhjal koostatud indeksfonde võib eristada nii turukapitalisatsiooni kui ka väärtus- ja kasvuettevõtete järgi, nähtub, et erineva stiiliga ETF-ide ajalooliste keskmiste ja praeguste suhteliste hinnatasemete vahel on üsnagi suured käärid.

EV/EBIT suhtarvu järgi kauplevad viimase 25 aasta keskmisest 2022. aasta teise kvartali lõpu seisuga madalamal hinnatasemel üheksast Russelli indeksfondist ainult kaks - 2000 USA väikeettevõttest koosnev ETF ning sellega üsna sarnane, kuid väärtusettevõtete temaatikaga fond. Tasub ka märkida, et Russell 2000 (väiksemad ettevõtted) ja Russell 1000 (suuremad ettevõtted) peaksid viimase 25 aasta keskmisega võrrreldes kauplema sarnastel EV/EBIT tasemetel, ehkki praegu on see vahe oluliselt suurem.


Allikad: FTSE Russell, Bloomberg

Kuigi kohatu oleks võrrelda väärtusettevõtete suhtelist hinnataset kasvufirmade omadega, näitab statistika, et ka oma kategooria lõikes paistavad väikefirmad atraktiivsemana. See tähendab, et väikeste väärtusettevõtete suhteline hinnatase on madalam suurema turukapitalisatsiooniga väärtusettevõtetest ja väikeste kasvuettevõtete hinnatase omakorda madalam suurema turuväärtusega kasvuettevõtete omast.

Kuna keskmise turuväärtusega ettevõtted on võrreldes ajaloolise keskmisega vähem ülehinnatud kui suurema turuväärtusega ettevõtted, võib kokkuvõtvalt öelda, et mida suurem on ettevõtte turukapitalisatsioon, seda kõrgem on ka selle praegune hinnatase võrreldes 25-aasta keskmisega. Muidugi võib üksikuid atraktiivse hinnatasemega ettevõtteid leida ka suurettevõtete seast, kuid koondindeksi tasandil on see tõenäolisem väikefirmade puhul.

Ajaloolise keskmiseni tagasijõudmiseks peavad oma ärikasumi kasvatamisega kõige rohkem vaeva nägema keskmise- ja suure turuväärtusega ettevõtted, mis ettevõtte väärtuse säilimise puhul tähendaks EV/EBIT suhtarvus nimetaja suurendamist. Arvestades aga eesseisvat majanduslangust ja keskpankade rahapoliitikat, on siiski tõenäolisem, et suhtarvude ühtlustumine tuleneb pigem aktsiate hinnalangusest, mis omakorda vähendab ettevõtte väärtust (EV).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon