Positiivne kuine statistika peegeldab üksikuid õnnestumisi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Positiivne kuine statistika peegeldab üksikuid õnnestumisi

Kristo Aab

03.10.2022 15:00

Autor: Spencer Davis

Hiljutised Eesti majandusprognoosid lubavad käesoleva aasta teiseks pooleks mõõdukat majanduslangust. Viimased avaldatud kuised näitajad majanduse kohta on olnud küll oodatust paremad, kuid selged ohumärgid on endiselt üleval.

Möödunud nädala lõpus teatas statistikaamet, et jaekaubanduse maht kasvas augustis 3%. Sõnum oli mõnevõrra üllatav, sest veidi pikemat aegrida vaadates on selgelt näha eestlaste ostuhuvi raugemist. Müügimahu kasv tuli peamiselt suuremast mootorikütuste müügist, teiste oluliste turusegmentide lõikes püsis maht aastatagusega võrreldes pigem muutumatu või kahanes pisut. Märgiline moment leidis aset rõivakaubanduses, kus sellele spetsialiseerunud poodides müük kahanes aastavõrdluses 10%, kuid samal ajal kasutatud riiete müük kasvas samas suurusjärgus. Laiemat huvi kasutatud riiete järgi kinnitasid ka kaupmehed ise. Liigseid järeldusi ei tasu sellest sündmusest veel teha, sest oma panuse andsid müügi dünaamikasse usutavasti ka soe ilm, uute kollektsioonide hilisem tavapärasest hilisem müükilaskmine riidepoodides ja muud ühekordsed tegurid. Kuid selge on see, et inimeste mõtted on juba paar kuud olnud eelseisva kütteperioodi juures ning otsitakse erinevaid võimalusi ka muude kulude vähendamiseks.

Ka tööstussektor suutis tervikuna augustis positiivselt üllatada kui tootmismaht kasvas aastavõrdluses veidi vähem kui 1% ning juuliga võrreldes koguni 5%. Sellele eelnevalt oli kolm kuud järjest tööstustoodangu maht kahanenud nii kuises kui aastases võrdluses. Tööstussektori kolmest suuremast harust suurenes toodang nii energeetikas kui mäetööstus, kuid kahjuks vähenes töötlevas tööstuses. Just viimast tasub tähele panna kui mõelda majanduse olukorrale laiemalt, sest töötlevas tööstuses luuakse 15% kogu kohalikust lisandväärtusest ning sektor on tööandjaks ligemale 120 000-le eestlasele. Augustis suudeti toodangumahtu kasvatada põlevkiviõli, elektroonikaseadmete ja muude masinate ja seadmete tootmises, kuid nii puidu-, metalli- kui ehitusmaterjalitööstuses jäädi varasematele näitajatele alla.

Tarbijate ja ettevõtjate küsitlustulemused on viimastel kuudel muutunud üha pessimistlikumaks. Tellimuste hulk on vähenenud ning ettevõtjad näevad ettevaates nii tootmismahu kui ka hõive mõningast vähenemist. Seda tunnetavad ka tarbijad, kes kardavad jätkuvat hinnatõusu ja tööpuuduse kasvu ning on seetõttu vähemalt küsitluse kohaselt kõiki suuremaid oste edasi lükkamas. Varasemalt pole tarbijakindlustunne ning jaekaubanduse statistika alati ühte sammu käinud, kuid täna viitavad kõik märgid sellele, et kaubanduse jaoks on raskemad ajad ukse ees.

Kristo Aab
LHV majandusanalüütik




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon