Loodus ja hobused - ESG - Uudised - LHV finantsportaal

Loodus ja hobused

Joel Kukemelk

04.10.2022 09:40

2 aastat tagasi ilmus 5Miinuselt ja Hendrik Sal-Sallerilt ühine suvelõpu hitt „Loodus ja hobused“, mida Youtube’is on vaadatud ligi 3 mln korda. Selle loo pealkirja vääriliselt tegin septembrikuu alguses hobuse seljas läbi 2-päevase matka Kassari looduspargis. Kassari on ideaalne koht hobusega liikumiseks ja vaadates seal vabalt ringi liikuvaid sadu veiseid, lambaid ja hobuseid, tekib tunne justkui olekski sattunud Eesti omaenda safariparki. Sellised kohad panevad veelgi enam hindama kõiki jõupingutusi, mida tehakse looduse mitmekesisuse ja metsikuse kaitsmiseks ning miks rohepööre ei tohiks jääda vaid ilusaks sõnaks, vaid peab järgnevatel aastakümnetel ka päriselt realiseeruma.

Mida rohkem on rohelist raha ja roheinvestoreid, seda puhtam on meie elukeskkond ja seda kiiremini rohepööre edasi liigub. Aitäh, et oled rohelises fondis! Kui tead mõnda oma sõpra, õde-venda, isa-ema, töökaaslast või muhedat naabrit, keda võiks samuti rohefondi kutsuda, siis ära kõhkle ja kutsu ka tema meie fondi, et saaksime ühiselt veelgi suuremas mahus rohepöördest kasu saavaid investeeringuid teha ja anda oma panus selle trendi kiirenemisse. Oxfordi teadlased on oma arvutused teinud ja leidnud, et taastuvenergiale üleminek on kokkuvõttes ühiskonnale ka kõige odavam pikaajaline lahendus.

Septembri tulemus oli –11,7%

September oli börsidel väga nõrk kuu ja meenutas selle aasta jaanuarit ja juunit, kui turud tegid lühikese ajaga läbi suured langused. Inflatsioon ei taha järele anda ning keskpangad üle maailma on asunud rahapoliitikat jõuliselt ja koordineeritult karmistama, tõstes seeläbi globaalse majanduslanguse tõenäosust. Lisaks veel üha kasvavad geopoliitilised pinged ning energia varustuskindluse probleemid. Nüüdseks on maailma suurimad börsiindeksid kukkunud juba 9 kuud ning langenud aasta alguse tasemetest ca 20%-35%. Ka rohefondidele oli september väga nõrk kuu, sest odavmüük börsidel on langetamas juba kõiki aktsiaid korraga. LHV rohefondide septembrikuu tootlus oli II samba fondil –11,7% ja III samba fondil –11,5%.

Hobusega ratsutades tuleb arvestada, et vahel hobune ka perutab. Oluline on siis kindlalt kinni hoida ja seljas püsida. Oleme võimaluste piires turu poolt pakutavaid ostukohti ära kasutanud ning kogu vaba raha tänaseks ära investeerinud. Kuu lõpus lisasime portfelli USAs päikesepaneelide müügi ja paigaldamisega tegeleva Sunruni aktsiaid ja suurendasime oma positsiooni liitiumakude ümberkäitlemisega tegelevas Li-Cycle’s. Septembri lõpu seisuga oli LHV Rohelisel Pensionifondil kokku 42 erinevat investeeringut. 28% fondist oli investeeritud taastuvenergiasse, 23% akutehnoloogiasse, 16% elektrifitseerimisse, 14% ringmajandusse, 9% vesinikutehnoloogiasse, 5% energiatõhususse, 5% metsa- ja põllumajandusse ning 0% oli rahas.

Elektrifitseeritud suurriigid

Päris palju oleme kirjutanud Euroopas aset leidvast elektrifitseerimise lainest ja suurtest kliimaeesmärkidest. Eks ikka seetõttu, et kodule lähemal olevaid asju on lihtsam tajuda – võtame näiteks Norra pealinna Oslo, kust tuli äsja uudis, et järgmisel aastal saab see olema esimene pealinn maailmas, mis on üle viidud täielikult elektrifitseeritud ühistranspordile.

Kuid ka Hiinas ja USAs on toimumas suured rohemuutused. Kui aasta tagasi müüdi Hiinas 3 mln elektriautot, siis sel aastal peaks see olema juba 6 miljonit. Maakeral ringi sõitvate elektriautode hulk peaks 2020. aasta 10 mln pealt 2025. aastaks plahvatuslikult kasvama 75 mln peale, millest täpselt pooled autod vuraksid ringi Hiinas. Ja kui veel 2020. aastal moodustas päikese- ja tuuleenergia Ameerika elektritootmisest 12%, siis Morgan Stanley investeerimispank prognoosib, et aastaks 2030 tõuseb see 42% peale ja aastaks 2035 juba 57% peale.

Rohepööre on alles alanud ja see toetav trend, mille seljas edasi ratsutada, kannab meid aastakümneid.

Joel Kukemelk
Fondijuht

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabe dokumentidega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon