Aasta lõpp toob aktsiaturgudele positiivsema meeleolu? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aasta lõpp toob aktsiaturgudele positiivsema meeleolu?

Erko Rebane

07.10.2022 10:09

Shutterstock

Septembrikuu on juba ajalooliselt aasta kõige negatiivsema tootlusega kuu, kuid kuna tänavu mahtus sinna veel üsna kriitilise mõjuga Föderaalreservi istung, mis paraku investoritele häid uudiseid ei toonud, pidi S&P 500 indeks lõpuks leppima dollarites mõõdetuna 9,3% kukkumisega (eurodes –6,9%). Viimati oli september USA aktsiaturul nõnda nutune 2002. aastal.

Ka oktoobriga ei käi üldiselt kaasas hea maine, sest rehekuusse on jäänud nii 1929., 1987., kui ka 2008. aasta krahhid, mil S&P 500 indeks kukkus kuu sees kõrgeimast punktist vastavalt 43%, 34% ja 28%. Kuid alates II maailmasõjast on CFRA investeerimisfirma andmetel oktoobrisse jäänud ka viie karuturu pöördepunktid. Ja kui vaadata tagasi möödunud 29 aastale, siis keskmiselt on oktoober pakkunud ikkagi 1,6% positiivset tootlust ning juhatanud sisse aasta lõpu rallid.

Kuigi hooajalised mustrid on soosivad, võiks tänavu oktoobri ja kogu neljanda kvartali liikumine potentsiaalselt sõltuda sellest, kas investorid on praegusel karuturul nö rätiku juba täielikult nurka visanud või pole oma portfellides vastu vaatavad langused veel piisavalt meeleheitlikuks muutnud.

See sõltub omakorda paljuski inflatsiooni ja intressimäära ootustest. Lähikuudel on tulemas mitu olulist sündmust, mis võivad turuosaliste hinnanguid ühes või teises suunas kõigutada. Juba 13. oktoobril selgub USA septembrikuu inflatsioon, millele järgneb 2. novembril Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriva komitee intressimäära otsus. 10. novembril tehakse teatavaks USA oktoobri inflatsioon ning detsembri keskele jääb Föderaalreservi selle aasta viimane istung.

Lisaks rahapoliitikale võivad turgude jaoks sügisel korda minna ka börsifirmade kolmanda kvartali tulemused, mida hakatakse aktiivsemalt oktoobri keskpaigast avaldama ja USA vahevalimised, mille raames valitakse 8. novembril uuesti kõik esindajatekoja 435 kohta ja 35 senati 100st kohast. Viimasele kaheksale vahevalimistega aastale tagasi vaadates on S&P 500 tavaliselt teinud oma põhja 9. oktoobri lähedal ning alustanud siis aasta lõpuni vältavat rallit.

Allikas: Bloomberg, Oppenheimer, LHV

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon