Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

18.10.2022 11:59

Shutterstock

Investorid vajavad intressimäärade tõustes võimalikult head infot, kui tugevalt mõjutab rahakraani kinnikeeramine reaalset majandust. Jooksvad makromajanduslikud näitajad maalivad teatava pildi, kuid lõpptarbija tegelikust käitumisest kõnelevad kõige paremini ettevõtete majandustulemused. Ühendriikides valmistuvad ettevõtted andma aru, kuidas möödus nende jaoks kolmas kvartal ja millisena nähakse aasta lõppu.

Kolmanda kvartali tulemuste hooajale vastu minnes oodatakse S&P 500 ettevõtetelt keskmiselt 8,5% müügitulu kasvu võrreldes mullu sama ajaga. Viimase viie aasta keskmiseks registreeritud 7,8%-ga võrreldes oleks tegu tubli tulemusega, kuid märgiks siiski aeglaseimat tempot alates 2020. aasta neljandast kvartalist. S&P 500 indeksi 11-st sektorist peaksid kõik suutma näidata müügitulu kasvu, seda eesotsas energiasektoriga, kus prognoositakse keskmiselt käibe 33% suurenemist eelmise aasta kolmanda kvartali baasil.

Allikas: Factset

S&P 500 ettevõtete kolmanda kvartali aktsiakasumi kasvuks prognoositakse 1,6%, jäädes tublisti alla viimase viie aasta keskmisele (14,6%) ja olles nõrgim tulemus alates 2020. aasta kolmandast kvartalist, mil kasumite keskmiseks languseks registreeriti 5,7%. 11-st sektorist peaksid kasumi kasvu näitama vaid neli: energia (119,4%), tööstus (23,6%), kinnisvara (15,4%) ja tarbekaubad (9,0%). Ülejäänute kasum peaks jääma mullusest pisemaks, kui suurimat langust oodatakse finantssektoris (–16,2%).

Kasumite kasvu pidurdab ühest küljest tugevnenud dollar, olles euro suhtes aastaga tõusnud 15%. Goldman Sachsi andmetel teenivad USA ettevõtted keskmiselt 30% oma müügitulust välismaalt ja seega läheb tõenäoliselt paremini neil, kelle tuludes on kodumaise turu osakaal kõrgem. Marginaale võivad täiendavalt negatiivselt mõjutada kõrgena püsiv inflatsioon, mida ei suudeta tundlikumaks muutunud lõpptarbijale täies ulatuses edasi kanda ja probleemiks võivad pehmema nõudluse tõttu olla ka üleliigsed varud, millest lahti saamine võib tähendada vajadust hindasid langetada.

Allikas: Factset

Kuna 14. oktoobri seisuga oli kvartaalse aruande jõudnud esitada 7% S&P 500 firmadest, siis nende põhjal võib öelda, et sissejuhatus on olnud tavapärasest nõrgem. Harilikult on analüütikud seadnud ootustega madalpunkti, mida tegelike tulemustega üsna lihtsasti ületatakse ja nõnda kujunevad lõplikud müügitulu ja aktsiakasumi muutused tugevamaks. Sedapuhku on aga võrreldes kolmanda kvartali lõpuga 30. septembril müügitulu hinnanguline kasvutempo langenud 8,7% pealt 8,5%-le ja aktsiakasumi kasv tulnud viimase kahe nädalaga alla 2,8% pealt 1,6%-le.

Käesoleval nädalal avaldab oma lõppenud kvartali tulemused kokku 66 S&P 500 firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon