Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga III kvartalis 2022? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeriti LHV Kasvukontoga III kvartalis 2022?

Raido Tõnisson

21.10.2022 12:40

LHV

Kolmandas kvartalis nähtud karuturu ralli ja languse jätkamise järel on aeg heita pilk Kasvukonto kasutajate tegemistele ja vaadata, kas turgudel valitsev negatiivne meeleolu on ka neid nakatanud. LHV Kasvukonto on üks vanimaid LHV Panga investeerimistooteid, mille kasutajate arv ületab nüüdseks juba 48 tuhandet.

Vaadates, millisesse fondi on Kasvukonto kasutajad oma sääste kõige rohkem paigutanud, ei ole USA 500 suurimat ettevõtet katvale SXR8-le selles osas konkurenti, moodustades III kvartali seisuga 18,7% kogu investeeringutest. Siiski on näha, et USA suurettevõtete risk on kasutajate portfellides mõnevõrra vähendanud ning seda tegelikult juba kolmandat kvartalit järjest. Seda võib järeldada ka investeeringute langusest tehnoloogiaettevõtteid koondavasse EXXT fondi ja ülekaalukalt USA ettevõtteid omavasse VWRL-i.

Samal ajal on suurenenud varade maht Euroopa suurettevõtteid koondavas fondis EXSA ning märkimisväärselt puhta energia tootjaid katvas INRG-s, moodustades III kvartali seisuga 6,1% investeeringute kogumahust ja saavutades selles osas uue rekordi.

Uus raha investeeritakse üsna sarnaselt juba olemasolevatele positsioonidele ning ka selles osas on ülekaalukalt esikohal SXR8, kuhu läks III kvartalis 19,4% uutest investeeringutest (kvartal varem 23,9%). Ka USA tehnoloogiasektorit järgiva EXXT investeeringud on eelmise kvartaliga võrreldes veidi kahanenud, olles 10,2% tasemel. (varem 10,9%). Kvartaliga 0,4 protsendipunkti võrra on investeeringud suurenenud maailma ettevõtteid koondavasse VWRL, mille puhul ulatus ostumahtude osakaal 11%ni. Üllatav on aga see, et ostude poolest kümne populaarseima väärtpaberi hulka jõudis III kvartalis ka üksikaktsia - Tesla -, edestades ostumahtude poolest seega ülejäänut 37 indeksfondi.

Nagu ka põhilised aktsiaindeksid lõpetasid III kvartali enamasti nulltootlusega, jäi ka Kasvukonto fondide keskmine tootlus 0,7% juurde. See on siiski oluliselt parem tulemus kui eelneva kvartali −12,4%. Suurimat liikumist ülespoole näitasid ühtlasi ka ühed populaarseimad ja riskantseimad Kasvukonto fondid: krüptorahade hinnaliikumist järgivad COINETHE ja COINXBE, saavutades vastavalt 33% ja 8% tootluse. Sealjuures oli huvitav kannapööre see, et kui II kvartalis olid krüptofondid ja Ladina-Ameerika ettevõtteid koondav ALAT viie kõige kehvema tootlusega fondi seas, siis lõppenud kvartalis kuulusid need samad fondid viie kõige parema tootlusega väärtpaberite hulka.

Ka Kasvukonto valikus olevate üksikaktsiate puhul oli III kvartal risti vastupidine eelnevale kvartalile: II kvartali parima tootlusega aktsia Pfizer kukkus III kvartalis kõige viimaseks ning loovutas oma väärtusest 17,8%. Palju ei jäänud maha ka Meta oma 17,4%lise langusega, kuid imekspandavam on see, et muidu madala volatiilsusega ja stabiilne dividendiaktsia Coca Cola kukkus rohkem kui turg üldiselt ehk koguni 11%.

Langus on tekitanud Coca Cola aktsia puhul olukorra, kus hoolimata aasta-aastalt suurenevatest dividendimaksetest ületab ettevõtte järgneva 12-kuu väljamakse ootustel põhinev dividenditootlus selle 5 aasta keskmist (3,2% vs 3,07%), arvestades aktsia 20. oktoobri sulgemishinda 55,08 dollarit.

Positiivse tootlusega lõpetasid kvartali USA kolme suurima ettevõtte hulka kuuluvad Amazon ja Apple.

Kasvukonto valikus olevast 46-st fondist teeb regulaarseid väljamakseid 13 ning ülejäänud 33 fondi reinvesteerivad dividendid automaatselt. Väljamakstavatest fondidest pakub 2022. aasta III kvartali seisuga kõrgeimat aastatootlust globaalse dividendifookusega ISPA, mille 5,14%-line määr on kõrgeim alates 2020. aasta märtsist. Ehkki väljamakse suurus varieerub aasta-aastalt, on see jooksva 12 kuu arvestuses III kvartali seisuga kõrgeim alates 2018. aasta algusest ning kasvades aastaga 38%. Kõrgeimat väljamakse aastakasvu on näidanud aga veekäitlusega tegelevaid ettevõtteid koondav IH2O, mille tootlus jääb 2% juurde.

Praegune turulangus võiks Kasvukonto investorile tähendada head võimalust sama summa eest rohkem osakuid osta, kuid tegelikkuses saavutas III kvartali müügimahtude osakaal kogumahtudest kõrgeima taseme alates 2019. aasta algusest. Ehkki sarnane, kuid 0,2 protsendipunkti madalam oli müügimahtude osakaal ka aasta I kvartalis, näitab allolev tabel, et pärast optimistlikku II kvartalit on Kasvukonto kasutajate meelestatus tuleviku suhtes taas tugevalt negatiivne. Müügimahtude osakaal kogu III kvartali jooksul tehtud tehingute väärtusest moodustas 30,4%, võrrelduna viimase 15 kvartali 23,9% keskmisega.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon