Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame sügise põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

01.11.2022 10:36

Shutterstock

28. oktoobri seisuga oli Ühendriikides ettevõtete kolmanda kvartali tulemuste hooaeg jõudnud poole peale. Müügitulu ja kasum on olnud piisavalt rahuldavad, et hoida praegu ära aktsiaturu edasine langus, kuid endiselt jääb õhku küsimus, mis saab 2023. aasta endiselt kõrgena püsivatest ootustest.

68% raporteerinud ettevõtetest on suutnud ületada analüütikute müügitulu ootust ja 32% jäänud prognoosile alla. Kõige kõrgem on ületamise osakaal kinnisvarasektoris (88%), infotehnoloogias (87%) ja kommunaalsektoris (86%) ning kõige madalam kestvuskaupadega seotud ettevõtete puhul (48%). Keskmiselt on konsensuse käibe prognoosi ületatud 1,7% võrra (viimase viie aasta keskmine 1,9%), andes mullusega võrreldes S&P 500 ettevõtete kolmanda kvartali müügitulu kasvuks 9,3%. Veel nädal varem oli selleks 8,5%, kuid mitmete suuremate energiafirmade positiivsed üllatused aitasid kasvutempot tõsta.

Aktsiakasumi tasandil on kolmanda kvartali hinnanguline kasv 28. oktoobriks avaldatud tulemuste ja veel raporteerimist ootavate firmade prognooside põhjal 2,2%, kerkides nädalaga 0,9 protsendipunkti võrra. Energiasektorist mõjutasid seda positiivselt Exxon Mobili ja Chevroni näitajad, infotehnoloogia vallast andis oma panuse veel Intel, samas kui Alphabet ja Meta oodatust nõrgemaks jäänud kasumid tirisid keskmist alla. Keskmiselt on kasumiootust ületanud 71%, mis on tagasihoidlikum viimase viie aasta näitajast (77%).

Kolmanda kvartali tulemuste hooaeg on andnud hoogu juurde kogu 2022. ja ka 2023. aasta kasumiootuste kärpimistele, mida on vaikselt langetatud juba juulist alates. Suurteks kärpimisteks seda siiski lugeda ei saa, sest viie kuuga on S&P 500 firmade 2022. aasta oodatavat aktsiakasumit vähendatud 3,7% 235,6 dollarile ja 2023. aasta oma 6% 235,6 dollarile.

Seega üleilmse majanduse jahtumisele ja kõrgele inflatsioonile vaatamata arvab konsensus, et laiapõhjalisse indeksisse kuuluvad firmad peaksid tänavu suutma oma kasumit suurendada 6,3% ja järgmisel aastal saavutama samasuguse kasvutempo.  Siingi on tegelikult kandev roll energiasektoril, sest kui viimast ei arvestaks, peaks S&P 500 ettevõtete 2022. aasta aktsiakasum hoopis langema 0,6%.

Paremat aimu 2023. aasta ootustest võime hakata saama alles jaanuaris ja veebruaris, mil avaldatakse neljanda kvartali tulemusi ning juhtkonnad julgevad kaarte rohkem avada.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 167 S&P 500 firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon